Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

kosolka 11:46, 13 sie 2014

Tak własnie zdobiłam Dziękuję
Teraz będe u Ciebie już częściej
Pozdrawiam cieplutko!
MagdalenaK8 13:52, 13 sie 2014

Bogdziu zaglądam.. W ogórkach siedzę, w poprzedni weekend jakoś mnie tak wzięło i pieliłam, cięłam jak szalona. Do dziś jak siedzę to mnie wszystko boli, ale tak ...cudownie. Wracam do siebie...w ten weekend zamierzam uporządkować warzywnik bo bałagan się w nim zrobił no i róże popryskać ...
Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu.
Bogdzia 21:17, 13 sie 2014

katiaxx napisał(a)

a ja sądziłam że kret to okrutny wróg a jednak pożyteczny

ponieważ jestem początkującą ogrodniczką to wczoraj zobaczyłam jak wygląda larwa opuchlaka, spotykałam je czasem oczyszczając rabaty z chwastów ale nie w jakiś ilościach strasznych.

Larwy swietnie wyjadaja ptaki ale czasem czytam jak ktoś narzeka ze mu całe stado szpaków lub kosów tawnik niszczy i je przeganiaja zamiast prosic by sobie spacerowały i wyjadały te paskudztwa.
Bogdzia 21:21, 13 sie 2014

agatanowa napisał(a)

Katia, to takie typowe podejście miałas Wróg, bo robi kopce na ślicznym trawniku. Ale dlaczego jest w ogrodzie? Bo widać ma tam stołowkę Zadne zwierze nie siedziałoby ot tak, żeby sobie posiedzieć pokopać, musi mieć w tym podstawowy interes - przezycie i napełnienie brzucha. Kret to pozyteczne zwierze, wyjada z ziemi larwy gadzin, które nam podżerają roślinki. Jak masz kreta, to nie masz inwazji robali. Ale masz kopce... I to jest to, co my widzimy gołym okiem i dlatego staramy się pozbyć. A potem się okazuje, że kreta nie ma, ale za to i chrabąszcz majowy, i opuchlaki i jeszcze inne cosie grasują w ogródku. W rezultacie rośliny nam też znikają lub wygladają źle. Wiesz, te wszystkie żyjątka są zaklete "w jednym wielkim kregu zycia", powiązań i zalezności To tak parafrazując Króla Lwa
A i kret ponoć nie podgryza korzeni roslin, nie uszkadza ich, to nornice robią. Niesłusznie jest obwiniany o to.

A na marginesie, u siebie 50 kopców na 350 m2 ogródeczka nie mogłam znieść, złaożyłam więc siatkę na kreta pod trawą, a na rabatach nie. Na razie się sprawdza. Nowy kret znów przyszedł i widzę kopce tylko na rabatkach (bo tego starego, najaktywniejszego w ubiegłym roku chyba kot upolowała, bo znalazłam zwłoki pod domem, a i pod dom rodziców przyniosła też kilka innych, na szczęście łapie też ryjówki, nornice i wszystko, co w łapy wejdzie, oprócz larw robactw i ślimaków, a szkoda).

Krety lubią działki gdzie ludzie nie bywają zbyt często . Jak się kupi nowa działkę to jest ich czasem dużo ale jak sie kosi trawę często to one stopniowo sie wynoszą. Pewnie ze to pożyteczne zwierzęta i można im darowac czasem zrobione kopce za to co robia dla ogrodu ale wyjadają tez dżownice a te też są pozyteczne dla ogrodu , tak więc działalnośc kreta nie jest jednoznaczna i zdecydowanie pożyteczna.
Bogdzia 21:23, 13 sie 2014

kosolka napisał(a)
Tak własnie zdobiłam Dziękuję
Teraz będe u Ciebie już częściej
Pozdrawiam cieplutko!

Zawsze miło bedzie zobaczyc Twój avatarek ze zdjeciem pieknej dziewczyny. Zapraszam i pozdrawiam.
yolka 21:24, 13 sie 2014

Podglądam co u Ciebie Bożenko, widziałam siewki azali, ciekawe czy kwitną jak rośliny mateczne czy może być niespozianka. Bardzo lubię u Ciebie bywać na przełomie maja i czerwca, ale będę zaglądać - czekam na jesień i impesje okienne
Bogdzia 21:28, 13 sie 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Bogdziu zaglądam.. W ogórkach siedzę, w poprzedni weekend jakoś mnie tak wzięło i pieliłam, cięłam jak szalona. Do dziś jak siedzę to mnie wszystko boli, ale tak ...cudownie. Wracam do siebie...w ten weekend zamierzam uporządkować warzywnik bo bałagan się w nim zrobił no i róże popryskać ...
Pozdrawiam i życzę miłego długiego weekendu.

Ja też lubię ten ból w krzyżu , to straszne chyba.Jak kilka dni nie pracuje w ogrodzie to mi go brakuje.Spacer po ogrodzie trwa za krótko , siedziec bezczynnie długo nie potrafię wiec jakas robótka ogrodowa to super rozwiazanie.Ogórki na zime tez mam zrobione ale my mało teraz potrzebujemy , na 10 kg sie skończyło bo i tak z roku na rok zostaja.Magda również miłego długiego weekendu i odpoczynku po tych pracach.
Bogdzia 21:33, 13 sie 2014

yolka napisał(a)
Podglądam co u Ciebie Bożenko, widziałam siewki azali, ciekawe czy kwitną jak rośliny mateczne czy może być niespozianka. Bardzo lubię u Ciebie bywać na przełomie maja i czerwca, ale będę zaglądać - czekam na jesień i impesje okienne

Wiem tylko ze jedna kwitnie tak jak roślina mateczna ale czy wszystkie?, nie wiem.Niektóre gatunki łatwiej sie rozsiewaja , u mnie najbardziej pomarańczowa Golden Eagle.Zapraszam wiosna i jesienia i zawsze kiedy masz ochotę na wizytę .Pozdrówka ślę.
boguslawa_ma... 21:34, 13 sie 2014

Bożenko pozdrawiam
grembosia 21:41, 13 sie 2014

Nie często zostawiam ślad, ale co zajrzę, to zawsze pożytecznych rzeczy się dowiaduję...
Dzięki i pozdrawiam cieplutko, łącząc się z lubiącymi ból w krzyżu od pracy w ogródku.