Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

anka_ 08:37, 01 wrz 2015

Bogdzia napisał(a)
Ja mam sfotografowanych 55 gatunków. ...
A wogóle to polecam zdjęcia Uli Frydrych , większosc robiona w warszawskich Łazienkach a cudne niesamowicie mimo że to park z tysiacem ludzi.
http://www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/611-chaber

Niesamowita ilość Bożenko. I zapewne większość to goście twojego ogrodu. A może wszystkie?
Zdjęcia z linku przepiękne.

Bożenko czy to są dzwońce?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Milka 10:55, 01 wrz 2015

Bogdzia napisał(a)

Mam róże ale chyba juz niedługo. Nie przekonam sie do nich. Wczoraj tak mi kwitła a dzis wszystko zwiędniete.

Rodkami się nie przejmuj to tylko CW, u niego to normalne.

Piękna Bożenko. U mnie też kwiaty po 1 dniu pali, ale jako roślina się trzymają całkiem nieźle.
CW wiem, że o tej porze kwitnie, ale ich mam tylko 2 w 1 miejscu i owszem kwitną, ale ten jest inny, pod murem i na dobre sobie poczyna

to CW

a to ten drugi, do metki się nie dostałam, już tam za gęsto
jankosia 11:20, 01 wrz 2015

Bogdzia napisał(a)

Szkoda Moniko że nie robisz zdjec ptakom. Twoje zdjecia byłyby piękne bo znasz sie na fotografii i sprzet masz super.Jak mogło Ci się znudzic , przeciez to fascynujące zajecie. Ja mam sfotografowanych 55 gatunków. Zdjecia jak to u amatora, kiepskie , robione cyfrówka a jednak radosc wielka. Pomyśl o tym jeszcze raz. Bieganie z aparatem w Twoim wypadku nie wchodzi w grę ale można przygotowac stanowisko do fotografowania, wtedy ptaszki same przyjdą. Nie dziwie Ci się że marzysz o stawie . Ja tez bym chciała miec staw duży taki żeby wodne ptaki sie nim zainteresowały.A wogóle to polecam zdjęcia Uli Frydrych , większosc robiona w warszawskich Łazienkach a cudne niesamowicie mimo że to park z tysiacem ludzi.
http://www.birdwatching.pl/galerie-autorskie/611-chaber

Czasem jakieś zdjęcia zrobię ale sprzęt którym fotografuję jest po prostu specjalistyczny i nie da się tym zrobić wszystkiego. Próbowałam trochę podziałać na bardzo starych szkłach ale to szkoda zachodu, lepiej już amatorską spacerówkę wziąć Kiedyś płynęliśmy z mężem kajakiem i krążył nad nami orzeł (to na Mazurach było) i mąż mówi"zrób zdjęcie" a ja miałam założony taki obiektyw że nie było szans i tłumaczę że za krótki, że nie wyjdzie itd a mąż mi z pretensjami wyskoczył że po co ja tyle kasy wydałam na aparat którym nawet orła nie można zrobić
Poza tym u mnie jak wiesz dużo ptactwa wszędzie i ja nie umiem ich rozpoznawać. Małgosia mówiła że u niej pliszka bywa, ja w Internet no i jest. U mnie też tylko myślałam że to jakiś gatunek jaskółki Renia też pokazywała ostatnio jakiegoś ptaszka- dla mnie byłby to zwykły wróbel Kiepska jestem w te klocki. Zimą trochę łatwiej bo mniej tego ale i tak trznadle przez długi czas nazywałam sikorkami

To kto z was jedzie na targi? Macie jakieś wolne miejsce czy już za późno? Ja do tej pory jeździłam na te dni dla profesjonalistów (A co!) ale w tym roku nie dam rady niestety. Może coś fajnego kupicie
popcorn 12:01, 01 wrz 2015

Ale cuda pokazujesz u mnie z ptaszkami ciężko, ale pazia królowej znowu widziałam, werbenę lubi pozdrawiam!!!
Bogdzia 13:24, 01 wrz 2015

eliza3 napisał(a)
Bożenko, przyjemnie się ogląda zdjęcia Twoich ptaszków...
U mnie ptaki tylko wcześnie rano się pokazują, w dzień schowane w cieniu liści... susza i gorączka wszystkim doskwiera...

Do poidełek przylatują przez cały dzień , trudno im wytrzymac te upały. Moja lodówka tez ich nie wytzymala.Musiałam pędzic po nową.
Bogdzia 13:25, 01 wrz 2015

chelll napisał(a)

Bogdziu, z przyjemnością wszystko podam, jesli będę jechać na 100%. Będzie łatwiej się odnaleźć może

Pozdrawiam!

Ja Cie nie chce zmuszac do spotkania z nami jesli nie masz ochoty. Ale jeśli chcesz......
Bogdzia 13:26, 01 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Znakomite poidełko dla ptaszkow. Musze o takim u mnei pomyślec bo z oczka wodnego nie korzystają mimo wystających kamieni nad wodą...chyba z powodu srodkow przeciwko glonom.

