Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:30, 02 maj 2014

Kasik napisał(a)
Bogdziu te narcyzki rozrosły się bardzo- piękne takie duże ich ilości. U mnie cały czas pojedynczo kwitną nie wiedzieć czemu.
Powiedz mi czy u Ciebie 'Cunningham's White' też tak krótko kwitnie? Jeśli tylko dostaje deszczu od razu zwiesza kwiatki i pod ciężarem je zrzuca. Wczoraj u mnie był jak panna młoda, a dziś już taki przyklapnięty.

Życzę by przymrozków nie było i uściski przesyłam.

Moje narcyzy dostałam od kogos kogo wywłaszczono pod autostrade i od razu były takie kępy.Rh po deszczu jak i po mcnym słońcu niestety traca na urodzie czasem nawet sie łamią pod cężarem deszczu.Jesli pada krótko to odżyją ale jak długo to może byc po kwitnieniu. Lepsze to i tak od mrozu który może dużo wiecej zniszczyc. Niestety niełatwe jest zycie rolnika i ogrodnika, zmiany pogody bywaja bardzo przykre.Uściski odwzajemniam i mam nadzieje ze deszcz przeniesie sie gdzie indziej i rh jeszcze Cie ucieszą.
Bogdzia 21:32, 02 maj 2014

monteverde napisał(a)

Jutro będę nakrywała czym popadnie ale i tak wszystkiego nie da się bądźmy dobrej myśli pozdrówka Bogdziu

Ja chyba nie bede okrywała za duże mam rośliny i wątpię czy to coś pomoże . Liczę tylko na norweska prognoze.Pozdrówka Aniu.
malgorzata_s... 21:32, 02 maj 2014

Bożenko kochana życzę coby nas mróz ominął. Ja też sobie nie wyobrażam przykrywania wszystkiego. A jeśli wybiórczo to co okrywać a co na pastwę mrozu zostawić?? W związku z tym liczę na łaskawość natury i nie okrywam niczego. u mnie majówka do dzisiaj piękna i ciepła ale od jutra niestety jak u was.
Rajskie jabłonki cudne są ale moja w tym roku chyba zakończyła żywot. Kora jej spękała i wypuściła tylko kilka listków które usychają;( Cóż trza będzie nową zasadzić. Pozdrawiam ciepło i życzę ciepełka
Bogdzia 21:35, 02 maj 2014

ana_art napisał(a)
Ależ ogromny ten klon bardzo mi się podoba, nie myślałam że rośnie na takie wielkie drzewo. Duży był jak go sadziliście i jak długo u Was rośnie?

Miał ok 1m a rośnie z 10lat.To Atropurureum..
Bogdzia 21:38, 02 maj 2014

Krys napisał(a)

Bożenko co to za piekność ?

To powojnik Markham's Pink. bardzo łatwy w uprawie.
Bogdzia 21:41, 02 maj 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bożenko kochana życzę coby nas mróz ominął. Ja też sobie nie wyobrażam przykrywania wszystkiego. A jeśli wybiórczo to co okrywać a co na pastwę mrozu zostawić?? W związku z tym liczę na łaskawość natury i nie okrywam niczego. u mnie majówka do dzisiaj piękna i ciepła ale od jutra niestety jak u was.
Rajskie jabłonki cudne są ale moja w tym roku chyba zakończyła żywot. Kora jej spękała i wypuściła tylko kilka listków które usychają;( Cóż trza będzie nową zasadzić. Pozdrawiam ciepło i życzę ciepełka

Roslinki jak ludzie tez sie starzeją, szkoda jesli się traci jakąs ulubioną i dorodna roślinkę ale nic zrobic sie nie da . Mnie pewnie niedlugo padnie śliwa wiśniowa która w 2012 r pękła zima i jeszcze zyje ale jej uroda pozostawia dużo do życzenia.Oby tylko tego mrozu nie było. Pozdrówka Małgosiu.
Kindzia 23:03, 02 maj 2014

Bogdziu za pocieszenie przyszłam podziękować, tak mnie te dwa kwitnące rodusie cieszyły...ale jeszcze dwa mam Haga właśnie zaczyna
kasiek 23:37, 02 maj 2014

Bogdziu u Ciebie jak zawsze dech zapiera!Rajska jabłoń cudo! Szkoda że miejsca juz nie mam
gierczusia 00:04, 03 maj 2014

Bogdziu .. Czytam ,że nie wyrabiasz ,a my tak lubimy Cię odwiedzać i oczęta napaść

Buziaki ślę na ten długi weekend
Kasya 00:07, 03 maj 2014

Bogdzia napisał(a)

Jeśli nie bedą długotrwałe i zbyt mocne to zaszkodzą tylko kwiatom, ale jeśli będą mocne to i krzaki mogą podmarznac, Kilka postów wcześniej pokazuję azalię której pół krzaka zmarzlo zupełnie.Miałam takich kilka a w rh pomarzły liście i wierzchołki . Rh sobie lepiej poradziły a azalie do teraz nie odrosły.

ja popryskalam dzisiaj rosliny biostymulatorem asahi
jesli nie pomoze to napewno nie zaszkodzi
i naciagne na krzaczki worki z agrowlokniny (moje krzaczki jeszcze sie zmieszcza)
dopoki sa chmury, mrozu nie bedzie, jak sie rozpogodzi na noc tzn ze nad ranem bedzie przymrozek

a moze ty masz jakies doswiadczenia z tym preparatem asahi ? podobno mozna tym pryskac wszystkie rosliny
http://www.asahi.pl/asahi-sl-strategia-rolnictwo-w-ochronie-przed-skutkami-przymrozkow.html