Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

marzena 20:05, 03 lis 2014

Bogdziu, zaskakująco piękne róże !
i aż sie wierzyć nie chce, że o tej porze tak kwitną...?!
yolka 20:07, 03 lis 2014

Margarete napisał(a)
A ja mam 5 RH( w tym jeden od Bogdzi ) + 11 róż (w tym 2 od Bogdzi i jedną od Anitki i jedna maleńka od Popcarol) i bardzo sie z takiego dobytku ogrodowego cieszę Ale nie umiałabym sie zdecydować które rosliny bardziej lubię, każda z nich ma swój czas....RH cieszą gdy zakwitną bo to oznacza wiosnę w pełni, czekamy na nie z utęsknieniem przez całą zimę i po cebulowych to są właściwie następne tak kolorowe kwiaty w ogrodzie a do tego mają tak piekne, nasycone kolory albo odwrotnie delikatne pastelowe odcienie, zmieniające sie w miarę rozwoju kwiatów. Tak czy owak pieknie wyglądają te ich wielkie kwiaty na tle ciemnej zieleni liści. Z kolei róże zachwycają w pełni lata, kuszą różnorodnością kolorów i zapachem a jak jeszcze maja odpowiednie towarzystwo traw czy lawendy lub werbeny to tworzą boskie kompozycje no i długo kwitną, u mnie w ostatni weekend jeszcze jakies pojedyncze kolorowe pąki róż widziałam. Ale gdybym miała wybrać jedne z nich to nie umiem....
Pozdrawiam!

Margarete - ja też wybrać nie umiem, podoba mi się wszystko i wszystko chciałabym mieć, mój ogród narazie musi cieszyć mnie ilością - jestem niespełna trzyletnią ogrodniczką, a jak się już nacieszę będę redukować (chyba, tego nie jestem pewna). Dzieki Bożence pokochałam R. pamiętam kupiłam jeden kwiat w NOMI, wpisałam w google wymagania, bo zielonego pojęcia nie miałam jak je uprawiać i wyobraź sobie weszłam w pierwszy link i to było ogrodowisko i rododendronowy cz. 1, ale miałam ucztę , nastepnego dnia dokupiłam jeszcze dwa takie same (innych nie było), a taraz grozi mi "różyczka" rozpisałam sie, a to przecież watek Bożenki
ell 20:27, 03 lis 2014

Uwielbiam róże, a Twoje Bogdziu są piękne. Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 20:55, 03 lis 2014

Napia napisał(a)
Bożenko, piękne róże pokazałaś, aż nie mogłam się oderwać i dwa razy obejrzałam Bardzo spodobał mi się pomysł z opisywaniem róż - kilka piękności trafiło na listę przyszłych zakupów
Pozdrawiam serdecznie

Załatwiłam najpierw rewizyty bo nie zawsze jestem w stanie do wszystkich którzy mnie odwiedzaja wejsc więc teraz najpierw ja składam rewizyty a potem jeśli jeszcze jestem w stanie piszę u siebie.Agnieszko nie podpisywałam zdjęc ale też myśle ze to dobry pomysł bo pamiec ulotna bywa zwłaszcza w moim wieku:Miłego tygodnia zyczę.
Bogdzia 20:56, 03 lis 2014

barbara_krajewska napisał(a)
U Bogdzi kończą kwitnienie rododendrony a zaczynają róże!
I śmiem powiedzieć, że one górą, bo dłużej kwitną i do tego dwa razy, albo non stop!
Bogdziu, zaskoczona jestem tą różaną plejadą - oczywiście pozytywnie. I przyklaskuję kolejnym zakupom.

Basiu od razu widac ze Ty kochasz róze ale ja ich nie pokocham , wole rh.Pozdrówka.
Bogdzia 20:58, 03 lis 2014

Mirella napisał(a)

Dziękuję, będzie mi bardzo miło gościć Ciebie Bogdziuw moim ogrodzie.
Wątek storczykowy trochę zapomniany bo w ogrodzie tyle się działo, ale storczyki zaczynają swój koncert coś się zaczyna dziać w tym temacie.
Pozdrawiam cieplutko.

Byłam dzis w obydwu Twoich watkach ale tylko w jednym napisałam . Storczyki nowe tez były choc tylko dwa zdjecia wiec nie jest tak źle.O storczykach pewnie zimą będzie wiecej.Pozdrówka śle.
Bogdzia 21:01, 03 lis 2014

Urszulla napisał(a)
Bogdziu, miłego tygodnia Ci życzę bo ma być jedyny w swoim rodzajuciepły i słoneczny
a zdjęcie róży wkleję u mnie, to jakaś stara bardzo odmiana dzikiej róży, nazwy nie znam.

Różyczkę widziałam , ładna i chyba wcale nie dzika. Dziś było u mnie całkiem ładnie choc trochę wiało, ale w ogródku trochę popracowałam tzn podlałam rh i ze trzy wiadra chwastów wyrwałam. Miłego wtorku.
Bogdzia 21:05, 03 lis 2014

yolka napisał(a)
Przeczytałam Bożenko o ilości róż i planów co do zwiekszenia tej liczby, jestem pod wrażeniem. A ja mam tylko 4 czepne przy altanie, zastanawiam sie gdzieby można było jeszcze posadzić kilka bo oczywiście zarażona juz jestem, Bożenko ta choroba zawsze z Twojego ogrodu do mnie przychodzi, Tak było z RH - mam juz 12 szt. i jeszcze planuje kilka, glinkę wywożę, zaprawiam doły i narazie rosna jak szalone, z kazdej gałązki po kwitnieniu wyrasta od 3 do 4 młodych pędów nawet 25-30 cm długości. Juz widzę coby sie działo gdybym Twoje śliczności na żywo zobaczyła. Byłaby chyba radykalna metamorfoza. Najważniejsze, że praca w ogrodzie daje mi wiele radości i poczucie spełnienia. Gdybym miała jeszcze jedno zycie zostałabym napewno ogrodnikiem. Pozdrawiam, zyczę ciepłych dni, bo takie zapowiadają, choć rodki trzeba bedzie podlewać, bo zapowiedzi deszczu nie przewidują

To bardzo mile co piszesz. Lubię zarazac takimi chorobami i cieszę sie ze rh dobrze Ci rosna.Poniewaz masz gline to nastepne sadz powyzej poziomu gruntu , bedziesz mogła mniej gliny wywieżc a one beda dobrze rosły bo nie bedzie im podciekała woda z zawartoscia gliny której nie lubia. Ja dziś rh podlewałam , na jakiś czas wystarczy ale zimy na razie nie widac więc moze jeszcze trzeba bedzie podlac za jakis czas.Pozdrawiam.
Bogdzia 21:07, 03 lis 2014

Anita1978 napisał(a)
Melduje sie ! Jestem już! Buziaki zostawiam!

Nie wiem czy dam się buziakami przekupic za tak długi czas nieobecności
Bogdzia 21:09, 03 lis 2014

Milka napisał(a)
Na to nielubienie, masz wspaniałą kolekcję róż, liczba tez powala

Irenko ziemi mi brakuje , jeszcze tyle roślin bym posadziła a nie mam gdzie i raczej nie byłyby to róże