Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:51, 11 wrz 2012

annawu napisał(a)

Bogdziu, jak się ma ogród, to pielenie trzeba polubić. Nie ma wyjścia. Ja tylko nie lubię pielić jak ziemia jest sucha, jak teraz u mnie. A tak w ogóle, przy pieleniu dobrze mi się myśli.

Ja mam tego pielenia za dużo. Nigdy nie zdąże nawet do połowy a już to co wypieliłam znów zarośnie.Gdybyś zobaczyła ile worków u mnie z chwastami rocznie wywożą śmieciarze to byś nie uwierzyła .Mnie sie dobrze myśli przy podlewaniu i uwielbiam to robic.

A ja Ci wierzę, że tyle robisz worków z chwastami, bo ja nie upycham je worki tylko wyworzę taczkami na kompostownik, i tak samo jak zdąrzę jedną stronę wypielić to ta druga już zaczyna zarastać i tak cały czas w kółko. pozdrawiam

Ja na kompostownik nie daję bo to głównie chwasty wieloletnie i boje sie że potem mi znów wyrosną więc wywożą śmieciarze za 3zł worek i oni robią z tego kompost .No to mamy przechlapane Aniu. A Ty kory nie dajesz po nowomodnemu?

Oj prawda mamy przechlapane

Kory na całym ogrodzie nie mam, ale jakąś tam cząstkę ogrodu mam wysypaną korą i też na tej korze wyrastają chwasty i zasiewają się kwiatki

No właśnie kora i tak nie rozwiązuje problemu chwastów a stwarza nowe problemy.
Tess 14:56, 11 wrz 2012

A ja tylko na wejsciowej rabacie bedę miała korę. W pozostałej części ogrodu już mam i będę miała rozsypaną trawę. Robie tak w moim wiejskim ogródku, i roboty mam o wiele mniej.
Danusia też sypanie trawą Gosi nakazała, znaczy - że można i wręcz należy
I dla kieszeni lżej

Miłego dnia wszystkim
Bogdzia 15:06, 11 wrz 2012

Ewa napisał(a)
Wpadam raniutko,żeby sie dowiedziec co ćwierkają ranne ptaszki i co sie dowiaduję, że kory nie lubią no to tak jak mój M, ale kory u nas dookoła pełno hm masz babo placek
ja kupuję po 11 zł worek i nawet dość ładna, troche teraz zachciało sie nam żwirku , no to idzie nowe
Pozdrawiam i ściskam

Ewciu pisałam że u innych kora mi nie przeszkadza więc jak już w końcu do Ciebie przyjadę to na korę nie będę narzekac.Kamyczki też ładne ale tylko do czasu bo i tak wiatr ziemi na nie naniesie. U mnie był zwirek na podbetonowanym podłożu a teraz rośnie w tym miejscu co chce i nawet dobrze sobie radzi mimo tego betonu.Minęło kilka lat wiatr naniósł ziemi i na butach się naniosło no i trzeba by od nowa robic . W mniejszym ogrodzie i przy młodszych ludziach to jest do zrobienia ale my już nie nadązamy z robotą.Starośc nie radośc, ale nie ma co narzekac bo będzie jeszcze gorzej i może wtedy kora zasypię cały ogród.--straszna to dla mnie wizja. Pozdrawiam Ewciu i weź wszystko co napisałam tak na pół poważnie bo na poważnie było by dośc smutno a my nie chcemy się smucic bo i po co jak jest taka śliczna pogoda. buziaki.
Bogdzia 15:10, 11 wrz 2012

Tess napisał(a)
A ja tylko na wejsciowej rabacie bedę miała korę. W pozostałej części ogrodu już mam i będę miała rozsypaną trawę. Robie tak w moim wiejskim ogródku, i roboty mam o wiele mniej.
Danusia też sypanie trawą Gosi nakazała, znaczy - że można i wręcz należy
I dla kieszeni lżej

Miłego dnia wszystkim

My też wszystką skoszoną trawę sypiemy pod rośliny . Też uważam ze to dobry sposób i wzbogaca ziemię ale jednak całkowicie chwastów się nie uniknie bo i tak rosną.Trawa o dziwo wcale mnie nie razi na rabatach a pewnie powinna jak tak nie lubię kory. Pozdrówka Tereniu.
Joaska 15:13, 11 wrz 2012

Oj co ja czytam bez kory źle ale i z korą też nie najlepiej
mi tez taka gruba kora sie nie podoba, ostatnio udało mi sie zdobyć taka już przekompostowaną, prawie jak ziemia, na moją jedyną rabatke z tujami na razie chwastów malutko, prawie wcale, ale zobaczymy co będzie na wiosnę, mam w planach późną jesienią jeszcze kompostem posypać po tej korze, ale to zależy ile uda mi się kompostu od teściów dostać.
Najlepsze na chwasty chyba jednak zostają roślinki zadarniające
Bogdzia 15:22, 11 wrz 2012

zuza12 napisał(a)
Witaj Bogdziu.
Wpadam sie powitac i wita mnie sliczny i szczęśliwy ptaszek. Piękne zdjecia. Ja w swoim ogrodzie mam juz podstawę pod poidełko, szukam teraz odpowiedniej misy i w przyszłym roku też będę obserwować pluskające ptaszki.

Zuza idziesz w dobrym kierunku. Zobaczysz jaka to przyjemnośc obserwowac kąpiące sie ptaszki a jeszcze wieksza robic im zdjęcia.Życzę powodzenia w poszukiwaniach i serdecznie pozdrawiam.
Bogdzia 15:26, 11 wrz 2012

Joaska napisał(a)
mi tez taka gruba kora sie nie podoba, ostatnio udało mi sie zdobyć taka już przekompostowaną, prawie jak ziemia, na moją jedyną rabatke z tujami na razie chwastów malutko, prawie wcale, ale zobaczymy co będzie na wiosnę, mam w planach późną jesienią jeszcze kompostem posypać po tej korze, ale to zależy ile uda mi się kompostu od teściów dostać.

Jak posypiesz kompostem to i chwasty na nim wyrosną. No chyba taka przekompostowana kora jednak najlepsza ale ja w sprzedaży jeszcze nie widziałam. Pozdrawiam Joasiu.
Bogdzia 15:28, 11 wrz 2012

Martek napisał(a)
Witaj Bogdziu ,dzięki piękne i idę lepić te cholerne kopytka ))))))))

Marta , myślę ze już są gotowe te ch... kopytka i może juz nawet po smacznym obiadku jesteś to teraz ciasteczko i capuczinko na deser na leżaczku w ogrodzie. Miłego popłudnia Martuś.
Bogdzia 15:29, 11 wrz 2012

Ja tez idę na hustawkę .
Joaska 15:34, 11 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)

Jak posypiesz kompostem to i chwasty na nim wyrosną. No chyba taka przekompostowana kora jednak najlepsza ale ja w sprzedaży jeszcze nie widziałam. Pozdrawiam Joasiu.

Bo ja ją wypatrzyłam w tartaku miejscowym, leżała sobie odłogiem, więc zapytałam czy moge kupić i kupiłam za małe pieniądze.