Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Ivvvona 15:52, 24 mar 2014

Widzę kolejne fajne zakupy. Miejsce dla nich też super - bonsai dostanie ładną oprawę. Akurat też przymierzam się do zakupu wrzosów w tej samej szkółce. Zobaczymy jak się sprawdzą, bo do tej pory kupowałam u nas w różnych miejscach i niestety niektóre odmiany mi padły. Co roku mam jakieś straty mimo że dbam o nie - przycinam, nawożę, pryskam na grzyba, okrywam na zimę. Miejsce i podłoże też mają odpowiednie. Wydaje mi się, że to zależy od materiału ze szkółki. Ale nie poddaję się jeszcze bo bardzo je lubię. W piątek przycięłam swoje. A wrzośce trzeba przyciąć w maju- czerwcu jak przekwitną. Pozdrawiam.

Możesz napisać jakie odmiany zamówiłaś?
MagdalenaK8 16:29, 24 mar 2014

Anitko przyleciałam Ci odpowiedzieć, wrzoski tnę dla bezpieczeństwa tak na początku kwietnia. Boje się wcześniej ze względu na ryzyko przymrozków. Tnę im czuprynki tak na 5 cm.
Buziam
MagdalenaK8 16:43, 24 mar 2014

Anita1978 napisał(a)
Magda
Miło cię widzieć po weekendzie!
Wrzosy pójdą pod bonsai, w korę, podsypię każdemu torfu , jak mówisz, może to im pomże na przyszłość, no i na grzyba tez spryskam, bo nie wiedziałam, że trzeba. Zamówiłam 40 sztuk, więc powinno być ładnie, po 5 każdej odmiany.
A przycinasz je teraz?

Anitko na pewno będzie ładnie kocham wrzosy miłością wielką .
Milka 16:46, 24 mar 2014

40 sztuk, na pewno musi być ładnie!!!
Anita1978 18:32, 24 mar 2014

Irenko
No mi tez pod górkę z nimi, ale jak ładnie wyglądają jesienią- więc spróbuję jeszcze
Robert
No może w końcu sie poznamy! Może u Bożenki? Na spotkaniu w jej ogrodzie?
Małgoś
Ja wrzosy od wrzośców odróżniam, ale jakoś na razie nie miałam do nich ręki... Zastosuje twoje rady i zobaczymy
Anita1978 18:35, 24 mar 2014

Iwona
W tej samej szkółce zamawiałaś? Zobaczymy w takim razie co dostaniemy w paczkach , mam nadzieję, że same dorodne egzemplarze
Magda
No to muszę przyciąć te które jeszcze mi zostały...dzięki za instrukcje
Bogdzia 18:52, 24 mar 2014

Same hurtowe ilości roślin kupujesz , dobrze ze masz gdzie sadzic ale jak tak dalej pójdzie to szybko Ci miejsca zabraknie.Pozdrówka.
Anita1978 18:59, 24 mar 2014

Bożenko, ja mam jeszcze sporo miejsca- zobacz ile kory u mnie na rabatach widać....a ma nie być widać....
Dzisiaj siedzę w necie, bo jestem chora...i nie mam siły na nic...syn mi podał leki i herbatę....dobrze, ze miało się dzieci za młodu...to chociaż teraz mnie obsłużą...
Margolka 19:08, 24 mar 2014

Wpadam na chwilkę, a ty chora, bidulko... Mam nadzieje, że szybko ci przejdzie! Wiosna przecież - szkoda czasu na chorowanie
Pozdrawiam cieplutko. Małgosia
Mathildis 19:23, 24 mar 2014

Co do wrzosów to w tym roku kwiecień może być troszkę późno ja już obcięłam. Magda powiedziała 5 cm, u mnie też mniej więcej tyle a dokładniej tak by nie zostały żadne kwiaty.