Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:57, 28 lut 2015

ana_art napisał(a)
no niestety...
myślisz, ze teraz można ją odrazu opryskać? nie jest za zimno?. może też ziemie wokół i te inne obok też profilaktycznie?
One były wcześniej trochę śniegiem przykryte nic nie było widać...

Moim zdaniem opryskaj.Te obok Bioseptem lub Bioczosem i ziemie też ale lekko i zbierz z ziemi liście.

Nigdy mi sie nie zdarzyło żeby rośliny kupowane w tym miejscu chorowały.Zmartwiona jestem.
jankosia 20:59, 28 lut 2015

Bogdzia napisał(a)

Przymiotno trudno usunąc, u mnie w okolicy nigdzie nie ma a wiatr i tak skądś przynosi i od czasu do czasu znajduje je w ogrodzie na szczescie tylko pojedyncze rośliny.Astry chińskie peoniowe namiętnie siałam w starym ogrodzie i pięknie mi rosły a tu wogóle nie chcą rosnąc. Mój ulubiony to była łososiowa Janina ale i inne tez.Piękne są wiec sie nie dziwię ze je lubisz. Moniko jak duzy jest Twój ogród?

Nie wierzę! Taki? Przecież ja go co roku sieję. Cudowne bukiety się z niego robi Mój ulubiony zresztą. Babcia Jasia go u siebie na działce zawsze siała i jak musiała w końcu działkę sprzedać to pomyślałam że byłoby jej miło zobaczyć te kwiaty u mnie. I teraz już mi tak zostało

A ogród to nie wiem jaki mam, bo na razie nie wiem gdzie się kończy, w każdym kawałku coś działam, choć najwięcej na razie wokół domu. Cała działka ma prawie dwa hektary, jest to co nazywam ogrodem i to jest wokół domu jakieś 3000-4000 metrów (nie wiem dokładnie) , potem sad, dalej coś co w tym roku stanie się ogrodem stepowym. Dalej zagajnik brzozowy, polana po dawnym torfowisku i las. Jest co robić jednym słowem Dlatego też u mnie niewiele miejsc jest "w kancik"- nie wyroniłabym czasowo i fizycznie
Krys 21:00, 28 lut 2015

Bogdzia napisał(a)

Krysiu odpozdrawiam. Widziałam u Karoliny ze bedziesz kupowac ranniki , też sie zastanawiam czy nie dokupic.
Bozenko negocjuje cene jak Carola radzila ,jak sie zgodzi to kupie i dla Ciebie
Bogdzia 21:02, 28 lut 2015

jankosia napisał(a)

Nie wierzę! Taki? Przecież ja go co roku sieję. Cudowne bukiety się z niego robi Mój ulubiony zresztą. Babcia Jasia go u siebie na działce zawsze siała i jak musiała w końcu działkę sprzedać to pomyślałam że byłoby jej miło zobaczyć te kwiaty u mnie. I teraz już mi tak zostało

A ogród to nie wiem jaki mam, bo na razie nie wiem gdzie się kończy, w każdym kawałku coś działam, choć najwięcej na razie wokół domu. Cała działka ma prawie dwa hektary, jest to co nazywam ogrodem i to jest wokół domu jakieś 3000-4000 metrów (nie wiem dokładnie) , potem sad, dalej coś co w tym roku stanie się ogrodem stepowym. Dalej zagajnik brzozowy, polana po dawnym torfowisku i las. Jest co robić jednym słowem Dlatego też u mnie niewiele miejsc jest "w kancik"- nie wyroniłabym czasowo i fizycznie

Dokładnie o ten chodziło, piękny jest.No to lubimy to samo. Co do kancików to i u mnie nie ma a takiej ilości ziemi zazdroszczę. Nie trzeba wszystkiego uprawiac ale co za radosc móc wszystko posadzic.
Luiza 21:30, 28 lut 2015

Bogdziu! A Wy go siejecie od razu do gruntu, czy trzeba w domu?
Bogdzia 21:33, 28 lut 2015

Luiza napisał(a)

Kasiu można i w domu i do gruntu tylko jeśli do gruntu to później, zreszta instrukcja jest na opakowaniu. Miło Cię widziec.Pozdrówka.
ana_art 21:42, 28 lut 2015

Bogdzia napisał(a)

Moim zdaniem opryskaj.Te obok Bioseptem lub Bioczosem i ziemie też ale lekko i zbierz z ziemi liście.

Nigdy mi sie nie zdarzyło żeby rośliny kupowane w tym miejscu chorowały.Zmartwiona jestem.
nie masz powodu, może ja coś źle zrobiłam, a może ten śnieg
jankosia 21:53, 28 lut 2015

Luiza napisał(a)

Ja zawsze sieję najpierw w domu, ale zerknęłam na opakowanie i, tak jak Bogdzia pisze, można wprost do gruntu. Zalecają jednak z rozsady bo "pikowanie" wzmacnia system korzeniowy". Miłego wieczoru
Bogdzia 21:56, 28 lut 2015

ana_art napisał(a)
nie masz powodu, może ja coś źle zrobiłam, a może ten śnieg

To choroba grzybowa.
Bogdzia 21:57, 28 lut 2015

jankosia napisał(a)

Ja zawsze sieję najpierw w domu, ale zerknęłam na opakowanie i, tak jak Bogdzia pisze, można wprost do gruntu. Zalecają jednak z rozsady bo "pikowanie" wzmacnia system korzeniowy". Miłego wieczoru

Częściej siałam do gruntu bo nie lubię doniczek na parapetach. W gruncie też pikowałam.