Lepiej niech tych środków nie pija , madre ptaszki w takim razie ale cos zastepczego na pewno by sie przydało.
Bogdzia 13:31, 01 wrz 2015

anka_ napisał(a)

Niesamowita ilość Bożenko. I zapewne większość to goście twojego ogrodu. A może wszystkie?
Zdjęcia z linku przepiękne.

Bożenko czy to są dzwońce?

Nie pamiętam juz dokładnie ale ponizej pięciu nie było fografowanych w moim ogrodzie , reszta rzeczywiscie na moim terenie.Te ze zdjecia to czyżyki. Dzwońce są większe i wyglądaja tak

Bogdzia 13:34, 01 wrz 2015

Milka napisał(a)

Piękna Bożenko. U mnie też kwiaty po 1 dniu pali, ale jako roślina się trzymają całkiem nieźle.
CW wiem, że o tej porze kwitnie, ale ich mam tylko 2 w 1 miejscu i owszem kwitną, ale ten jest inny, pod murem i na dobre sobie poczyna

to CW

a to ten drugi, do metki się nie dostałam, już tam za gęsto

W tym roku pogoda tak namieszała że różne anomalie moga się zdarzac a ten różowy może tez byc z takich które jesienia kwitną bo jest ich więcej nie tylko CW.Nie lubię jesiennego kwitnienia bo im wiecej kwitnie jesienia tym mniej wiosną.
Bogdzia 13:51, 01 wrz 2015

jankosia napisał(a)

Czasem jakieś zdjęcia zrobię ale sprzęt którym fotografuję jest po prostu specjalistyczny i nie da się tym zrobić wszystkiego. Próbowałam trochę podziałać na bardzo starych szkłach ale to szkoda zachodu, lepiej już amatorską spacerówkę wziąć Kiedyś płynęliśmy z mężem kajakiem i krążył nad nami orzeł (to na Mazurach było) i mąż mówi"zrób zdjęcie" a ja miałam założony taki obiektyw że nie było szans i tłumaczę że za krótki, że nie wyjdzie itd a mąż mi z pretensjami wyskoczył że po co ja tyle kasy wydałam na aparat którym nawet orła nie można zrobić
Poza tym u mnie jak wiesz dużo ptactwa wszędzie i ja nie umiem ich rozpoznawać. Małgosia mówiła że u niej pliszka bywa, ja w Internet no i jest. U mnie też tylko myślałam że to jakiś gatunek jaskółki Renia też pokazywała ostatnio jakiegoś ptaszka- dla mnie byłby to zwykły wróbel Kiepska jestem w te klocki. Zimą trochę łatwiej bo mniej tego ale i tak trznadle przez długi czas nazywałam sikorkami

To kto z was jedzie na targi? Macie jakieś wolne miejsce czy już za późno? Ja do tej pory jeździłam na te dni dla profesjonalistów (A co!) ale w tym roku nie dam rady niestety. Może coś fajnego kupicie

Masz racje dobry sprzęt ma to do siebie że jest wyspecjalizowany. Ja robię cyfrówką z zoomem 12. Zdjecia kiepskie ale dla mnie wystarczą, dawno juz powinnam kupic nowy aparat ale nie moge podjąc decyzji czy lustrzanke czy znów cyfrówkę , kazdy ma swoje wady i zalety, a ze decyzja trudna to eksploatuję swój stary w którym juz nawet zawór zamykajacy baterie xle działa.Rozpoznawac ptaki szybko bys sie nauczyła bo jak juz go złapiesz obiektywem to na pewno zapamietasz a jak jakiegos nie znasz to atlasy przecież sa.To że trznadle nazywasz sikorkami wcale Cię nie dyskwalifikuje , wiadomo wszystkiego trzeba sie nauczyc.Jeśli chodzi o targi to jadę z Małgosia ale o ile wiem wolnych miejsc nie ma(chyba).Ja tam jeszcze nie byłam więc raz dobrze jest zobaczyc. Na wielkie zakupy nie liczę, zresztą nie mam gdzie sadzic. Ja bym jednak nie rezygnowała z fotografowania ptaków. Mała Mi ma ustawiony zimą aparat na statywie i przez okna zdjecia robi lustrzanka jak się cos pojawi . ma piekne zdjęcia jastrzębia i krogulca. Zimą najłatwiej zaczac tylko trzeba stanowisko przygotowac , jakis karmik i obok gałęzie. Na gałezie ustawiasz aparat a ptaki często na nich siadają i masz zdjecie jakbys w naturze robiła a wysiłek żaden.Na zachętę kilka moich choc kiepskie ale mnie ciesza.

Jastrząb

krogulec

kania

i jemiołuszka