Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mathildis 19:19, 26 lut 2014

agata19762 napisał(a)
Bogdziu ...wracając do tematu wiewiórek ....
czarne lubią wspinać się po ścianach domów ( u sąsiada )

hihihi moje też próbowały, ale marnie im szło. Ta ze zdjęcia musiała mieć niezłą motywację, może przy dachu jakieś ptaszki gniazdo mają.

Bogdziu znów proszę w wolnej chwili spójrz na zdjęcia moich RH
Mala_Mi 19:52, 26 lut 2014

Bogdzia... te pergole g..o warte..Władek ma rację..skręcał ją, ale jaka cena taka pergola.. nie chciałam tego pisać, bo moja to prezent od Ani.. i może być jej przykro. Ale powiem tylko tyle, że prezent może sie rozlatuje, ale sie bardzo przydał.... ale tak jak piszesz.. innej bym nie miała,. a była potrzebna, bardzo potrzebna i zestripsowana spełnia swoja funkcję.. teraz będzie stać 10 lat
A mój Laing nie narzeka na pergolę

Stripsy to opaski zaciskowe .. takie do kabli elektrycznych.
Joku 19:55, 26 lut 2014

Nie było mnie kilka dni, wpadłam do ciebie Bożenko i już wiem gdzie szukać wiosennych obrazków.
Bogdzia 20:01, 26 lut 2014

paniprzyroda napisał(a)
Bogdziu, u mnie pergole się właśnie kują, będą bez śrubek nie mogę się doczekać. Pozdrawiam.

Mariolko napisz coś więcej najlepiej na pw, jakie bedą i kto to Ci robi, bardzo mnie zaintrygowałas.
Bogdzia 20:02, 26 lut 2014

Joku napisał(a)
Nie było mnie kilka dni, wpadłam do ciebie Bożenko i już wiem gdzie szukać wiosennych obrazków.

Jolu też Cię odwiedzę , dzięki za wizytę.Pozdrówka.
Bogdzia 20:04, 26 lut 2014

Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia... te pergole g..o warte..Władek ma rację..skręcał ją, ale jaka cena taka pergola.. nie chciałam tego pisać, bo moja to prezent od Ani.. i może być jej przykro. Ale powiem tylko tyle, że prezent może sie rozlatuje, ale sie bardzo przydał.... ale tak jak piszesz.. innej bym nie miała,. a była potrzebna, bardzo potrzebna i zestripsowana spełnia swoja funkcję.. teraz będzie stać 10 lat
A mój Laing nie narzeka na pergolę

Stripsy to opaski zaciskowe .. takie do kabli elektrycznych.

Aniu one ładnie wyglądaja a jak mój M powiedział że nie są dobre to się na niego obraziłam że nie chce mi pochwalic planowanego zakupu a Hania i Ty piszecie ze jednak nie, Zobaczę co Mariolka napisze. Twoja róża na tej pergoli wygląda przepieknie i nic nie jest w stanie tego zmienic.
Bogdzia 20:05, 26 lut 2014

Mathildis napisał(a)

hihihi moje też próbowały, ale marnie im szło. Ta ze zdjęcia musiała mieć niezłą motywację, może przy dachu jakieś ptaszki gniazdo mają.

Bogdziu znów proszę w wolnej chwili spójrz na zdjęcia moich RH

Byłam ,napisałam.
Bogdzia 20:10, 26 lut 2014

Kasik napisał(a)

Fajnie jak ktoś sam umie coś takiego zrobić. Mam znajomego - kowala artystycznego, ale dziś już nie podejmuje się takich robótek. Przeszedł na emeryturę, a szkoda.

Pozdrawiam

Teraz to nawet zwykłego blacharza trudno znależc a jak już ktoś cokolwiek umie to nie ma czasu na drobne roboty. Komuś przeszkadzały szkoły zawodowe które akurat w Polsce były na dobrym poziomie i jednak mielismy sporo fachowców od różnych prac. Czesc sie zestarzała , częśc wyjechała a młodzi nic nie potrafią zrobic bo szkół nie ma. Szkoda gadac na te tematy.
boguslawa_ma... 20:11, 26 lut 2014

Bogdziu pozdrawiam
Bogdzia 20:27, 26 lut 2014

kasiek napisał(a)
Witaj Bogdziu piękne ranniki, na jakim stanowisku u Ciebie rosną?
Mam tez pytanie o rh - jak wsadzasz nowe rh to robisz duże dołki na korzenie i zasypanie ich torfem ? Tak 2x wieksze niz bryła korzeniowa?

Ranników mam dwa rodzaje : takie które dostałam od Hani i drugie ktore dostałam od kogoś kto już nie żyje. Te drugie rosna w doniczce wkopanej w ziemie a od Hani w gruncie pod magnolią , nie stwarzałam im specjalnych warunków, myslęże potrzebują lekko kwaśnej ziemi a taka jest naturalnie w kazdym prawie ogrodzie. Jeśli chodzi o rh to robię dołek większy niż dodwójna donica. Na jeden krzak zużywam 60-70 l kwaśnego torfu, do tego tyle samo ziemi ogrodowej. Dołek na głębokosc podwójnej doniczki ale szerokośc , myslę że koło o promieniu minimum 60cm.Pamiętaj nie dawaj w pierwszym roku zadnych nawozów a roślinę posadz na takim poziomie jak rosła w doniczce albo nieco wyżej absolutnie nie nizej bo bedzie chorowac. Korzenie rh bedą rosły tylko w kwaśnej ziemi dlatego robi się dużo na zapas ten dołek , jeśli tak nie zrobisz roślina nie bedzie miała sie gdzie rozrastac i bedzie chorowac.To chyba wszystko napisałam.