Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Milka 13:24, 14 sie 2014

Bogdzia napisał(a)

Kasiu a nie myślisz czasem o dzielżanach? Bo wysokie rudbekie to sa te z nasionek a te byliny to takie średnio wysokie sa.A dzielzany też wysokie i ładne , o takie.

Jedne i drugie w dużej grupie pięknie wyglądaja.

Podziwiałam siewki, coś niesamowitego a dzielżanami się zachwycam, i one i chyba rudbekie, zbliżone jakoś do siebie są
juz mam obiecane do Weroniki, a ona ma od ciebie

Milka 13:30, 14 sie 2014

Bogdzia napisał(a)

Byłam tylko u Ani i wybieram sie znów , jeszcze do Skierniewic i moze do Kutna. Nie jest to dużo ale jak na mnie to bardzo duzo bo jeździc nie lubie, ale jak widac to zależy gdzie i z kim.Ty jeździsz wiecej ode mnie ale i młodsza sporo jestes. Pozdrówka Irenko.

No oczywiście, że gdzie i z kim najważniejsze
u mnie w tym roku poza pracą, mało wypadów, planowałam więcej, ale już nie dam radę, bo ślub za paręnaście dni, w końcu w domu trzeba posprzątać, jak siedzę w pracy i na ogrodzie, stoi odłogiem
rudbekie uwielbiam, ale już wiem jedno; te co mam na mniejszym nasłonecznieniu, pokładają się, te co na totalnej suszy nie, więc wiem, gdzie będę sypać nasiona; a najfajniejsze, ze jest pewność, ze za rok będą
pozdrawiam, popadało i u ciebie, u mnie też, czeka nas wolny dzień, cieszę się, jak nie wiem ale dumam..ogród zaległości czy dom..
gierczusia 15:12, 14 sie 2014

Ja tu czytam ,że znów wyprawa się szykuje

Pozdrowionka Bogdziu
Pszczelarnia 15:23, 14 sie 2014

Bogdzia napisał(a)
Przyszły dzis do mnie zakupione powojniki : Arabella, Jackmani, Betty Corning, Summer Snow, Rogucki i montana rubens. Połowa posadzona , ciekawe jak bedą rosły bo clematisy u mnie rosna podobnie do róż-byle jak.Za to cała działkę ma zamiar mi zarosnąc rudbekia lśniąca, włazi wszedzie i nie zważa na inne rośliny.

Tu własnie zajmuje nowe stanowisko .

Bogdziu, gdzie kupowałaś powojniki? Proszę PW. Jakiś biały mi potrzebny "na gwałt". Rudbekia cudowna - bardzo ją lubię, bo to samo słońce.
Bogdzia 21:42, 14 sie 2014

Kasik napisał(a)

Do tej pory myślałam, ze rudbekie są tylko takie z brązowym środeczkiem, ale okazało się, że jest jeszcze taka wysoka- z żółtym- i nazywa się rudbekia naga.

Ja wole takie uporządkowane rabaty i nasadzenia tego typu roślin na razie odchodzą w odległą przyszłość. Jak odległą? pewnie nie bardzo
Taka rabata- jak to mówi Ania- wsiowa, tez jest w moim zamyśle, ale boję się, że nie będzie mi pasowała do pozostałych.

Osiołkowi w żłobie dano....
Przecież już pojawiają się u mnie i jeżówki i latrie... pewnie i rudbekia gdzieś znajdzie swoje miejsce. A te dzielżany też ładne- szczególnie w grupie.

