Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:20, 25 wrz 2012

EPODLAS napisał(a)
Gabrysiu, u nas ostatnio się poprawiło, parę razy popadało. Było już naprawdę tragicznie. Byłam w Toruniu, Wisłę można przejść bez problemów. Takiego niskiego stanu wody tej rzeki nikt nie pamięta.
Mam nadzieję że następne lata będą bardziej mokre.

Faktycznie stany rzek są przerażające.
Bogdzia 19:22, 25 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
A ja, przez Twojego olbrzyma alfredowego, teraz dylemat mam. Najpierw chciałam dosadzać, a teraz myślę, gdzie mam zabrać stamtąd marikena
Pozdrawiam

Kasiu nie musisz sie spieszyc jak bedzie ciasno to wtedy przesadzisz . Rh się bardzo dobrze przesadzają tylko trzeba miec niezłą krzepę bo bryły korzeniowe są bardzo ciężkie.
Bogdzia 19:22, 25 wrz 2012

marzena napisał(a)
Bogdzia, róże piękne, a rh niesamowicie wielkie !

Miło Cie widziec Marzenko.
Bogdzia 19:23, 25 wrz 2012

asc napisał(a)
A ja narobiłam literóekw pośpiechu... ale widzę, że odczytałaś poprawnie

Ulubiony Alfred.. bo to największe zaskoczenie...... tylko mój taki malutki......

Szybko i Twój urosnie .
Bogdzia 19:26, 25 wrz 2012

Klamber napisał(a)
Witaj Bogdziu, nawet Twój RH bez kwiatów prezentuje się wybornie. Paczuchę wczoraj dostałem, wszystko OK. Pozdrówka w ten pochmurny dzionek

Dzionek z pochmurnego zamienił się w bardzo pogodny i mogłam w końcu posadzic troche tulipanów. Jutro dalszy ciąg. Cieszę sie że poczta nie nawaliła.Pozdrówka Robert.
Kindzia 19:26, 25 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)

A ja, przez Twojego olbrzyma alfredowego, teraz dylemat mam. Najpierw chciałam dosadzać, a teraz myślę, gdzie mam zabrać stamtąd marikena
Pozdrawiam

Kasiu nie musisz sie spieszyc jak bedzie ciasno to wtedy przesadzisz . Rh się bardzo dobrze przesadzają tylko trzeba miec niezłą krzepę bo bryły korzeniowe są bardzo ciężkie.

Rh tam zostaną, pasują mi tam
Wolę ruszyć jednego marikena i 9 bukszpaników wokół niego niż 7 rh i azalii
Bogdzia 19:30, 25 wrz 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bogdziu, mam wielką prośbę o radę. Naczytałam sie, że różaneczników sie nie przycina i że to im szkodzi, a nie pomaga. ale mam takiego odratowanego rh, który juz cakiem sobie nieźle radzi, ale ma kilka pędów takich łysych od ziemi do samej góry, gdzie ma nieco liści. Chciałabym te pędy usunąć, bo nie dość że nie sa zbyt piękne, psują kształt krzewu, to jeszcze zasłaniają mi coś, co chciałabym odsłonić. Czy mogę kilka takich pędów bezkarnie wyciąć? No i jak i kiedy najlepiej to zrobić? Z góry dziękuję za fachową poradę Pozdrowienia

Agatko oczywiście że możesz wyciąc . Jeśli zdarzy się że pedy uschną lub bardzo zmarzna to najlepiej je obciąc i roslina już wtedy nie wysila się na ich ratowanie. Jeśli te pędy są całkiem suche to w dowolnej chwili możesz je obciąc ale jeśli jeszcze żyją to najlepiej wczesną wiosną ale jesli nie sa bardzo grube to spokojnie teraz też możesz.Staraj się nie uszkodzic żywej tkanki rośliny.
Bogdzia 19:32, 25 wrz 2012

eliza3 napisał(a)
Bożenko, ależ duży ten rododendron... piękny, ale różom też niczego nie brakuje, śliczne

No urósł duzy ale tam z boku jest jeszcze drugi a Wy pewnie bierzecie wszystko za jednego Po lewej stronie widac ze jest drugi.
Bogdzia 19:35, 25 wrz 2012

pagap napisał(a)

Witaj Bogdziu ty chcesz żebym ja na zawał umarła, jaki piękny!!!! ile on już ma? Moje w porównaniu do twoich to mrówki pozdrawiam

Nie chcę zebyś dostała zawał i nie ma powodu do zawału. Ot urosła sobie roślinka i tyle. Ma jakies 10 lat bo ja tu mieszkam 12 a on nie od razu był kupiony.No i jak pisałam tam jest jeszcze drugi , po lewej stronie jest dziura i za nia to już inny jest.
Bogdzia 19:37, 25 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Podziwiam alfreda mój jest trzy razy mniejszy ale też się moim zachycam

Jak jest tylko trzy razy mniejszy to szybko będzie taki jak mój. No widzę że wszyscy zapałali miłościa do Alfreda.