Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kindzia 20:06, 25 wrz 2012

Elfik 20:07, 25 wrz 2012

Bożenko, mam już (dopiero) wydrukowane Twoje trzy bajeczki dla moich podopiecznych, czekam na sygnał, kiedy mam się zająć słodziakami...
Też się dołączam się do tego sążnistego buziaka!
agata_chrosc... 20:07, 25 wrz 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, mam wielką prośbę o radę. Naczytałam sie, że różaneczników sie nie przycina i że to im szkodzi, a nie pomaga. ale mam takiego odratowanego rh, który juz cakiem sobie nieźle radzi, ale ma kilka pędów takich łysych od ziemi do samej góry, gdzie ma nieco liści. Chciałabym te pędy usunąć, bo nie dość że nie sa zbyt piękne, psują kształt krzewu, to jeszcze zasłaniają mi coś, co chciałabym odsłonić. Czy mogę kilka takich pędów bezkarnie wyciąć? No i jak i kiedy najlepiej to zrobić? Z góry dziękuję za fachową poradę Pozdrowienia

Agatko oczywiście że możesz wyciąc . Jeśli zdarzy się że pedy uschną lub bardzo zmarzna to najlepiej je obciąc i roslina już wtedy nie wysila się na ich ratowanie. Jeśli te pędy są całkiem suche to w dowolnej chwili możesz je obciąc ale jeśli jeszcze żyją to najlepiej wczesną wiosną ale jesli nie sa bardzo grube to spokojnie teraz też możesz.Staraj się nie uszkodzic żywej tkanki rośliny.

Wiesz Bogdziu, wydaje mi się, że one nie są całe suche, bo na samej górze mają liście i pąki. Ale cały pęd jest łysy i cienki. No, ale skoro na górze ma liście i pąki to znaczy, że suchy nie jest. Czy w tej sytuacji mozna go wyciąć czy lepiej nie? Przepraszam, że tak dopytuje , ale moja wiedza o rh jest bardzo mocno ograniczona

Jak są liście to żyje. Wytnij w takim razie na wiosnę i nie przy samym pniu mały kawałeczek łodygi zostaw.

Bardzo dziekuję Bogdziu! Tego właśnie mi było trzeba
Bogdzia 20:11, 25 wrz 2012

Kindzia napisał(a)

Kasiu dzięki. Rozweseliłas mnie bo byle jak sie czuje grypa sie do mnie dobiera a jutro muszę wykorzystac pogodę i posadzic reszte cebulek.
Kindzia 20:12, 25 wrz 2012

Cieszę się bardzo z rozweselenia (a na przeziębienie może jakaś aspirynka i cytrynka z miodem do tego?), jeszcze raz dziękuję za dobre rady Dziś już zmykam
Bogdzia 20:13, 25 wrz 2012

Elfik napisał(a)
Bożenko, mam już (dopiero) wydrukowane Twoje trzy bajeczki dla moich podopiecznych, czekam na sygnał, kiedy mam się zająć słodziakami...
Też się dołączam się do tego sążnistego buziaka!

No to bedzie wielki sprawdzian dla mnie. Mam nadzieję ze napiszesz jak było.
Klamber 20:17, 25 wrz 2012

Bogdziu, u mnie też zrobiła się piękna pogoda. Podziwiałem Twoje cudowne widoki, naprawdę masz wspaniały ogród
Bogdzia 20:18, 25 wrz 2012

Bogdzia 20:20, 25 wrz 2012

Klamber napisał(a)
Bogdziu, u mnie też zrobiła się piękna pogoda. Podziwiałem Twoje cudowne widoki, naprawdę masz wspaniały ogród

Dzięki Robert , a mnie się Twój podoba choc znam tylko ze zdjęc ale wszyscy wiedzą ze jest piękny . I jak Ty bez tego ogrodu w tej Ameryce przeżyjesz?No i bez Romana?????? I bez nas??????????
Bogdzia 20:22, 25 wrz 2012

Kindzia napisał(a)
Cieszę się bardzo z rozweselenia (a na przeziębienie może jakaś aspirynka i cytrynka z miodem do tego?), jeszcze raz dziękuję za dobre rady Dziś już zmykam

Oczywiście cytrynka miodek i ap ap są w użyciu. Aspiryny mi nie wolno.