Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:59, 02 lis 2014

Margarete napisał(a)

Ni8e nie mam niestety... z twojej kolekcji mam jedynie artemisa, chippendales, ingrid bergman i eden rse.

Ciekawa propozycja z tym szkoleniem w Andrespolu - kawałek ode mnie dojazdu jest ale nalezy rozważyc wszystkie za i przeciw - napisz u mnie wiecej szczegółów co i kiedy...

Napisałam na pw.
Bogdzia 21:00, 02 lis 2014

Mirella napisał(a)
Bogdzia, masz śliczne róże, pocieszyłam oczy,
kilka mam w swoim ogrodzie.
pozdrawiam

A zapomniałam się przywitać , więc witam się z Tobą,
podglądałam ogród zza płotu

Witaj Mirellko. Kiedyś byłam w Twoim wątku o storczykach ale nic nie napisałam, dziś wybrałam sie do Twojego ogrodu ale za obszerny by na jeden raz zaliczyc więc bedą następne wizyty.
Napia 21:40, 02 lis 2014

Bożenko, piękne róże pokazałaś, aż nie mogłam się oderwać i dwa razy obejrzałam Bardzo spodobał mi się pomysł z opisywaniem róż - kilka piękności trafiło na listę przyszłych zakupów
Pozdrawiam serdecznie
barbara_kraj... 21:55, 02 lis 2014

U Bogdzi kończą kwitnienie rododendrony a zaczynają róże!
I śmiem powiedzieć, że one górą, bo dłużej kwitną i do tego dwa razy, albo non stop!
Bogdziu, zaskoczona jestem tą różaną plejadą - oczywiście pozytywnie. I przyklaskuję kolejnym zakupom.
Mirella 22:44, 02 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Witaj Mirellko. Kiedyś byłam w Twoim wątku o storczykach ale nic nie napisałam, dziś wybrałam sie do Twojego ogrodu ale za obszerny by na jeden raz zaliczyc więc bedą następne wizyty.

Dziękuję, będzie mi bardzo miło gościć Ciebie Bogdziuw moim ogrodzie.
Wątek storczykowy trochę zapomniany bo w ogrodzie tyle się działo, ale storczyki zaczynają swój koncert coś się zaczyna dziać w tym temacie.
Pozdrawiam cieplutko.
Urszulla 08:48, 03 lis 2014

Bogdziu, miłego tygodnia Ci życzę bo ma być jedyny w swoim rodzajuciepły i słoneczny
a zdjęcie róży wkleję u mnie, to jakaś stara bardzo odmiana dzikiej róży, nazwy nie znam.
yolka 09:17, 03 lis 2014

Przeczytałam Bożenko o ilości róż i planów co do zwiekszenia tej liczby, jestem pod wrażeniem. A ja mam tylko 4 czepne przy altanie, zastanawiam sie gdzieby można było jeszcze posadzić kilka bo oczywiście zarażona juz jestem, Bożenko ta choroba zawsze z Twojego ogrodu do mnie przychodzi, Tak było z RH - mam juz 12 szt. i jeszcze planuje kilka, glinkę wywożę, zaprawiam doły i narazie rosna jak szalone, z kazdej gałązki po kwitnieniu wyrasta od 3 do 4 młodych pędów nawet 25-30 cm długości. Juz widzę coby sie działo gdybym Twoje śliczności na żywo zobaczyła. Byłaby chyba radykalna metamorfoza. Najważniejsze, że praca w ogrodzie daje mi wiele radości i poczucie spełnienia. Gdybym miała jeszcze jedno zycie zostałabym napewno ogrodnikiem. Pozdrawiam, zyczę ciepłych dni, bo takie zapowiadają, choć rodki trzeba bedzie podlewać, bo zapowiedzi deszczu nie przewidują
Anita1978 12:55, 03 lis 2014

Melduje sie ! Jestem już! Buziaki zostawiam!
Milka 13:53, 03 lis 2014

Na to nielubienie, masz wspaniałą kolekcję róż, liczba tez powala
Margarete 16:11, 03 lis 2014

A ja mam 5 RH( w tym jeden od Bogdzi ) + 11 róż (w tym 2 od Bogdzi i jedną od Anitki i jedna maleńka od Popcarol) i bardzo sie z takiego dobytku ogrodowego cieszę Ale nie umiałabym sie zdecydować które rosliny bardziej lubię, każda z nich ma swój czas....RH cieszą gdy zakwitną bo to oznacza wiosnę w pełni, czekamy na nie z utęsknieniem przez całą zimę i po cebulowych to są właściwie następne tak kolorowe kwiaty w ogrodzie a do tego mają tak piekne, nasycone kolory albo odwrotnie delikatne pastelowe odcienie, zmieniające sie w miarę rozwoju kwiatów. Tak czy owak pieknie wyglądają te ich wielkie kwiaty na tle ciemnej zieleni liści. Z kolei róże zachwycają w pełni lata, kuszą różnorodnością kolorów i zapachem a jak jeszcze maja odpowiednie towarzystwo traw czy lawendy lub werbeny to tworzą boskie kompozycje no i długo kwitną, u mnie w ostatni weekend jeszcze jakies pojedyncze kolorowe pąki róż widziałam. Ale gdybym miała wybrać jedne z nich to nie umiem....
Pozdrawiam!