Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:01, 14 kwi 2013

Slawko napisał(a)
Witaj Bogdziu, może Ty mi jakoś poradzisz? Podsyłam link https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja?page=37 Pozdrawiam

Rośliny które wymieniłeś są kwasolubne ale w róznym stopniu.Najbardziej kwaśną ziemię muszą miec borówki. Ph około 3,5..Azalie , rh ,pierisy ,wrzosy i wrzośce już mniej kawśną ph około 4,5 -5, a najmniej kwaśna potrzebują hortensje i magnolie. ph może dochodzic nawet do 6. Z tego łatwo wywnioskowac że nawóz też możesz stosowac do wszystkich ale w różnym stęzeniu.Hortensje ogrodowe różowe i niebieskie będą raz rózowe , raz niebieskie w zależności od kwaśności gleby, jeśli nie będzie kwaśna to będąróżowe a w kwaśnej niebieskie , ale wcale nie musi byc mocno kwaśna . Przecietna gleba w ogrodzie ma ph około 6 bez zadnych nawozów.Myslę ze wyczerpałam temat a jeśli nie to znów pytaj.Pozdrawiam.
Bogdzia 19:03, 14 kwi 2013

Sebek napisał(a)

U mnie na jednej rabacie też duuużo krokusów zjadły - no ale już nic na to nie poradzimy....Pozdrawiam

Sebciu miło że wpadłeś. wiem ze nic nie poradzimy i trudno. Trzeba stale kupowac. Moje nornice zabrały się równiez za zjadanie host. pozdrówka.
Bogdzia 19:07, 14 kwi 2013

Joasia napisał(a)
Ups? Nie wiem dlaczego ale w trybie edyzji zdjęcia widzę a jako post już się nie pokazują.
A może tylko w mojej przeglądarce coś nie działa?

No piękny rh jak na takie warunki. Opiel go koniecznie ręcznie żeby nie uszkodzic korzonków znajdujacych się na wierzchu i podsyp nawozem dla rh teraz na wiosnę a przesadz tak jak mówiłyśmy wczesna jesienią. Ciekawe jaki kolor będzie miał jak zakwitnie. Twój rh jest dobrym przykładem na to ze czasem bez naszych starań rosliny potrafią pięknie wyrosnac.
Bogdzia 19:09, 14 kwi 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Bożenko miłej "wnuczkowej" niedzieli sama radosc tez tak lubietez co roku dokupuje krokusy bo nornice mi je wyjadaja a tu sie czeka cala zime by nacieszyc oczy ich pięknym widokiem Pozdrawiam

Gdyby choc powiedziały które zjedzą to by się te kupowało. Ja uwielbiam kuowac a nie mam gdzie sadzic więc tylko w krokusach będe mogła co rok w zakupach się wyżywac.
Bogdzia 19:10, 14 kwi 2013

Urszulla napisał(a)
Bogdziu, dla Ciebie z dzisiejszego spacerku coś energetycznego

Ale kolor tej wody jak południowych mórz , dzięki Ula. Avatarek świetny.
Bogdzia 19:12, 14 kwi 2013

Gabriela napisał(a)
A my dzisiaj upolowaliśmy śliczną żabę, no i zapraszam do siebie na oglądanie tej żaby i moich krokusów. To są jednak dziwne kwiatki, sadzisz 100 cebulek i mało co je widać. Pozdrawiam.

to prawda ze 100 cebulek prawie nie widac. Ja posadziłam kilka razy po 100 i też nie za wiele widac.Zaraz wpadne do Ciebie.
Joasia 19:12, 14 kwi 2013

Bardzo Ci dziekuje, Bogdziu! Zabiore sie za niego jutro.
Musze przyznac, ze odkrylam go niedawno, w najdalszym kacie ogrodu, zaslonietego i zacienionego.
Wprowadzilismy sie w czerwcu ubieglego roku i nie kwitl na pewno bo zauwazylabym go.
Niepozornie, bidulek, sie przyczail. Doniose jaki ma kolor i udokumentuje fotografia na pewno.
Jeszcze raz dziekuje!
Bogdzia 19:13, 14 kwi 2013

Ewa napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam i donoszę, że nie zawsze piszę , ale kukam

Miło mi Ewo , żebys tylko kukułką nie została przez to kukanie.A jeśli bys przypadkiem została to przylec do mnie do zdjęcia bo kukułki nie mam jeszcze. będe bardzo wdzięczna.
Bogdzia 19:14, 14 kwi 2013

Ewa napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam i donoszę, że nie zawsze piszę , ale kukam

Miło mi Ewo , żebys tylko kukułką nie została przez to kukanie.A jeśli bys przypadkiem została to przylec do mnie do zdjęcia bo kukułki nie mam jeszcze. będe bardzo wdzięczna.
Bogdzia 19:16, 14 kwi 2013

Joasia napisał(a)
Bardzo Ci dziekuje, Bogdziu! Zabiore sie za niego jutro.
Musze przyznac, ze odkrylam go niedawno, w najdalszym kacie ogrodu, zaslonietego i zacienionego.
Wprowadzilismy sie w czerwcu ubieglego roku i nie kwitl na pewno bo zauwazylabym go.
Niepozornie, bidulek, sie przyczail. Doniose jaki ma kolor i udokumentuje fotografia na pewno.
Jeszcze raz dziekuje!

To jakbyś skarb znalazła. Tylko on był przyzwyczajony do zacienienia , teraz byc moze trzeba będzie go częściej podlewac. Ale jestem ciekawa jaki będzie.