To wiem o jakiej rudbekii mówisz taka bardzo wysoka.Kasiu nie zmieniaj stylu swojego ogrodu bo masz ładnie a jeśli Ci się kiedyś gust zmieni to i rudbekie moze posadzisz.U mnie są głownie ze wzgladu na fakt ze zabieraja miejsce chwastom i mam mniej roboty i darmowe kwiaty ale to motywacja pasujaca do moich lat, a Tobie daleko do takich motywacji. Buziaki.
Bogdzia 21:46, 14 sie 2014

Milka napisał(a)

U mnie Rubens tez bez kwiatków, ale ktoś pisał, chyba Mariola, że na 2-letnich pędach kwitnie, zresztą jeszcze jakiś inny brałam, z głowy mi nazwy uciekają, też bez kwiatka, ale masa zieleni jest, co dobrze wróży na przyszły rok, nie będę nic ciąć, niech mi budę oplatają, jak chcą

Rubens kwitnie na zeszłorocznych pędach jak hortki ogrodowe . Nie tnij oczywiscie bo zetniesz pąki kwiatowe, ich sie w zasadzie nie tnie chyba ze podmarzną. Myślę że budleje to dla nich za niskie krzaki bo ich pędy osiągają 7-8m.Miłego jutrzejszego święta Irenko.
Bogdzia 21:50, 14 sie 2014

Milka napisał(a)

No oczywiście, że gdzie i z kim najważniejsze
u mnie w tym roku poza pracą, mało wypadów, planowałam więcej, ale już nie dam radę, bo ślub za paręnaście dni, w końcu w domu trzeba posprzątać, jak siedzę w pracy i na ogrodzie, stoi odłogiem
rudbekie uwielbiam, ale już wiem jedno; te co mam na mniejszym nasłonecznieniu, pokładają się, te co na totalnej suszy nie, więc wiem, gdzie będę sypać nasiona; a najfajniejsze, ze jest pewność, ze za rok będą
pozdrawiam, popadało i u ciebie, u mnie też, czeka nas wolny dzień, cieszę się, jak nie wiem ale dumam..ogród zaległości czy dom..

Nie wiedzialam ze masz ślub, no to trzeba się spiąc i przygotowac.Ja też lubię rudbekie za ich kolor ale głównie za to że rosna zamiast chwastów i mam mniej pielenia. A masz te wieloletnie rudbekie lśniące , takie średniej wielkości ? , one są sztywne i nic sie nie pokładaja.To te które ostatnio pokazywałam.Dzielzany też lubię.Pozdrówka.
Bogdzia 21:51, 14 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Bogdziu, gdzie kupowałaś powojniki? Proszę PW. Jakiś biały mi potrzebny "na gwałt". Rudbekia cudowna - bardzo ją lubię, bo to samo słońce.

Ewuś napisałam na pw.Pozdrawiam.
Kasik 21:58, 14 sie 2014

Bogdzia napisał(a)

To wiem o jakiej rudbekii mówisz taka bardzo wysoka.Kasiu nie zmieniaj stylu swojego ogrodu bo masz ładnie a jeśli Ci się kiedyś gust zmieni to i rudbekie moze posadzisz.U mnie są głownie ze wzgladu na fakt ze zabieraja miejsce chwastom i mam mniej roboty i darmowe kwiaty ale to motywacja pasujaca do moich lat, a Tobie daleko do takich motywacji. Buziaki.

Stylu nie zmienię, jednak niektóre kwiatki troszkę przemycam, bo mi się po prostu podobają. No i jeśli wśród limek i traw pojawi się jeżówka czy latria, to dodają one tylko kolorytu.
Lubię tę moją przejrzystość w ogrodzie, ale nie mogę kolejnych rabat robić bliźniaczo podobnych. Na wiosnę planuję założenie rabaty z południową wystawą i tam może pojawić się troszkę więcej koloru. Czy to będą kolory lata? - nie wiem , nie mam jeszcze żadnego pomysłu.

buziaki
Bogdzia 22:46, 14 sie 2014

gierczusia napisał(a)
Ja tu czytam ,że znów wyprawa się szykuje

Pozdrowionka Bogdziu

Wyprawy co tydzień się szykują od 24 sierpnia zaczynając i przez caly wrzesień. Bedzie sie działo.