Bogdzia
18:20, 01 paź 2012

Ewo no nie wiem co Ci odpisac bo nie znam warunków w jakich rosna , decyzję będziesz więc musiała podjąc sama, ale ja Ci napiszę że w tej chwili rh tak jak i inne rosliny zimozielone gubią liście i to jest normalne. jesli masz sosny to zobacz, u mnie bardzo gubią liście. Druga sprawa to Twoje rh są bardzo młode , sadzone w tym roku a w szkółce tez od ostatniej zimy ucierpiały, wiem to bo też mam rh kupione razem z Twoimi i nie są w najlepszej kondycji. Ja jednak nie panikuje, poczekam do wiosny i jeśli zima bedzie normalna nie taka jak ta ostatnia to myśle że wszystko będzie dobrze. Swiatło roslinom jest oczywiście potrzebne i jeśli nie będą go miec to zgubią liście i nie będą kwitły, wiadomo że fotosynteza bez światła nie przebiega. Nie wiem jaka masz ziemię piaszczysta czy gliniastą. Swierki mogą im zabierac wodę dlatego trzeba je podlewac gdy jest gorąco. Reasumując. jeśli mają mało światła to przesadz. Trudno mi powiedziec czy jeszcze teraz bo nie wiem kiedy będzie mróz ja swoje przesadzałam pod koniec sierpnia, ale jeśli są w bardzo złym stanie to bym jeszcze przesadziła tylko nalej do dołka sporo wody i podlewaj po przesadzeniu.Brązowe plamy to może byc też efekt przypalenia przez słońce np jeśli poleje się wodą po liściach w słoneczny dzień, a może byc brak jakiegoś składnika. W chorobach rh pomocy szukaj raczej u Magji niż u mnie bo moje nie stwarzają mi wielkich kłopotów i nie miałam potrzeby sie z tym tematem zapoznawac. Nornice u mnie nigdy pod rh nie miały korytarzy więc chyba nie są tymi roślinami zainteresowane.