Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:13, 22 paź 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wreszcie watki troszkę zwolniły Wreszcie na bieżąco jestem

A ja nawet teraz nie jestem na biążąco i pewnie juz nigdy nie bedę. Pozdrówka Madżen.
Bogdzia 20:16, 22 paź 2014

Napia napisał(a)
Bożenko, optymistycznie nie wierzę w prognozę pogody i jutro życzę słoneczka Zdjęcia Roberta piękne
Pozdrawiam serdecznie

Dziś było brzydko ale jest nadzieja na poprawę.Pozdrówka.
Bogdzia 20:20, 22 paź 2014

Agacia napisał(a)
Zdjęcie męża przy oknie wspaniale oddaje klimat jesieni, takie refleksyjne i ciepłe. A ujęcia z głębi pokoju...wiele bym dała za takie widoki za oknem... Szczęściarze!

Też lubię te widoki okienne . Od zawsze było wiadomo ze ogród musi byc dobrze widoczny z domu a rośliny najlepiej jeśli bedą zaglądac przez okna i tak jest bo w innych oknach zaglądają , głównie róże.Drzwi wejściowe na taras można by jeszcze poszerzyc ale ja chcę a M nie a za to on chce ogród zimowy a ja nie. Pewnie pozostanie tak jak jest.Pozdrawiam Agatko .
Bogdzia 20:25, 22 paź 2014

Gabriela napisał(a)
Dyskusja o rododendronach sprawia, że wstawiasz ich zdjęcia, a to umila oczekiwanie na maj. Mam nadzieję na kontynuację.

Jak jest mowa o gatunkach to najlepiej pokazac jak roślina wygląda ale niechetnie pokazuje wiosenne zdjecia jesienia bo kazda pora roku ma swoje uroki i najlepiej je pokazywac w aktualnym czasie , niestety nic nie zostaje na zime a zimą fajnie oglądac zdjecia z całego roku tylko mnie sie wydaje ze to już nudne pokazywac stale to samo. Pozdrawiam Gabrysiu.
Bogdzia 20:27, 22 paź 2014

Margarete napisał(a)

Nie wątpiłam nawet że byś miała się zbłaźnić......

Jestem już 16 lat na emeryturze , a sto lat od czasu gdy chodziłam do szkoły wiec .....................................róznie mogło byc.
Bogdzia 20:29, 22 paź 2014

Milka napisał(a)

Mam je i lubię, szybko rosną i odpukać, jak na razie żadnych problemów leje i leje, rodki opiją się do woli

Deszcz rodkom przed zimą bardzo potrzebny. Mam nadzieję ze u Ciebie wszystkie dobrze rosna a wielkośc to tylko kwestia czasu a jak juz urosna to widok niesamowity ale często nie moga sie pomieścic w ogrodzie i wtedy jest problem.
Bogdzia 20:33, 22 paź 2014

Milka napisał(a)

Tego się nie zapomina, wielka pomoc w twojej osobie
U nas też mży, ja choć szczotką co dzień macham wkoło domu, bo codziennie liści od groma....
Jakby co spacerki godzinne będą, choć wierzę w prognozy amerykańskie, łagodnie będzie i pewnie już w luty znowu będę ciąć na wyspie, co stale nie dokończona
ach rozmarzyłam się, żeby te moje rh pod murem już tak 1,5 m miały, te pierwsze już wielkie te o rok młodsze
Cieszmy się, nadal plusy

Też mysle ze zima bedzie łagodna wogóle że juz bedą mniej ostre zimy , podobno na pólkuli pólocnej czyli naszej lody topnieja a przyrastają na południowej więc tam sie ochłodzi pewnie.Żeby tak jeszcze od lutego zaczeły kwitnac kwiaty....marzenie.
Bogdzia 20:36, 22 paź 2014

Mala_Mi napisał(a)
Acha i zmierzyłam moje okno Tak z ciekawości.. mam mniejsze od Twojego i Vivy, bo tylko 3,4 x 2,0m i podzielone na pół.... teraz jakbym budowała dom, to byłoby dwa razy takie i w narożniku.. dla panoramy. A wydawało sie takie wielkie

Najlepiej jakby okna były w całym salonie na ścianach przylegajacych do ogrodu ale trzeba tez zapewnic stabilizację cieplną a wiadomo przez okna najbardziej dom sie wyziębia wiec złoty środek tu konieczny.
EPODLAS 21:02, 22 paź 2014

Bogdziu, twój ogród wyjątkowo urokliwy, a widoków z okien na ogród, to ci szczerze zazdroszczę, ja mieszkanka blokowiska. Może dlatego tak chętnie uciekam w plener. Ostatnio koło mojej działki odkryłam nowe piękne miejsce. Lubie odkrywać nowe miejsca. Pozdrawiam.
Bogdzia 21:05, 22 paź 2014

Dorota123 napisał(a)
Witaj Bożenko, jesteś osobą, która wie najwięcej o rh, więc zwracam się z prośbą o podpowiedź. Wczoraj wycinaliśmy drzewo, które rosło bardzo blisko rododendronów i niestety mimo wielkiego starania złamało się kilka gałązek, czy jest jakiś sposób, żeby je ukorzenić? Jest mi bardzo żal, ze nie uchroniliśmy przed zniszczeniem krzewów, spadł jeden nieduży klocek, a szkód narobił sporo.

Dorotko no jakoś te rh rozmnazaja ale ja nigdy nie czytałam jak to się robi . Ukorzeniałam wprawdzie trochę przysypujac pędy ale one nie były oderwane od rośliny matecznej. Czasem wtykałam w ziemie ułamane przez wiatr gałązki ale tylko raz mi się ukorzeniła. Nie jest to łatwe. Jednak nie masz nic do stracenia. Zrób małe sadzonki bo duże na pewno nie przetrwaja , włóż w ukorzeniacz i posadz w ogrodzie. szanse sa małe ale kto wie moze bedziesz miała szczęście . Rododendronem bardzo się nie martw bo pusci nowe pędy które po jakimś czasie zasłonią te puste miejsca.Pewnie potrwa to trochę ale lata szybko lecą i w końcu efekt bedzie dobry. Mnie kiedys śnieg złamał bardzo dużą gałąź, dziś nie ma sladu.