Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Mariusz 08:16, 20 sty 2015

U mnie kota już brak, szkoda mi tego leniucha, skutecznie przepędzał dzikusy, sam ptaków się nie czepiał, brzuch ciągnął po ziemi, obżarciuch jeden.
Przepiękne zdjęcie z sosnami i różanecznikami, piękne krzewy.
U mnie też zdrowe, co bardzo mnie cieszy, przebarwiające się liście jesienią opadły, nie czyniąc wielkiego znaku (tak jak pisałaś), teraz nabrały bardzo żywego koloru. Popełniłem jednak błąd sadząc tak gęsto i niestety wiosną niektóre muszę przesadzić.
Pozdrawiam
horcia 10:17, 20 sty 2015

Nie używam za długo trzeba czekac by sie rozłożyły a przede wszystkim nie lubią miec niczego na korzeniach.Muszą byc płytko sadzone .Dostają co roku nawóz i jak dotąd to im wystarcza.

Ło......co Ty mówisz? wszyscy zalecają korę, że utrzymuje wilgoć a na zimę trociny (w których myszy mieszkają)
Bogdzia 10:51, 20 sty 2015

horcia napisał(a)

Ło......co Ty mówisz? wszyscy zalecają korę, że utrzymuje wilgoć a na zimę trociny (w których myszy mieszkają)

To prawda ze kora wilgoc utrzymuje ale jak się podlewa czy deszcz pada to tez wodę wchłania i rośliny dostają mniej.Wchłania równiez nawozy , a najwazniejsze jest to ze podnosi poziom na jakim roślina jest zakopana. Rh nie znosza głębokiego sadzenia , zawsze wtedy chorują . Ja po początkowym posypywaniu doszłam do wniosku ze to najgorsze co mozna zrobic i nie mam ani grama kory w ogrodzie. Pewnie ze inne rosliny tak nie reaguja na korę jak rh ale kora degraduje ziemię a mnie szkoda ja niszczyc.To samo dotyczy trocin.Wiem że kora to wygoda , brak chwastów ale to własnie daje do myślenia , jeśli nawet chwasty nie chcą rosnac to czy ona jest dobra dla roślin???
Bogdzia 10:53, 20 sty 2015

Mariusz napisał(a)
U mnie kota już brak, szkoda mi tego leniucha, skutecznie przepędzał dzikusy, sam ptaków się nie czepiał, brzuch ciągnął po ziemi, obżarciuch jeden.
Przepiękne zdjęcie z sosnami i różanecznikami, piękne krzewy.
U mnie też zdrowe, co bardzo mnie cieszy, przebarwiające się liście jesienią opadły, nie czyniąc wielkiego znaku (tak jak pisałaś), teraz nabrały bardzo żywego koloru. Popełniłem jednak błąd sadząc tak gęsto i niestety wiosną niektóre muszę przesadzić.
Pozdrawiam

Mariusz do naszych domowych zwierzat bardzo sie przyzwyczajamy ale dzikie w dużej ilosci to nic miłego.Co do rh to od razu mówiłam u Ciebie że są za ciasno posadzone. Pozdrówka.
GorAna 10:57, 20 sty 2015

Bogdzia napisał(a)

To prawda ze kora wilgoc utrzymuje ale jak się podlewa czy deszcz pada to tez wodę wchłania i rośliny dostają mniej.Wchłania równiez nawozy , a najwazniejsze jest to ze podnosi poziom na jakim roślina jest zakopana. Rh nie znosza głębokiego sadzenia , zawsze wtedy chorują . Ja po początkowym posypywaniu doszłam do wniosku ze to najgorsze co mozna zrobic i nie mam ani grama kory w ogrodzie. Pewnie ze inne rosliny tak nie reaguja na korę jak rh ale kora degraduje ziemię a mnie szkoda ja niszczyc.To samo dotyczy trocin.Wiem że kora to wygoda , brak chwastów ale to własnie daje do myślenia , jeśli nawet chwasty nie chcą rosnac to czy ona jest dobra dla roślin???

Bogdziu, kiedy nie wejdę na Twój wątek, to dowiaduję się samych mądrych rzeczy.....nie ma to jak wieloletnia obserwacja swoich roślin i mądre wyciąganie wnisków......ja nie mam kory w swoim ogrodzie, bo mi się po prostu nie podoba
Pozdrawiam z przypudrowanego Kamiennego
Kasya 17:40, 20 sty 2015

Bozenko, zajrzyj do mnie proszę
Urszulla 17:45, 20 sty 2015

wpadam przelotem żeby być na bieżąconie mam problemów z kotami bo mój pies nie wpuści za to mam problem sikającego psa
Bogdzia 18:42, 20 sty 2015

GorAna napisał(a)

Bogdziu, kiedy nie wejdę na Twój wątek, to dowiaduję się samych mądrych rzeczy.....nie ma to jak wieloletnia obserwacja swoich roślin i mądre wyciąganie wnisków......ja nie mam kory w swoim ogrodzie, bo mi się po prostu nie podoba
Pozdrawiam z przypudrowanego Kamiennego

Ja nie mam wykształcenia ogrodniczego ani żadnego podobnego, kiedys sporo czytałam ale nie wszystko sie sprawdzało w ogrodzie szczególnie jesli chodzi o rh ale i o inne rzeczy . To co sprawdziłam w swoim ogrodzie piszę choc może nie powinnam bo niby ksiazkowi fachowcy lepiej wiedza, ale co mi tam jak mam do czegoś przekonanie to nie uznaję książkowych autorytetów.A ludzie mogą wybierac i sluchac kogo chcą, ja sie nie obrażam jeśli ktos ma inne zdanie jak ja.
Bogdzia 18:42, 20 sty 2015

Kasya napisał(a)
Bozenko, zajrzyj do mnie proszę

Byłam.
Bogdzia 18:44, 20 sty 2015

Urszulla napisał(a)
wpadam przelotem żeby być na bieżąconie mam problemów z kotami bo mój pies nie wpuści za to mam problem sikającego psa

Duże psy oczywiście sobie poradzą, ale pies podsikujący krzaczki to też problem.