Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 18:50, 12 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
Goldbukett był w kapturze zimą i bardzo ładnie wytrzymał, teraz też go okryję więc mam nadzieję, że przeżyje. Natomiast zmarzła mi Brasilia
Ale uśmialiśmy się z M z wielkości Twojego Alfreda. To wielkolud jest!!!! Nie potrafię sobie wyobrazić, że mój też tak urośnie
Znaczy się żaden rh tam się nie nadaje. Za mało miejsca. Czy masz może pomysł co tam mogłabym posadzić? Czy może lepiej przemęczyć się z tymi dziurami? Co zrobiłabyś na moim miejscu?
Przepraszam, że Cię tak męczę.

Ja bym posadziła byliny bo je łatwo sie przesadza . Natomiast pomyśl o innych roślinach które tam są że też z czasem mogą byc do przesadzenia albo można przesadzac rh. U mnie większosc roślin była przesadzana , niektóre wielokrotnie bo jak roślinki są małe wiadomo ze sadzi sie gesto żeby było ładnie a jak urosną to trzeba je przenosic w inne miejsca . Na szczęscie rh przesadza sie bardzo dobrze ,prawie wcale nie chorują . Jesli jednak przesadza sie duże to trzeba miec mocny kręgosłup bo bryły korzeniowe są zbite i wielkie i ważą bardzo dużo .
Kindzia 18:54, 12 wrz 2012

Pięknie Czyli marikena mam do przesadzenia z bukszpanami na pewno A piszą, że Alfred dorasta max do 1,6 m
Kindzia 18:55, 12 wrz 2012

Dziękuję Ci Bogdziu
Bogdzia 18:56, 12 wrz 2012

Elfik napisał(a)
Bożenko, ja już nie wiem, co myśleć o tej korze... W czasie straszliwej suszy wpadł do mnie zaprzyjaźniony ogrodnik i aż się w głowę podrapał. "Tu trzeba wszystko korą wysypać, inaczej przez ten beton nawet woda nie wsiąknie! Kora będzie trzymać wilgoć!" - - - No, ale ja nie posłuchałam, bo przez te nornice, to ja ciągle muszę w tej ziemi grzebać... Ale tam, gdzie stoją agawy, mam wysypane korą i rzeczywiście, pod nią jest na ogół wilgotno...

Elu nie sugeruj sie moimi wywodami bo ja tylko piszę dlaczego ja nie chcę kory bo mało kto ma zdanie podobne do mnie i wszyscy sie dziwią że jej nie chcę. Jeśli uważasz że kora u Ciebie spełnia swoją rolę to ją miej i nie zwracaj uwagi na to co ja piszę. No ja jej u siebie nie lubię podobnie jak niektórzy nie lubią nawet u sąsiadów krasnoludków . Mnie krasnoludki nie przeszkadzają oczywiście u innych i kora u innych też mi nie przeszkadza a u siebie jej nie chcę choc nie mówię ze nie będę miała jak mi stuknie 70 rocznica urodzin i nie będzie innego wyjścia.Pozdrawiam Cię serdecznie.
Bogdzia 18:58, 12 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
Pięknie Czyli marikena mam do przesadzenia z bukszpanami na pewno A piszą, że Alfred dorasta max do 1,6 m

Wiem że tak piszą. Dużo zależy od tego jaką dasz ziemię , jak będziesz podlewac i dbac. U mnie wszystkie są wyższe niż pisza.
Bogdzia 18:59, 12 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
Dziękuję Ci Bogdziu

Nie ma za co. Miło się rozmawiało . Serdecznie pozdrawiam.
Kindzia 19:00, 12 wrz 2012

Wrócę na pewno
Madzenka 19:04, 12 wrz 2012

Pozdrawiam deszczowo
Bogdzia 19:05, 12 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
Wrócę na pewno

Zapraszam.
Bogdzia 19:08, 12 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Pozdrawiam deszczowo

Jak u Ciebie deszczowo to grzyby będą . U mnie troszkę popadało ale tylko na tyle że dziś podlewac nie muszę. Na grzyby to za mało. Może jeszcze popada w nocy i jutro bo tak zapowiadają. Na zachodzie bez porównania więcej pada.Pozdrawiam serdecznie.