Marzenko myslę ze najlepszy na czerwono to ten klon który ja mam nad jeziorkiem . Równie dobrze przebarwia sie Atropuruureum ale jest bardziej zawodny , nie kazdego roku się wybarwi. Ja myślę o rudościach czyli o klonie Orange Dream albo Katsura, może jeszcze Dissectum, no i zastanawiam sie nad rudo barwiącymi się berberysami ale jak myslę o kolcach to ...nie wiem czy chcę.Klony mozna sobie ciąc jak się komu podoba wiec moga byc większe lub mniejsze jakie sie chce miec.
Problem jest w tym że dobrze jest miec rośliny które przynajmniej dwa razy do roku są atrakcyjne , takie są np niektóre azalie , wiosną kwitną a jesienią liście im się przebarwiają i najbardziej takie bym chciała.U Ciebie jeszcze chyba i tak więcej miejsca niż u mnie ale muszę jeszcze coś wepchnąc. Pogoda i u mnie była lepsza ale nie miałam nastroju do roboty , goście mi się zapowiedzieli , trzeba pomyślec czym ich przyjąc jak jutro zakupy niemozliwe.Pozdrówka Kasiu.
Nie wszystkim azaliom liście się przebarwiają . U mnie sa głównie dwa gatunki japońskich Kermesina i Melina. Szczególnie Kermesina się ładnie przebarwia , Melina na bardziej ciemny kolor , stonowany.Kermesiny w słonecznych i suchych miejscach maja ognisty kolor , te pod oknem mają wczesnie cień więc az takie czerwone nie są ale taki kolor też dobry.Pozdrówka.