Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

BarbaraM 08:49, 16 sty 2013

alinak napisał(a)
Ulka ja bym jednak próbowała sama ukorzenić bukszpany . znajdź koleżankę która ma duży okaz i grzecznie skradnij pół krzaka . ja nawet kradłam przy kościele .

O,ty niegrzeczna!

Ale pomysł jest.
Ja też tak ukorzeniam bukszpan "po kątach".
Wzeszłym roku z tych mizernych sadzonek zrobiłam żywopłocik na obrzeżu rabatki.
Na razie bieda,ale za 2-3 lata będzie już widać.
Na razie skupiam się na wnętrzu rabaty i to mi daje satysfakcję
Urszulla 09:23, 16 sty 2013

Jak będę miała okazję załapać się na gałązki bukszpanowe to oczywiście zakładam szkółkę w swoim warzywniaku.
Ale w miarę okazałe kulki to tylko Wrocław.....poczekam na okazję
Basia_1987 11:25, 16 sty 2013

Urszulla napisał(a)
Jak będę miała okazję załapać się na gałązki bukszpanowe to oczywiście zakładam szkółkę w swoim warzywniaku.
Ale w miarę okazałe kulki to tylko Wrocław.....poczekam na okazję

Ja też w tym roku "zakładam szkółkę"jeszcze nie wiem gdzie ,ale plany są
Urszulla 12:07, 16 sty 2013

A teraz znowu sypie......najpierw się zeźlliłam.....ale jak popatrzyłam na prognozę pogody że w czwartek i w piątek w nocy ma być -20C to się ucieszyłam.....niech sypie i przykryje roślinki kołderka puchowa na te mrozy.

A więc znowu dom i ciepełko się szykuje

A w domu roślinki zaczynają szaleć wiosennie i wypuszczać nowe listki....

to bluszczyk od Sebka....a dokładnie Danusiowy

Zeta 12:09, 16 sty 2013

U mnie lodowisko pozdrawiam...
Urszulla 12:09, 16 sty 2013

A to mój zdobyczny, ten ma ciekawą fakturę, ale jeszcze nie puszcza

A ten oszalał z radości

Basia_1987 12:13, 16 sty 2013

Nie wiem czemu ale u mnie ten bluszczyk za nic w świecie nie chce rosnąć,miałam już dwa i poległy ,chyba mnie nie lubią
Urszulla 12:14, 16 sty 2013

Z małej gałązki trzmielina biało-zielona wypuściła listek i druga też....całe lato stały w donicy na zewnątrz

I jeszcze lawenda od Aliny...niektóre gałązki poczuły ciepło...wiem że żyją

I oto krótki opis mojej produkcji z jednej gałązki...czy kogoś też tak cieszy taka malizna......wiem że łatwiej kupić dorodny krzaczek...efekt od razu gwarantowany
....a tak .....ile nerwów....wyrośnie czy nie?
Urszulla 12:22, 16 sty 2013

kawa mi wystygła....piję zimną
Urszulla 12:23, 16 sty 2013

Basia_1987 napisał(a)
Nie wiem czemu ale u mnie ten bluszczyk za nic w świecie nie chce rosnąć,miałam już dwa i poległy ,chyba mnie nie lubią

Basiu....latem miałam w wodzie...potem z wrzosami włożyłam do donicy i przed mrozami przywędrowały do domu.....stały na schodach.. tam troszkę chłodniej niż na dole.. i dopiero po zimie widać efekty. Widocznie potrzebują czasu...i muszę powiedzieć że nie przelewałam ich...nawet rzadko podlewałam...dopiero teraz ruszam z florowitem
A te co w gruncie z gałązek małych sadziłam to nic do jesieni nie pokazały...chyba się ukorzeniały i efekty będą na wiosnę
ja też się uczę cierpliwości...porażki wpisuję w życie i naukę ogrodową