Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

makkasia 23:29, 16 wrz 2013

Bodziu mój jeżyk ma zapalenie płuc byłam z nim dzisiaj u Veta dostał zastrzyki. od 13 nic nie jadł jeszcze ani nie pił al na pewno siusia i oddycha jakby swobodniej. Do piątku codziennie będzie miał kłuty tyłek...oby do piątku
Pozdrawiam Cię serdecznie
brysia 08:27, 17 wrz 2013

Witaj Bogdziu. Dawno nie odzywałam się na twoim wątku, ale na bierząco zaglądam.
Teraz mam do ciebie pytanie, jako do eksperta rododendronowego. Kupiłam na targu malutkie rodki, około 30cm w malutkich doniczkach, przesadziłam je do większych i teraz w tych doniczkach muszę je przezimować, ponieważ ich miejsce docelowe nie jest jeszcze gotowe (musimy wyciąć stare drzewa). Jak to zrobić najlepiej? Myślałam o zadołowaniu całych donic, ale nie bardzo mam gdzie je wkopać, czy mogę je zostawić na polu, czy dać do piwnicy?, tyle, że moja piwnica jest ciemna i ciepła. Co byś mi poradziła?
Bogdzia 08:29, 17 wrz 2013

asc napisał(a)
Jakby co to u mnie deszczu jeszcze nie jest za dużo.... nadwyżki przyjmę

Wiec nie ma obaw ze mogę miec za dużo . Od rana pada , Marzenka przysłała expresowo deszczyk.
Bogdzia 08:39, 17 wrz 2013

brysia napisał(a)
Witaj Bogdziu. Dawno nie odzywałam się na twoim wątku, ale na bierząco zaglądam.
Teraz mam do ciebie pytanie, jako do eksperta rododendronowego. Kupiłam na targu malutkie rodki, około 30cm w malutkich doniczkach, przesadziłam je do większych i teraz w tych doniczkach muszę je przezimować, ponieważ ich miejsce docelowe nie jest jeszcze gotowe (musimy wyciąć stare drzewa). Jak to zrobić najlepiej? Myślałam o zadołowaniu całych donic, ale nie bardzo mam gdzie je wkopać, czy mogę je zostawić na polu, czy dać do piwnicy?, tyle, że moja piwnica jest ciemna i ciepła. Co byś mi poradziła?

Ja radze mimo wszystko posadzic do gruntu , to że ziemię musisz przygotowac nie przeszkadza by posadzic je gdzieś na boku czy w rogu działki. Jednak ziemię musisz przygotowac prawie tak jakbyś sadziła je na stałe bo w nieprzygotowanej ziemi zmarnieją.Zanim przygotujesz ziemie rh ładnie Ci podrosną i nabiorą wigoru na co nie możesz liczyc jeśli bedą w doniczkachDobrze by było zostawic je w tymczasowym miejscu chociaż na póltora roku żeby stale nie musiały wytwarzac tych drobnych korzonków. Jeśli całkiem Ci to nie odpowiada to zadołuj doniczki w zacisznym miejscu w ogrodzie ale w piwnicy absolutnie ich nie trzymaj.Miłego dnia życzę.
Bogdzia 08:42, 17 wrz 2013

makkasia napisał(a)
Bodziu mój jeżyk ma zapalenie płuc byłam z nim dzisiaj u Veta dostał zastrzyki. od 13 nic nie jadł jeszcze ani nie pił al na pewno siusia i oddycha jakby swobodniej. Do piątku codziennie będzie miał kłuty tyłek...oby do piątku
Pozdrawiam Cię serdecznie

Kasiu martwie się razem z Tobą o tego malucha . Jak jest w rękach lekarza to szanse ma duże więc trzymam kciuki za jego zdrówko. Miłego dnia Ci życzę.
Kindzia 08:45, 17 wrz 2013

Rezerwuję Bogdziu maj dla Ciebie Może się uda

Pada paskudnie i nieprzerwanie od wczoraj. Na dodatek ciemne chmury ponury nastrój robią...ale rodusie się nawodnią. Tylko pogoda nie sprzyja reanimacji mojej koreance...jak tu prysnąć na przędziorka...

Pozdrawiam serdecznie
brysia 08:47, 17 wrz 2013

Dziękuję za szybką odpowiedź. To nie ziemię muszę przygotować, tylko wyciąć stare grusze. W tym roku mój M się nie zmobilizuje do wycięcia, chyba że jak już będzie śnieg. Jak teraz posadzę rodki, to przy ścinaniu drzewa mi je połamią. A myślisz, że w tych dużych doniczkach będzie im źle? Dałam im podłoże do rododendronów, doniczki są trzy razy większe niż te w których je kupiłam. Najwyżej je zadołuję gdzieś.
Bogdzia 09:28, 17 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Rezerwuję Bogdziu maj dla Ciebie Może się uda

Pada paskudnie i nieprzerwanie od wczoraj. Na dodatek ciemne chmury ponury nastrój robią...ale rodusie się nawodnią. Tylko pogoda nie sprzyja reanimacji mojej koreance...jak tu prysnąć na przędziorka...

Pozdrawiam serdecznie

No to liczę że w maju się spotkamy. Koreanką bardzo się nie martw za bardzo , kilka dni nie robi wielkiej różnicy , a deszcze nie będą stale.
Bogdzia 09:33, 17 wrz 2013

brysia napisał(a)
Dziękuję za szybką odpowiedź. To nie ziemię muszę przygotować, tylko wyciąć stare grusze. W tym roku mój M się nie zmobilizuje do wycięcia, chyba że jak już będzie śnieg. Jak teraz posadzę rodki, to przy ścinaniu drzewa mi je połamią. A myślisz, że w tych dużych doniczkach będzie im źle? Dałam im podłoże do rododendronów, doniczki są trzy razy większe niż te w których je kupiłam. Najwyżej je zadołuję gdzieś.

W dużych doniczkach lepiej niz w małych ale na drugi raz nie kupuj gotowego podłoża tylko sama zrób to wtedy masz pewnośc co dałaś tzn ziemię z ogrodu z kwaśnym torfem o ph ok4,5 (absolutnie nie z marketu bo maja złej jakości i o wysokim ph) i sadz koniecznie na tym samym poziomie na jakim rosły w doniczkach bo bardzo chorują jak sie je posadzi niżej, wyższe posadzenie wytrzymują dużo lepiej.Nie dawaj nawozu , żadnego. Na zimę KONIECZNIE musisz zadołowac.
Mala_Mi 10:02, 17 wrz 2013

Nadwyżka deszczu dotarła...aż jakoś tak dziwnie .....