Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 16:15, 17 wrz 2013

irena_milek napisał(a)
Rozchodniki szybko sie rozrastają, więc na pewno kępka będzie; a dodatkowo Joasia obiecałą mi taki seledynowy z kwiatami koloru lekko lawendowym, tez śliczny, jak się namnoży, będę się dzielić
coś te bordowe najmniej mi się podobają i jakieś chorowite są

Dużo zależy chyba od miejsca w którym rosna , ja jedną kępe podzieliłam na dwie to wyglądają jak całkiem rózne rośliny , jedne normalne duże a drugie anemiczne jakby całkiem inna odmiana.Zobaczymy jak te nowe bedą rosły , na razie nie mam gdzie posadzic , bedzie M musiał znów krawężniki przesuwac ale już obiecał że zrobi więc jest nadziejaże bedą miały swoje miejsce. Byłam u Ciebie , kwiecia masz w bród , całkiem nowy i inny Twój ogród niz w tamtym roku. Buziaki.
Bogdzia 16:20, 17 wrz 2013

smutny jesienny kwiat w moim jeziorku.

Trzmielina już całkiem się wybarwiła.

Gabriela 16:22, 17 wrz 2013

Prawdziwa piękność z tej trzmieliny. Bogdziu, czy ona ma takie pomarańczowe torebeczki?
Bogdzia 16:23, 17 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Prawdziwa piękność z tej trzmieliny. Bogdziu, czy ona ma takie pomarańczowe torebeczki?

W tym roku nie zauważyłam , musze spojrzec ale w innych latach miała.Pozdrawiam Gabrysiu.
brysia 16:37, 17 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)

Rh w cieniu szybciej rosna ale mniej kwitną więc również słonko jest im potrzebne dlatego nie wpychaj ich całkiem w cień. Ja ziemię z ogrodu mieszam pół na pól z kwaśnym torfem o ph 3,5-4,5 , możesz dodac troche przekompostowanej koey , choc ja nie dawałam.U mnie rh były przesadzane dośc często dlatego mogłam coraz wiekszym krzakom dawac coraz więcej torfu ,na średniego krzaka trzeba minimum 60l torfu i tyle ziemi , dlatego dobrze jest jednak je przesadzac a jeszcze lepiej sadzic na jednej rabacie oczywiście odpowiednio dużej wtedy korzystają z torfu ,,koleżanek" Jak się sadzi małe krzaki to nie przeznacza sie na nie az tyle miejsca ile będą potrzebowały duże bo rabata świeciłaby pustkami więc moim zdaniem lepiej posadzic je bliżej i za kilka lat przesadzc szerzej. Można tymczasowo posadzic przy nich inne rośliny ale jeśli bedziesz je posypywac nawozami to te nawozy mogą szkodzic rh i obniżac kwasowośc gleby.Bardzo korzystnym miejscem dla rh jest sasiedztwo wody , jeziorka lub strumyka , wtedy liście korzystają z pary wodnej a rosliny są w dobrej kondycji. Dla dużych rh potrzeba dośc duzej powierzchni kwaśnego podłoża mniej więcej tak jak sięga korona krzaków dlatego moim zdaniem dobrze jest jednak rh przesadzac i co jakiś czas dawac im nowe podłoże . jeśli przesadzisz w dobrym terminie to prawie nie odczują tego zabieguMalutkoemu rh trudno przygotowywac podłoże o szer ponad metra więc nastaw sie że zrobisz mniejsze stanowiska a potem przesadzisz na większe , ja tak robiłam , ale wybór należy do Ciebie.Jesli chodzi o głębokośc sadzenia to owszem rosną płytko ale u mnie do 60-70cm sięgają większe egzemplarze więc nie jest to tez tak mało. Rh będą rosły tylko w kwaśnej ziemi , ich korzenie nie wyjda poza nią więc jesli tej ziemi będzie mało to i one będą małe. Chyba napisałam wszystko , przypomnę jeszcze tylko bardzo ważną sprawe by nie sadzic ich nizej niz rosły w doniczce bo tego nie znoszą. Ja moich rh niczym nie obsypuję żadna korą ani niczym innym.Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj bo sadzenie jest najważniejsze , głównie od niego zalezy sukces w ich uprawie , jak się źle posadzi to zadne zabiegi nie mają sensu , najlepiej wykopac i posadzic jeszcze raz.Pozdrawiam.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i za odwiedziny u mnie.
kasiek 17:44, 17 wrz 2013

Trzmielina aż razi po oczach - powalająca, a przy okazji jak z Twoimi oczami Bogdziu?
Kondzio 17:57, 17 wrz 2013

Buziam pochmurnie deszczowo melancholijnie
agniecha973 18:04, 17 wrz 2013

Ale piękny trzmielinowy bukiet. Co to dokładnie za odmiama?
U nas w tym roku orzechy z leszczyny opadły puste i niedorozwinięte. Szkoda, bo takie "młode" najsmaczniejsze. Zawsze zaczynamy jeść już pod koniec sierpnia, mięciutkie, pełne orzechowego "mleczka", mniam. No coż za rok powinny być.
gierczusia 18:14, 17 wrz 2013

Bogdziu nie wiedziałam ,że ta lilia tak długo kwitnie .. Już się cieszę na przyszły rok .. Będzie cieszyć ( mam nadzieję ) moje oko aż do września ....

O rozchodnikach poczytałam.. Mnie z kolei ten z podbarwionymi na czerwono liśćmi się najbardziej podoba .. Ukradłam ostatnio odrobinkę i teraz mam nadzieję ,że się ukorzeni... Mam już nawet dla niego miejsce , a znależć plac w moim gąszczu to jest niezłe wyzwanie

Buziam Bogdziu
paniprzyroda 18:15, 17 wrz 2013

Bogdziu, trzmielina cudna jest. I znów się czegoś nauczyłam, warto przesadzać różaneczniki, może trzeba ruszyć moje? Ale nie mam jeszcze cienia w nowym ogrodzie. Może w przyszłym roku? Hm, ja też byłam w L.... Pozdrawiam.