Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Gardenarium 19:34, 11 lis 2014

Kolory niesamowite, klon najbardziej mnie zachwyca, bo aż tak bardzo pięknie przebarwionego rzadko się widuje, jest taki wielki. Buki mają zdecydowaną przewagę nad grabami, ładniejsze są. Które wolisz?

Liliowce mają teraz piękny kolor liści, żółty, będą u Ciebie pasowały.

Instagram Ogrodowiska
Anita1978 19:52, 11 lis 2014

Piękne przebarwienia! Wyglądają jak lawa gorąca!
Pozdrówka
paniprzyroda 19:55, 11 lis 2014

Cudowne kolory obejrzałam, klonik nad oczkiem to dla mnie ideał Coś jest w tych bukach Bogdziu. Zastanowiłam się przez chwilę, że ja też je sadziłam w nowym, policzyłam i mam pięć a do formowania osiem. Ojej Pozdrawiam ciepło
Madzenka 20:21, 11 lis 2014

Bogdziu pytanie z innej beczki (nie jesiennej) kiedy najwcześniej można wiosna przesadzać zimozielone? Mam w planie przesadzić laurowiśnie i zastanwiam się kiedy Ty zwykle wiosna przesadzasz rh?
Mala_Mi 20:37, 11 lis 2014

Widziałam liście na wodzie.. pięknie to wygląda.. ale zaraz pomyślałam ile to wyławiania.. u mnie już mało leci do oczka, bo najwięcej było z tulipanowca..
Ale przyznam, że to też ładnie wyglądało... tylko mało praktycznie.
Bogdzia 20:39, 11 lis 2014

Gardenarium napisał(a)
Kolory niesamowite, klon najbardziej mnie zachwyca, bo aż tak bardzo pięknie przebarwionego rzadko się widuje, jest taki wielki. Buki mają zdecydowaną przewagę nad grabami, ładniejsze są. Które wolisz?

Liliowce mają teraz piękny kolor liści, żółty, będą u Ciebie pasowały.

No dziś prawdziwe święto jak Szefowa z wizytą przyszła.Klon co rok pięknie sie wybarwia. W tym roku myślałam że nic z tego nie bedzie a jednak się wybarwił.To najzwyklejszy klon z palmowych który nawet nie ma dodatkowej nazwy. Myślę ze u mnie wybarwia sie dlatego ze rośnie w słonecznym miejscu i na górce więc jesienia ma sucho. Co roku po prostu płonie.Jesli chodzi o buki i graby to ja wielkiej różnicy nie widze , dla mnie róznią sie korą głównie i wolę buki ale liście mają podobne , na grabie utrzymuja się jednak dłuzej ale i na bukach czasem też.Mnie wielkiej róznicy nie sprawia czy mam buka czy graba, ich wybarwienie chyba jednak bardziej zależy od pogody. Zimą kiedy widac pnie wolę buki. Liliowców mam sporo , niedawno pokazywałam 30 odmian których nazwy znam a mam jeszcze takie których nazw nie znam . To rośliny o ładnych kwiatach ale do eleganckich ogrodów jakie Ty tworzysz chyba jednak nie pasują.Pozdrawiam Danusiu serdecznie.
Bogdzia 20:43, 11 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Widziałam liście na wodzie.. pięknie to wygląda.. ale zaraz pomyślałam ile to wyławiania.. u mnie już mało leci do oczka, bo najwięcej było z tulipanowca..
Ale przyznam, że to też ładnie wyglądało... tylko mało praktycznie.

Aniu liście wyławiac to mały kłopot bo dośc długo pływaja po powierzchni. Ja na poczatku miałam nad jeziorkiem sosny i to dopiero był koszmar bo od razu tonęły zrzucane igły a one porzadnie zakwaszaja wode.Do tego nigdy nie przypuszczałam że ta ilosc zrzucanych igieł jest tak ogromna. Dobrze ze juz ich tam nie ma. Liście można wyłowic a na jesieni M prawie bezrobotny wiec łowi.
Bogdzia 20:46, 11 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Bogdziu pytanie z innej beczki (nie jesiennej) kiedy najwcześniej można wiosna przesadzać zimozielone? Mam w planie przesadzić laurowiśnie i zastanwiam się kiedy Ty zwykle wiosna przesadzasz rh?

Ja mam dwa bardzo dobre terminy, nic mi się nie zmarnowało , jeden to przełom sierpnia i wrzesnia a drugi to bardzo wczesna wiosna jak tylko rozmarznie ziemia , zanim ruszy wegetacja. Rośliny po takim przesadzaniu ruszaja jakby nadal rosły w starym miejscu.
Gardenarium 20:49, 11 lis 2014

Bogdzia napisał(a)

Liliowców mam sporo , niedawno pokazywałam 30 odmian których nazwy znam a mam jeszcze takie których nazw nie znam . To rośliny o ładnych kwiatach ale do eleganckich ogrodów jakie Ty tworzysz chyba jednak nie pasują.Pozdrawiam Danusiu serdecznie.

No i tu byś się Bożenko zdziwiła, właśnie skończyłam taki, że mam sporo liliowców, stąd pisałam o żółtym kolorze, bo taki zostawiałam po sobie. nie robię jednakowych ogrodów (chociaż niektórzy tylko z takimi mnie utożsamiają) , robię też ogrody bylinowe jakby co

Instagram Ogrodowiska
Bogdzia 20:53, 11 lis 2014

paniprzyroda napisał(a)
Cudowne kolory obejrzałam, klonik nad oczkiem to dla mnie ideał Coś jest w tych bukach Bogdziu. Zastanowiłam się przez chwilę, że ja też je sadziłam w nowym, policzyłam i mam pięć a do formowania osiem. Ojej Pozdrawiam ciepło

Ja buki bardzo kocham tzn zawsze pisze o bukach ale chodzi o buki i graby bo dla mnie mało się różnią i zastosowanie mogą miec jednakowe.Mariolko Twoje chłopaki szybko Ci to formowanie wykonają , nie musisz sie martwic.Pozdrówka.