Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 07:49, 05 cze 2014

Nikita napisał(a)

O rany, Bogdzia ...jakie śliczne zdjęcie...czy to piwonia w lawendzie?

Jak napisala Agata jest to piwonia w szałwii.Pozdrówka.
Bogdzia 08:12, 05 cze 2014

kasiaskalska napisał(a)
Witam serdecznie pierwszy raz na tym Forum. Mam na imię Kasia i zwracam się do Was z prośbą o pomoc - na moim rododendronie pojawiły się plamki ( załączam zdjęcia ). Dziękuję za ewentualne porady, propozycje i sugestie co można z tym problemem zrobić. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję.

Kasiu jest to objaw choroby grzybowej , możesz spryskac topsinem. To zeszłoroczny lisc i powinin ten rok byc jeszcze na roslinie, ale wielkiej tragedii nie ma on pomalu bedzie obumierał. Najważniejsze jest zeby młode przyrosty były zdrowe
Bogdzia 08:13, 05 cze 2014

ana_art napisał(a)
Bożenko, czy możesz mi pokazać fotkę nowej zembly tej w przed ogródku. chce jednej dziewczynie zwizualizować jaaki ten rh może być wielki. A na szybko nie mogę znaleźć

Bogdzia 08:15, 05 cze 2014

monteverde napisał(a)

No śliczne kwaituchy Bogdziu, piwonie i powojniki i iryski i dzwonki już niedługopozdrówka

Dla Ciebie jeszcze takie dołożę.

Bogdzia 08:16, 05 cze 2014

paniprzyroda napisał(a)
No proszę ja Ciebie jakieś kwiatki?! Śliczności A rzeczywiście popadało solidnie, bo wreszcie było mokro pod świerkiem jak jest słaby deszcz albo tylko siąpi, to pod nim zawsze jest sucho. Buziam.

Jesli pod świerkami jest mokro to faktycznie był mocny deszcz a ja od pątej rano podlewałam swoje rh.
hanka_andrus 08:44, 05 cze 2014

Tak już jest w przyrodzie nie tam pada gdzie proszą, a tam gdzie koszą.
Miłego dnia Bożenko. Wszystkie kwiatki piękne są,a te najmniejsze najbardziej zadziwiają.
Tusiala 08:47, 05 cze 2014

Nie wiedziałam, że Nowa Zembla może być tak gigantyczna
Bogdziu szybko ona przyrasta?
kasiaskalska 09:50, 05 cze 2014

Bardzo serdecznie dziekuję Bogdzi za szybką odpowiedz i pomoc...pozdrawiam.
Kindzia 09:59, 05 cze 2014

Ja pomarańczowego nie lubię...a mam parę lilii podpadających pod pomarańcz, ale mówię sobie, że to łososiowy

Powojniki piękne masz Bogdziu!!! Moje słabe jakieś...
agatanowa 12:12, 05 cze 2014

Bogdzia napisał(a)

Dobrze ze padało.U mnie też i pomarańcz i czerwony . Czerwony szczerze mówiąc bardzo lubię bo jest dobrze widoczny w ogrodzie a nie przepadam za białym bo u mnie wygląda na brudny i niknie w zieleni, dopiero z bliska nabiera urody.

Jeszcze do niedawna też miałam takie odczucia względem białego, ale teraz mi sporo go przybyło i podoba mi się. Np. chmura jastrunów na tle zielonych floksów (bo na razie nie kwitną) jest doskonale widoczna. A róza Mme Alfred Cariere mnie zachwyciła kwiatem (spore i liczne), no i do tego bardzo żywotna. Zresztą i RH Cunnigham's White jest moim ulubieńcem. A co tam, aj nawet do doniczek zakupiłąm białe dzwony petunii (oczywiście oprócz jasno-różowych). Uwielbiam połączenie różu, bladego różu, bieli i zieleni. Taką tez miałam wiązanke do slubu i kwiaty na sali, może wkleję u siebie, jak znajdę.

Dziś obejrzałam sobie nowe przyrosty po oprysku i na Old Porcie, który ma najmłodsze zauwazyłąm, ze się częściowo pozwijały, na razie są zielone. Oczywiście to jeszcze z tydzień pewnie zanim coś będzie można powiedzieć więcej. Reszta w miarę OK, królowa Jadwiga ma marne przyrosty, nieliczne. CW i OP zatrzęsienie, Odnowiciel bardzo duże (ok. 25 cm) i dośc liczne. Najpiękniejsze Andantino, bo liście ma olbrzymie. Ale zauważyłąm, że Andantino ma te młodziutkie liście pokryte takim jakby meszkiem, sadzą, oprusza się toto pod dotknięciem. Nie wiem, czy to jest choroba czy norma u niektórych RH... ?

Bogusiu, dziś u mnie skwar w słońcu, a niebo śródziemnomorskie. Ależ u nas jest ta pogoda w kratkę: raz tak, raz siak.

zyczę miłego dnia