Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Gabriela 20:31, 22 sty 2013

Plany siania na przyszły rok masz obszerne, zdradź jakie pomidory będziesz uprawiać? Pozdrawiam,
Urszulla 02:30, 23 sty 2013

Bogdzia napisał(a)
Ula , Joasiu czy Wasze pieski też polują na krety jak york mojej synowej?Rozkopuje mi grządki jak kreta wyczuje , przy okazji wszystko co na drodze powyrywa i strasznie hałasliwa jest bo to też dzieweczynka , a jak potem wygląda, strach patrzec. pozdrawiam.

Na szczęście nie. Ale wiesz nie wiadomo co by było gdybyśmy nie mieli dużego psa w ogrodzie. Mała przy nim nie może wychodzić na znaczną odległość bo by ją z radości połamał łapą Więc jej miejsce latem to grzanie się przy drzwiach tarasowych. A poza tym ona domowa ...a duży znowu nie może wchodzić do domu ...on podwórkowy pozwala jej tylko spokojnie się wysusiać?
Mamy czasem z nimi ubaw
Oboje tyko przybiegają gdy ja przy siatce z sąsiadką rozmawiam .....oba muszą się przywitać

Za to duży jak nornicę poczuje to kopie. I nic na to się nie poradzi. Ostatniej jesieni zakopałam po jednej gałązce Admirationa do ziemii, żeby się rozrastał to mi dziabąg ją wyrwał.
Toszka 03:11, 23 sty 2013

Ula, pozwolisz, że też odpowiem Bogdzi u ciebie.
Bogdzia, nie zapominaj, że pierwotnie yorki były szczurołapami. To terier, czyli świetny, uparty, zacietrzewiony myśliwy i ani kokardki, ani papiloty instynktu łowieckiego nie zabiją. U niektórych tylko instynkt myśliwego został "uśpiony" przez brak mozliwości polowania, trenowania, wzoru do naśladowania. Sama mam psa myśliwskiego, o silnym instynkcie łowieckim, zwłaszcza jeśli chodzi o norowanie (czyt, kopanie). Jedyną radą jest stała kontrola i korygowanie zachowania. Ale prawda jest taka, że 15min. spuszczenia z oka i nowa nora wykopana.
reasumując - nie spuszczać z oka, w razie czego natychmiast zabronić, odwrócić uwagę
Innego sposobu nie ma
grazyna 09:19, 23 sty 2013

Krety, nornice

Wiem, są potrzebne w ekologii, ale... aż w takich ilościach jak u mnie to lekka przesada
Jak je przesunąć do puszczy?
Urszulla 10:21, 23 sty 2013

Gabriela napisał(a)
Plany siania na przyszły rok masz obszerne, zdradź jakie pomidory będziesz uprawiać? Pozdrawiam,

Gabrysiu, wybrałam za radami wszystkich ogrodowiskowych "uprawiaczy"
koktajlowe Cherry Roma i może jakieś inne
zwykłe: Kmicic, Krakus, Opalka (bawole serca)

sama jestem ciekawa co mi wyjdzie?
Urszulla 10:26, 23 sty 2013

Toszka napisał(a)
Ula, pozwolisz, że też odpowiem Bogdzi u ciebie.
Bogdzia, nie zapominaj, że pierwotnie yorki były szczurołapami. To terier, czyli świetny, uparty, zacietrzewiony myśliwy i ani kokardki, ani papiloty instynktu łowieckiego nie zabiją. U niektórych tylko instynkt myśliwego został "uśpiony" przez brak mozliwości polowania, trenowania, wzoru do naśladowania. Sama mam psa myśliwskiego, o silnym instynkcie łowieckim, zwłaszcza jeśli chodzi o norowanie (czyt, kopanie). Jedyną radą jest stała kontrola i korygowanie zachowania. Ale prawda jest taka, że 15min. spuszczenia z oka i nowa nora wykopana.
reasumując - nie spuszczać z oka, w razie czego natychmiast zabronić, odwrócić uwagę
Innego sposobu nie ma

To prawda......co piszesz o ich naturach...to są bardzo żywe i szybkie istoty?
Urszulla 10:28, 23 sty 2013

Bogdzia napisał(a)
Ula , Joasiu czy Wasze pieski też polują na krety jak york mojej synowej?Rozkopuje mi grządki jak kreta wyczuje , przy okazji wszystko co na drodze powyrywa i strasznie hałasliwa jest bo to też dzieweczynka , a jak potem wygląda, strach patrzec. pozdrawiam.

Bogdziu wyobrażam sobie jak wygląda po takim kopaniu......
moja po kąpieli i uczesaniu nieraz idzie do piachu się potarzać
Urszulla 12:09, 23 sty 2013

Witam dzisiaj w piękny zimowy dzień -5C przemianą mojej azalii
17 stycznia

dzisiaj

eliza3 12:27, 23 sty 2013

Śliczna... przywołuj wiosnę, przywołuj... czy taką azalię można potem przenieść do ogrodu?
Zeta 19:30, 23 sty 2013

Oooo wiosna wiosna wiosna ah to ty.....jejku a u mnie -12 brrrrr chyba kupię sobie azalię..