Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:27, 26 lut 2014

boguslawa_madejska napisał(a)
Bogdziu pozdrawiam

Bogusiu również pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 20:29, 26 lut 2014

agata19762 napisał(a)
Bogdziu ...wracając do tematu wiewiórek ....
czarne lubią wspinać się po ścianach domów ( u sąsiada )

Agatko dzięki za zdjęcie uwielbiam takie zdjecia, niezła z niej akrobatka. Bardzo dziękuję.
Bogdzia 20:31, 26 lut 2014

hanka_andrus napisał(a)
Potwierdzam słowa M- Bogdzi. Nic nie warte te pergole. Po 1 zimie już się rozlatuje. Muszę zamówić u kowala.

Jeśli masz kowala to chyba najlepsze wyjście . Przyjdę sprawdzic czy byłaś na działce bo cudnie jest teraz u Ciebie.Pozdrówka.
Bogdzia 20:37, 26 lut 2014

Marzena2007 napisał(a)
Bogdziu melduję, że u mnie w sobotę slyszalam śpiew nie skowornka, lecz kosa....M wyptarzyl go wczoraj... Wot i znawcy... Dzięki tobie się edukujemy

Madżen chyba brzuch mnie rozboli od śmiechu. Faktycznie znawcy jestescie ornitologiczni niesamowici. Juz nie wiedziałam jak po słowiku krytykowac śpiew skowronka o tej porze roku , a tu zwykły kos który nigdzie nie wylatywał w ciepłe kraje u Ciebie śpiewa. Fakt że potrafi pięknie spiewac ale kos a słowik i skowronek????-bez komentarzaJedyna wielka radosc jest taka ze w końcu wiecie co śpiewa i jak śpiewa kos i moze później z ciekawosci dowiecie sie jak śpiewa skowronek a z plyt jak śpiewa słowik bo na słowika na razie chyba u Ciebie za mały busz. Buziaki Ci przesyłam za rozweselenie mnie.:
Bogdzia 20:43, 26 lut 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, u Ciebie już krokusy kwitną, a u mnie jeszcze nie. Dzisiaj nad ranem temp. -6, to sporo. Zapowiadają przejściowe ochłodzenie, więc jeszcze w ogrodzie nie "szaleję", spokojnie poczekam. A jak u Ciebie?

-6 to bardzo niska temperatura. U mnie jedna noc też taka była tzn -7 potem kilka z -1, -2 i dzis ma byc bez minusa. Kwiatki pomału ale coraz smielej zakwitaja choc pookrywałam je galęziami na wszelki wypadek , na dzień odkrywam , na noc przykrywam , moze juz nie bedzie to potrzebne. Zawsze ja sie denerwowałam ze na południu macie kwiatki wczesniej a ja bardzo późno bo jeszcze na nisko położonym terenie mam ogród,a w tym roku mam prawie równo z Małą Mi która co rok ma najwczesniej wiosne , Ona i chyba Rysiu. W tym roku jest bardziej sprawiedliwie dla mnie ale ze musiało sie to odbyc czyimś kosztem to pewnie Twoim. Jeden rok taki przeżyjesz a w przyszłym pewnie znów u mnie bedzie później. Pocieszyłam Cię ??????
AgnieszkaW 21:12, 26 lut 2014

Bogdziu, ja do temperatur podchodzę zwyczajnie i racjonalnie - przecież to luty jeszcze, więc nie ma co się denerwować. Dzięki za pocieszenie. Ja nawet nie odkrywam jeszcze, choć dzisiaj już było w dzień cieplutko, ale martwi mnie dzisiejszy wiatr od wschodu - on zawsze przynosi ochłodzenie, oby nie duże.
Bogdzia 21:47, 26 lut 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, ja do temperatur podchodzę zwyczajnie i racjonalnie - przecież to luty jeszcze, więc nie ma co się denerwować. Dzięki za pocieszenie. Ja nawet nie odkrywam jeszcze, choć dzisiaj już było w dzień cieplutko, ale martwi mnie dzisiejszy wiatr od wschodu - on zawsze przynosi ochłodzenie, oby nie duże.

Fakt że to dopiero luty ja jednak liczę na wiosnę.
Smacznego tłustego czwartku życzę.
Agacia 23:06, 26 lut 2014

Bogdzia napisał(a)

Teraz to nawet zwykłego blacharza trudno znależc a jak już ktoś cokolwiek umie to nie ma czasu na drobne roboty. Komuś przeszkadzały szkoły zawodowe które akurat w Polsce były na dobrym poziomie i jednak mielismy sporo fachowców od różnych prac. Czesc sie zestarzała , częśc wyjechała a młodzi nic nie potrafią zrobic bo szkół nie ma. Szkoda gadac na te tematy.

Popieram!

Tak myślę o tej pergoli, u kowala to może być ciut drogo... A może kupić taką gotową i zanieść ją do znajomego jakiegoś żeby przyspawał strategiczne miejsca? To chwila moment i koszt żaden (tak mówię, bo dziś akurat przy innej okazji mechanik zauważył, że mi tłumik w samochodzie prawie odpada i raz dwa przyspawał podwozie).
alinak 23:43, 26 lut 2014

jak znajdziesz dobrego kowala to wcale nie musi być drogo ..trzeba poszukać . ja też wymieniam starą zbutwiałą drewnianą na metal ...nie takie cudo różnica , a myślę że dłużej wytrzymają ...moja też się już kuje .. Bożenka pozdrowienia zostawiam , bo ostatnio znowu ogród mnie pochłonął o koniec towarzystwa na forum
Mala_Mi 08:05, 27 lut 2014

Te rurki są tak cienkie, że tu nie ma co spawać Śrubki tak malusie, że sie porozkręcały w tydzień od skręcenia. I co skręciliśmy ponownie, to sie rozlatywały...
Ale zwykły chłop co ma spawarkę, może zwykłe druty zbrojeniowe pospawać, potem pomalować i gotowa..
albo kupić tę tania z allegro... połączenia jak sie będą rozlatywać związać opaskami (jak u mnie) i postoi kilka lat..
U mnie tak to wygląda.... pasuje pergolę już pomalować.. foto po roku uzytkowania.. wszytkie poąłczenia są na takich opaskach, pokazują je żółte strzałki..
Zamówiłam podpory pod róże, ale robią sie już rok.. podpory z drutu zbrojeniowego

Ale ta róża już sie chyba w tym stojaku zostanie Podoba się jej w takim więzieniu Bo kształt podpory jest fajny, a zawsze mówię, że wyznacznikiem każdego przedmiotu jest u mnie stosunek ceny do jakości... za te pieniądze.. jakość jest właściwa... A opaski kosztują grosze
Bogdzia pozdrawiam... i muszę oddać sie sprawom służbowym.. a potem hyc do ogrodu...

Albo kupić nowe śrubki , dłuższe i dać kontrnakrętki czyli po 2 nakrętki .. tylko, że jak u mnie róża duża wiatr wiał.. to pergola z luźnych kawałków pracuje i śrubki były po prostu urywane W zacisznym miejscu może nie będzie nią tak huśtać.