U mnie z wykopywanych tylko dalie zostały Lubię je i się poświęcam Dostałam następną od Mariolki, taką żółto-złotą i już nie mogę się sadzenia doczekać Moje już wyłażą z trocin, stosunkowo ciepła zima była i trochę za wysoką temperaturę w garażu mają. Trzeba znowu je podlać...
Bożenko ja z prośbą o radę. Próbuję stworzyć listę rh, które mają towarzyszyć na rabacie azali pontyjskiej. I mam ogromny problem. Z azalii chciałabym Klondyke i Toucan, z różaneczników Catawbiense Album i Cunninghani's Snow White. A może wstawić jakieś żywe kolory rh, kontrastowe tylko czy nie będą się gryzły z żółtym? A jeżeli iść w kontrast to ciemny róż, fiolet, czerwień?
Wiem, że taki dobór to trochę rzecz gustu, ale nie chcę żeby później oczy bolały. Ty Bożenko masz lata obserwacji różnych zestawień, więc może mogłabyś coś doradzić.
Aniu ja uważam ze azalie najlepiej wyglądają jak rosną w jednej grupie a rh w drugiej bo azalie mają delikatniejsza budowe i rh je przytłaczaja.Klondyke i Toucan jak najbardziej mogą byc z pontyjską a rh posadz osobno. Ja kiedys miałam razem ale poprzesadzałam bo mi sie nie podobało.Azalie kwitną wczesniej , troche różnie w różnych latach ale jednak wcześniej niz rh.Moja rada-osobno.
Kasiu ja dalie bardzo lubię , przeciez nikt nie powie że to nie są piekne kwiaty. Miałam ich sporo ale im wiecej jest tym wiecej chłop mi marudził że ma tyle roboty. Posadziłam rh i jest zadowolony.A mnie troche zal.
Widzisz Bożenko i tu wychodzi doświadczenie. Mi się wydawało, że rh i azalie wspaniale się uzupełnią. I że ta różnica kwitnień to też plus- owszem, trochę skromniej na raz, ale w sumie dłużej. Ale twoje rady ułatwią mi zadanie, bo nie bardzo mogłam dopasować kolory rh do towarzystwa.
U mnie największym problemem przy jakimkolwiek projektowaniu jest to, że ja większości roślin które chciałabym mieć nie widziałam dorosłych w realu. A wiadomo zdjęcie nie wszystko oddaje. Dlatego tak cenne są takie rady jak twoje Bożenko. Bardzo dziękuję.
Czy azalie mogą mieć towarzystwo- np paprocie, czy lepiej jak będą same? A jeżeli mogą to jakie roślinki by pasowały do nich?
Wsadzę je do wody najpierw, niech korzonki wypuszczą, a potem na rabatę z przykrywką w postaci ? muszę pomyśleć, może przeźroczysta folia?
Ależ się cieszę bo ta twoja trzmielina piękna .
Ładną kulkę może zrobimy przy okazji cięcia.
Ja ciacham ty dyrygujesz, jakoś muszę odpracować podarunek
Azalie mogą miec za towarzystwo paprocie lub inne niskie rośliny ale jak sie rozrosna to je zasłonią. Ja sadziłam przy nich azalie japońskie i zobacz jak je zasłoniły na pierwszym zdjeciu. Drugie zdjecie sprzed wielu lat , a teraz tez mało je widac.