Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:33, 11 wrz 2012

Joaska napisał(a)

Oj co ja czytam bez kory źle ale i z korą też nie najlepiej
mi tez taka gruba kora sie nie podoba, ostatnio udało mi sie zdobyć taka już przekompostowaną, prawie jak ziemia, na moją jedyną rabatke z tujami na razie chwastów malutko, prawie wcale, ale zobaczymy co będzie na wiosnę, mam w planach późną jesienią jeszcze kompostem posypać po tej korze, ale to zależy ile uda mi się kompostu od teściów dostać.
Najlepsze na chwasty chyba jednak zostają roślinki zadarniające

Jak posypiesz kompostem to i chwasty na nim wyrosną. No chyba taka przekompostowana kora jednak najlepsza ale ja w sprzedaży jeszcze nie widziałam. Pozdrawiam Joasiu.

Bo ja ją wypatrzyłam w tartaku miejscowym, leżała sobie odłogiem, więc zapytałam czy moge kupić i kupiłam za małe pieniądze.

Bardzo dobry zakup. Zawsze rób takie zakupy.
Kindzia 20:36, 11 wrz 2012

Witam bardzo serdecznie. Piękny wątek! Piękny ogród i piękne rh! Mogę zwrócić się o pomoc do eksperta? Bardzo proszę o radę.
Między rosnącymi już od ubiegłego roku rh mam dziurę ok.80 - 90 cm. Czy dobrze będzie jak posadzę tam wiosną Hachmans Charmant ? To słoneczne miejsce. Dadzą radę? Wystarczy im miejsca?
Na zdjęciu te miejsca zaznaczyłam na czerwono.

Pozdrawiam.
Bogdzia 20:54, 11 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
Witam bardzo serdecznie. Piękny wątek! Piękny ogród i piękne rh! Mogę zwrócić się o pomoc do eksperta? Bardzo proszę o radę.
Między rosnącymi już od ubiegłego roku rh mam dziurę ok.80 - 90 cm. Czy dobrze będzie jak posadzę tam wiosną Hachmans Charmant ? To słoneczne miejsce. Dadzą radę? Wystarczy im miejsca?

Pozdrawiam.

Kasiu obawiam się że nie wystarczy bo większośc rh to duże rośliny ale napisz jakie to są gatunki które tam rosną. Co do eksperta to jestem pewnie takim samym jak Ty tylko parę lat wcześniej posadziłam rh i trochę mam doświadczenia z tego powodu.
Madzenka 21:09, 11 wrz 2012

Bożenko jeśli nie kora pod bylinami to co???? Ja z chwaściorami nie wygram... torf??? Danusiowa próchnica u nas nie do kupienia...
Bogdzia 21:15, 11 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko jeśli nie kora pod bylinami to co???? Ja z chwaściorami nie wygram... torf??? Danusiowa próchnica u nas nie do kupienia...

Próchnica to tylko chyba w Warszawie jest, ale nawet gdyby była to ona na ściółkę sie nie nadaje bo to urodzajna ziemia i chwasty by dopiero dobrze rosły. No Marzenko nic pod bylinami goła ziemia i pielenie tak mam w całym ogrodzie.Już widzę Twoje przerażenie, ale jak mnie sie kora nie podoba to nie mam wyjścia.
ana_art 22:12, 11 wrz 2012

kurcze co ja tu czytam... trawa na rabaty? pierwszy raz słyszę
Bogdzia 22:28, 11 wrz 2012

ana_art napisał(a)
kurcze co ja tu czytam... trawa na rabaty? pierwszy raz słyszę

No a czemu nie? wzbogaca ziemię w składniki pokarmowe i zapobiega parowaniu jak kora a nie zabiera roślinom tyle wody w czasie deszczu czy podlewania co kora no i chwasty mniej rosna choc całkiem się ich nie uniknie.Po kilku dniach zmienia kolor na neutralny i się jej na rabatach nie zauważa.
Mala_Mi 23:00, 11 wrz 2012

Moje zdanie jużpowiedziałam w sprawie chwastó ikory... wiec się wiecej nie wypowiadam... ale z moich obserwacji wynika, że ziemia pokryta korą tak szybko nie wysycha i nie paruje..... duuuuuuuużo mniej podlewania Wody idzie tyle samo, ale wyparuje mniej Ale nie widac czy już sucho pod korą czy nie.. trzeba sprawdzać organoleptycznie
Madzenka 06:43, 12 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)

Próchnica to tylko chyba w Warszawie jest, ale nawet gdyby była to ona na ściółkę sie nie nadaje bo to urodzajna ziemia i chwasty by dopiero dobrze rosły. No Marzenko nic pod bylinami goła ziemia i pielenie tak mam w całym ogrodzie.Już widzę Twoje przerażenie, ale jak mnie sie kora nie podoba to nie mam wyjścia.

Ja jeszcze zostanę przy korze. Tylko pod różami nie sypię ale w pozostałych miejscach mam mniej chwastów i rzeczywiście moja glina nie staje się suchą skorupą... Jak kiedyś rośliny podrosną to mogę z niej częściowo zrezygnować. Kiedyś będę sypała dla urody tę drobniutką, bo ładnie na rabatach wygląda
bożenko a pielenie u mnie na porządku dziennym zwłaszcza tam gdzie mam rzadkie nasadzenia. Dzisiaj pada zatem wieczorem będzie akcja CHWASTOM MÓWIMY NIE !
Kindzia 09:04, 12 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)

Pozdrawiam.

Kasiu obawiam się że nie wystarczy bo większośc rh to duże rośliny ale napisz jakie to są gatunki które tam rosną. Co do eksperta to jestem pewnie takim samym jak Ty tylko parę lat wcześniej posadziłam rh i trochę mam doświadczenia z tego powodu.

Pierwszy z prawej to Cunninghams White, potem dalej na lewo Alfred, trzeci opisany tylko jako fioletowy i wielkość jak Alfred, ostatni to Goldbukett.
Takie dziurska tam mam, chciałabym je zapełnić
To może jakieś inne by się nadały? To jest wschód, po prawej południe, więc wali słoneczko aż miło.
Dziękuję za szybką odpowiedź