Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

zbigniew_gazda 08:30, 27 lut 2014

Uwaga uwaga - u nas skowronki już są i nad polami pięknie śpiewają. Odróżniam śpiew kosa i skowronka.
A co do pergoli. Nie kupujcie tej cienizny w marketach. Miałem i po 2 latach wiatr połamał i spadły razem z różami na taras. Kupiłem drut zbrojeniowy karbowany fi 10 mm. Pięknie recami wygiąłem 2 łuki. W ziemie wbiłem 4 rurki pół calowe na głębokość 70 cm. W nie wstawiłem końce tych łuków. Dałem 5 poprzeczek też z tego drutu i związałem stripami jak pisze Ania. Już pergola ma 5 lat i nic się nie dzieje.
Bogdziu pozdrawiam.
Bogdzia 08:36, 27 lut 2014

Agacia napisał(a)

Popieram!

Tak myślę o tej pergoli, u kowala to może być ciut drogo... A może kupić taką gotową i zanieść ją do znajomego jakiegoś żeby przyspawał strategiczne miejsca? To chwila moment i koszt żaden (tak mówię, bo dziś akurat przy innej okazji mechanik zauważył, że mi tłumik w samochodzie prawie odpada i raz dwa przyspawał podwozie).

Agata to ze chcieli przyspawac to na niedzisiejszych ludzi trafilaś , w Łodzi nic nie zrobią , wszystko na nowe trzeba wymienic , spawc nikomu by się nie chciało a może i nie umieją. Co do pergoli to inni poniżej wyjaśnili , jednak od kowala najlepsze.
Bogdzia 08:45, 27 lut 2014

zbigniew_gazda napisał(a)
Uwaga uwaga - u nas skowronki już są i nad polami pięknie śpiewają. Odróżniam śpiew kosa i skowronka.
A co do pergoli. Nie kupujcie tej cienizny w marketach. Miałem i po 2 latach wiatr połamał i spadły razem z różami na taras. Kupiłem drut zbrojeniowy karbowany fi 10 mm. Pięknie recami wygiąłem 2 łuki. W ziemie wbiłem 4 rurki pół calowe na głębokość 70 cm. W nie wstawiłem końce tych łuków. Dałem 5 poprzeczek też z tego drutu i związałem stripami jak pisze Ania. Już pergola ma 5 lat i nic się nie dzieje.
Bogdziu pozdrawiam.

Skowronki nad polami śpiewające , pewnie wiesz o czym mówisz bo wszystko sie zgadza . To w tym roku niezwykle wcześnie przyleciały ale i wiosna wczesna choc u mnie nadal przymrozki są.Już mialo nie byc wg prognoz a nadal sa. M powiedział że tez mi tak pergole może zrobic tylko jak przywiź takie dlugie druty zbrojeniowe, moze by pocieli troche ale 5m i tak potrzebne na jeden łuk. Trzeba będzie pomyślec nad tym problemem.Dzięki za pomysł.
Bogdzia 08:46, 27 lut 2014

alinak napisał(a)
jak znajdziesz dobrego kowala to wcale nie musi być drogo ..trzeba poszukać . ja też wymieniam starą zbutwiałą drewnianą na metal ...nie takie cudo różnica , a myślę że dłużej wytrzymają ...moja też się już kuje .. Bożenka pozdrowienia zostawiam , bo ostatnio znowu ogród mnie pochłonął o koniec towarzystwa na forum

Alinko ja też w ogrodzie głownie urzęduje ale wieczorem prostuję plecy na stołku przy komputerze,
popcorn 08:47, 27 lut 2014

Bogdzia napisał(a)

Agata to ze chcieli przyspawac to na niedzisiejszych ludzi trafilaś , w Łodzi nic nie zrobią , wszystko na nowe trzeba wymienic , spawc nikomu by się nie chciało a może i nie umieją. Co do pergoli to inni poniżej wyjaśnili , jednak od kowala najlepsze.

Ja chciałam od kowala.. było dwóch, pomierzyło, pokiwało głowami i już ani razu się nie odezwali, a na moje telefony nie odpowiadali Bezrobocie? Akurat, robić się nie chce!!
popcorn 08:48, 27 lut 2014

Bożenko, miłego dnia!!
Bogdzia 08:48, 27 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Te rurki są tak cienkie, że tu nie ma co spawać Śrubki tak malusie, że sie porozkręcały w tydzień od skręcenia. I co skręciliśmy ponownie, to sie rozlatywały...
Ale zwykły chłop co ma spawarkę, może zwykłe druty zbrojeniowe pospawać, potem pomalować i gotowa..
albo kupić tę tania z allegro... połączenia jak sie będą rozlatywać związać opaskami (jak u mnie) i postoi kilka lat..
U mnie tak to wygląda.... pasuje pergolę już pomalować.. foto po roku uzytkowania.. wszytkie poąłczenia są na takich opaskach, pokazują je żółte strzałki..
Zamówiłam podpory pod róże, ale robią sie już rok.. podpory z drutu zbrojeniowego

Ale ta róża już sie chyba w tym stojaku zostanie Podoba się jej w takim więzieniu Bo kształt podpory jest fajny, a zawsze mówię, że wyznacznikiem każdego przedmiotu jest u mnie stosunek ceny do jakości... za te pieniądze.. jakość jest właściwa... A opaski kosztują grosze
Bogdzia pozdrawiam... i muszę oddać sie sprawom służbowym.. a potem hyc do ogrodu...

Albo kupić nowe śrubki , dłuższe i dać kontrnakrętki czyli po 2 nakrętki .. tylko, że jak u mnie róża duża wiatr wiał.. to pergola z luźnych kawałków pracuje i śrubki były po prostu urywane W zacisznym miejscu może nie będzie nią tak huśtać.

Aniu dzięki za poglądowe przedstawienie sprawy. Nie tylko mnie to interesuje więc tym bardziej potrzebne. .Dobrego dnia dziś życzę.
Bogdzia 08:51, 27 lut 2014

Wszystkich wirtualnie częstuje dziś pączkami , w realu robic nie będe bo wole pobyc w ogrodzie. Miłego i smacznego dnia zyczę.

zbigniew_gazda 08:52, 27 lut 2014

Bogdzia napisał(a)

Skowronki nad polami śpiewające , pewnie wiesz o czym mówisz bo wszystko sie zgadza . To w tym roku niezwykle wcześnie przyleciały ale i wiosna wczesna choc u mnie nadal przymrozki są.Już mialo nie byc wg prognoz a nadal sa. M powiedział że tez mi tak pergole może zrobic tylko jak przywiź takie dlugie druty zbrojeniowe, moze by pocieli troche ale 5m i tak potrzebne na jeden łuk. Trzeba będzie pomyślec nad tym problemem.Dzięki za pomysł.

Bogdziu u mnie składowisko z prętami jest 500 m od domu. Pojechałem rowerem i jeden długi pręt przeciąłem na pół. Te kawałki (5 m) przymocowałem do rowera i... przytargałem do domu.
Bogdzia 08:55, 27 lut 2014

popcarol napisał(a)
Bożenko, miłego dnia!!

Karola wzajemnie. Ty pewnie faworków napieczesz bo jestes specjalistką od nich. Piękne Ci wyszły i dobre u Małgosi.