Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Zielona 09:06, 18 kwi 2015

Bogdzia napisał(a)

Z tych pni już gałązki nie wyrosną no chyba zeby wszystkie górne obciąc to wtedy tak ale przecież tak sie robi tylko w przypadku odmładzania bardzo starych egzemplarzy. Jesli bedzie rósł w jasnym miejscu to dolne gałązki wypuszcza w dół odrosty by wykorzystac sprzyjające warunki i pomału zasłonią ten pień ale to potrwa.

O! To świetna wiadomość! Zwłaszcza, że to małe, młode rośliny. Zauważyłam, że po dolistnym oprysku liście, które żółkły, robią się ładniejsze.
Dziękuję, Skarbnico Wiedzy
Rench 15:40, 18 kwi 2015

Bożenko,czy ta biała piwonia z żółtym pomponkiem,którą kiedyś kupiłaś,ma jasne pędy,takie żółtawe ?
Ja kupiłam kilka takich małych z woreczka min. żółtą i podobną do tej Twojej białą.
Za klika lat może będe miała fajne jakieś,bo nie liczę,że one będą właśnie takie,jak zamawiałam.
Ale mam dylemat. Wszystkie piwonie które już rosną u mnie,mają młode pędy bordowe,lub zielonobordowe.
Teraz kiedy sadziłam te nowe, jako pierwsza poszła żółta ,miała jasny młody pęd.
Pomyślałam,że chyba jednak będzie żółta,bo jasny. Otwieram kolejny woreczek z podpisem Red Charm i też taki sam jasny.
Wszystkie miały takie jasne te młode pędki. Czyżby wszystkie były białe ?

Te koperkowe kupiłaś już teraz, takie kwitnące ?
Bogdzia 19:38, 18 kwi 2015

Zielona napisał(a)

O! To świetna wiadomość! Zwłaszcza, że to małe, młode rośliny. Zauważyłam, że po dolistnym oprysku liście, które żółkły, robią się ładniejsze.
Dziękuję, Skarbnico Wiedzy

Po to je opryskujemy by wygladały lepiej i roślina szybciej jest odżywiona przez liście niż przez korzenie.A ze mnie proszę sie nie nasmiewac
Bogdzia 19:44, 18 kwi 2015

Rench napisał(a)
Bożenko,czy ta biała piwonia z żółtym pomponkiem,którą kiedyś kupiłaś,ma jasne pędy,takie żółtawe ?
Ja kupiłam kilka takich małych z woreczka min. żółtą i podobną do tej Twojej białą.
Za klika lat może będe miała fajne jakieś,bo nie liczę,że one będą właśnie takie,jak zamawiałam.
Ale mam dylemat. Wszystkie piwonie które już rosną u mnie,mają młode pędy bordowe,lub zielonobordowe.
Teraz kiedy sadziłam te nowe, jako pierwsza poszła żółta ,miała jasny młody pęd.
Pomyślałam,że chyba jednak będzie żółta,bo jasny. Otwieram kolejny woreczek z podpisem Red Charm i też taki sam jasny.
Wszystkie miały takie jasne te młode pędki. Czyżby wszystkie były białe ?

Te koperkowe kupiłaś już teraz, takie kwitnące ?

Reniu jeśli kupiłas je w kapersie to jasne że bedą blade bo przecież co to dla nich za warunki.Dopiero po posadzeniu zaczna nabierac barwy jak słoneczko i woda je odżywią. Jednak z oceną koloru w jakim zakwitną byłabym ostrożna. Ja nigdy w życiu niczego nie reklamowałam ale raz gdy chodziło o piwonie postanowiłam sie domagac tego co mialo byc. Kupiłam też w kapersie białą Ewelinę . Posadziłam do doniczki i pokazała pąk który już nawet zaczął pękac i był mocno czerwony , bordowy można by powiedziec. Zrobiłam zdjecie i reklamowałam bo wydawało mi sie ze już inna nie bedzie a ona tylko to co było na zewnątrz miała takie czerwone a potem zakwitła na biało.Łatwo można sie pomylic nawet jak pąk już prawie kwitnie.Wiec cierpliwości życzę Ci kochana i tego by było to co miało byc.

Jeszcze dopisuję Red Charm też kupiłam w tym roku , jest w doniczce i ma już pąk ale muszę Ci powiedziec że liscie i łodygi są jasne. A koperkowa kupiona w tym roku w Bylinowym Raju , przyjechała z trzema pączkami i teraz kwitnie. Wogóle to doszłam do wniosku ze kupione piwonie fajnie jest posadzic do doniczek zamiast do ziemi , pięknie rosna i oprócz jednej na 11 maja pąki.
Rench 21:13, 18 kwi 2015

Moje wczesniejsze piwonie,kupione w doniczce,jako dwuletnie,zakwitły dopiero na 3 rok i oczywiście nie były białe. Chciałam zareklamowac,ale sklep nie istniał już
W tamtym sezonie zbulwersowana zareklamowałam,moją Burgundy Iceberg,bo miała białe pączki.
Własciciel mi cierpliwie odpowiedział.
Oczywiście z czasem się okazało,że jednak jest piękny burgund
Bogdzia 21:26, 18 kwi 2015

Rench napisał(a)
Moje wczesniejsze piwonie,kupione w doniczce,jako dwuletnie,zakwitły dopiero na 3 rok i oczywiście nie były białe. Chciałam zareklamowac,ale sklep nie istniał już
W tamtym sezonie zbulwersowana zareklamowałam,moją Burgundy Iceberg,bo miała białe pączki.
Własciciel mi cierpliwie odpowiedział.
Oczywiście z czasem się okazało,że jednak jest piękny burgund

Niestety takie pomyłki sie zdarzaja , tak też kupiłam w tym roku drzewiastą inną niz miała byc ale zostanie jaka jest. Trzeba jednak kupowac u sprawdzonych sprzedawców, jest kilka takich sklepów ale czy nigdy sie nie myla ? , kto wie?. Dobrze ze burgund okazał się burgundem , też muszę taka jeszcze kupic.
Mala_Mi 21:44, 18 kwi 2015

Jakby co mogę kupić i nawet wysłać. To są kompaktowe jabłonki.
Bogdzia 21:53, 18 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
Jakby co mogę kupić i nawet wysłać. To są kompaktowe jabłonki.

Aniu dzieki serdeczne , u Szmitów popatrze i coś kupię. Takie podobne kolumnowe jabłonki widziałam tez w Skierniewicach teraz mi sie przypomnialo, pewnie w tym roku znów tam pojedziemy wiec zawracanie Tobie glowy byłoby nie na miejscu. Buziaki.
wietrzyk 21:58, 18 kwi 2015

Bogdziu,
przyszłam podziękować za Twoje rady. Choc nie pytałam Cię bezpośrednio to podczytałam w innych wątkach i zastosowałam u siebie. Faktycznie jesteś Skarbnicą
paniprzyroda 22:12, 18 kwi 2015

Jedenaście piwonii w tym roku? łał u mnie raczej bylinowe będą dominować
jakich jabłonek szukasz?