Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Anity

Ogródek Anity

Anita1978 21:06, 02 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
Przyszłam pooglądać wrzosy. Ładniutkie sadzonki. Ja jestem na etapie wyboru odmian ale pora wreszcie zamówić. Też przywoziłam z lasu ziemię spod wrzosów, zobaczymy efekty. Mam nadzieję że Twoje i moje będą zdrowo rosły.

Powiem ci , że sadzonki z tej szkółki były ładne, zdrowe, przycięte. Dobrze zapakowane. Także śmiało możesz zamawiać. Dzisiaj w obi były , ale wrzośce, 3 razy droższe, i wcale nie większe. Mam nadzieje, że tym razem sie zadomowią u mnie....bo do tej pory nie rosły mi jakoś. .... A co do odmian, to ja wybrałam takie, żeby jak najdłużej kwitły- nawet w listopadzie i w grudniu!
Ivvvona 21:18, 02 kwi 2014

To dobra wiadomość. U mnie niektóre też wypadły, dlatego teraz muszę dosadzić. Nie ma to jak pewne sadzonki z dobrego źródła. Ja kupowałam w różnych miejscach i widać nie wszyscy sprzedawcy mają dobry, zdrowy towar.
Anita1978 21:23, 02 kwi 2014

Ten, to specjalsta od wrzosów i wrzośców, więc chyba sie na tym zna....tak samo jak np. Pan Marczyński od clematisów....mistrz zawsze jakieś wrzosy padają po zimie....ale u mnie wiatry i mrozy zima....pola naokoło bezkresne....
Margolka 21:30, 02 kwi 2014

Anita1978 napisał(a)

A rozpisuj się, to miłe
Sadzonki robić z odnóżkę to czysta oszczędność!
A bób już dowiedziałam sie od Karoli jak sadzic! Trzeba namoczyć na noc i na drugi dzień do gruntu siup!
Potem jak już sa spore tomczubki się obrywa żeby nie rosły wysokie i żeby mszyce nie żarły bo lubią te czubki docelowo ma 60-70 cm wysokości! I tyczki trzeba!

A to wszystko jasne Tak zamierzałam z reszta zrobić, więc pewnie niedługo wysieję (wysadzę?) ten bób. O czubkach nie wiedziałam. Będę pamiętać.
A "czubki" można zjeść w sałatce, bo podejrzewam, że sa podobne do pędów groszku - są pyszne!
Gardener27 21:37, 02 kwi 2014

O faktycznie to wrzosy nie wrzośce Sorry! Swoją drogą nie sądziłem że o tej porze są w sprzedaży Człowiek cały czas się uczy Pozdrawiam!
Anita1978 21:47, 02 kwi 2014

Margolka napisał(a)

A to wszystko jasne Tak zamierzałam z reszta zrobić, więc pewnie niedługo wysieję (wysadzę?) ten bób. O czubkach nie wiedziałam. Będę pamiętać.
A "czubki" można zjeść w sałatce, bo podejrzewam, że sa podobne do pędów groszku - są pyszne!

Oooo...dobrze wiedzieć o tych czubkach
Anita1978 21:48, 02 kwi 2014

Gardener27 napisał(a)
O faktycznie to wrzosy nie wrzośce Sorry! Swoją drogą nie sądziłem że o tej porze są w sprzedaży Człowiek cały czas się uczy Pozdrawiam!

Są są i podobno to najlepsza pora na ich sadzenie....może do jesieni się już rozrosną
Gardener27 21:53, 02 kwi 2014

Na jesień będą pięknie kwitnąć Dobra robota Pozdrawiam!
paulina_wero... 22:25, 02 kwi 2014

ślicznie kwitnące wrzośce i masa wrzosów
monteverde 00:09, 03 kwi 2014

Anitko bardzo ładnie wyszło wrzosowisko pozdrówka