Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 02:26, 01 lip 2017

laurowisnia napisał(a)
Widziałam, dorodne sadzonki, sama żółtego mam mało w tym roku, a jeszcze dziś wykopałam znajomej. Może już kwitną?

Zielone agastache niedługo zakwitnie, żółte rośnie słabiej nawet gdyby miało nie kwitnąć to żółte fajnie wypełnia przestrzeń i ożywia swoim kolorem. Bardzo mi pasuje dziękuję za nasionka
Dla porównania

danuta_szwajcer 02:27, 01 lip 2017

Ładne krzaczki masz hortek,dobrze im pasuje chyba Twoja gliniasta gleba.
Urszulla 08:16, 01 lip 2017

danuta_szwajcer napisał(a)
Ładne krzaczki masz hortek,dobrze im pasuje chyba Twoja gliniasta gleba.

Za to na ogrodowe nie ma co liczyć. Uchowała się jedna z dwóch od Kindzi. Wczoraj miała zwieszone kwiaty.została dopojona. Dziś ok.

sylwia_slomc... 22:31, 01 lip 2017

Ulcia ja napisze odnośnie kompostu.

Faktycznie masz bardzo ciężki , aprzydałby Ci sie do Twojej ziemi taki fajny czarny leciutki. Ja do mojego daję: skoszoną trawę , wszystkie resztki roslin z rabat, wyplewione chwasty, obierki z warzyw, owoce opadłe z drzew, i liście z drzew , a jesienią posypuje popiołem ze spalania łąki. W sezonie daję starter do kompostu , a podlewa go tylko niebo.

Do Twojego dodałabym trocin z drzew liściastych i piasku. Powinno go rozluźnić trochę.
Napisz u mnie co dajesz do swojego kompostownika?
Kindzia 08:16, 02 lip 2017

Deszczu nam potrzeba, to rośliny odetchną...ciągle tylko wieje i wieje...

Zrobię opis róż, obiecuję
Urszulla 08:22, 02 lip 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ulcia ja napisze odnośnie kompostu.

Faktycznie masz bardzo ciężki , aprzydałby Ci sie do Twojej ziemi taki fajny czarny leciutki. Ja do mojego daję: skoszoną trawę , wszystkie resztki roslin z rabat, wyplewione chwasty, obierki z warzyw, owoce opadłe z drzew, i liście z drzew , a jesienią posypuje popiołem ze spalania łąki. W sezonie daję starter do kompostu , a podlewa go tylko niebo.

Do Twojego dodałabym trocin z drzew liściastych i piasku. Powinno go rozluźnić trochę.
Napisz u mnie co dajesz do swojego kompostownika?

Wcześniej dawałam zerwaną darń. Teraz już tego ie robię albo w małej ilości. Darń wrzucam za tuje dla wyrównania dołów. Trociny byłyby super to masz rację.

Dziś u mnie trawiasto

Tę trawę dostałam od sąsiadki. Rośnie kępowo. Nie wiem co to.

Urszulla 08:30, 02 lip 2017

Kindzia napisał(a)
Deszczu nam potrzeba, to rośliny odetchną...ciągle tylko wieje i wieje...

Zrobię opis róż, obiecuję

Nie poganiam

Seseleria jesienna przy bukszpanach fajnie wygląda chyba się ją dzieli wiosną.

Urszulla 08:34, 02 lip 2017

Tu czekam na opóźnione liatry i czosnki głowiaste w miskantach. To są dwie różne rabaty

Katkak 19:38, 02 lip 2017

Urszulla napisał(a)
Comtessa kończy pierwsze kwitnienie

Ale śliczna. Ja mam różę z marktu o innym kolorze, ale układ płatków bardzo posobny . U mnie ogrodowe też nawet w 1/3 nie kwitną tak jak zwykle przez te wiosenne przymrozki.
Urszulla 21:08, 02 lip 2017

Katkak napisał(a)

Ale śliczna. Ja mam różę z marktu o innym kolorze, ale układ płatków bardzo posobny . U mnie ogrodowe też nawet w 1/3 nie kwitną tak jak zwykle przez te wiosenne przymrozki.

Lubię te pofalowane płatki. I nie wywijają się, ma pełny rozkwit do końca. a kolor tylko blaknie.
Trawka mint mist mi się sieje sama i do róż pasuje

Ogrodówki są kapryśne zdecydowanie wolę bukietowe.