Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kindzia 21:41, 14 lip 2016

Powiem Ci, że masz przecudne bylinowe rabaty, przecudne!!! Dobrze, że teraz je pokazujesz z dalszej odległości, bo nie przypuszczałam, że masz tyle różnego dobra Bogdziu!!! Floksy masz gwiazdorskie!!! Ten różowy z ciemniejszym oczkiem to różowy, czy biały? Bo już się raz pomyliłam z takim podobnym, u Łukasza...
Bogdzia 21:47, 14 lip 2016

Kindzia napisał(a)
Powiem Ci, że masz przecudne bylinowe rabaty, przecudne!!! Dobrze, że teraz je pokazujesz z dalszej odległości, bo nie przypuszczałam, że masz tyle różnego dobra Bogdziu!!! Floksy masz gwiazdorskie!!! Ten różowy z ciemniejszym oczkiem to różowy, czy biały? Bo już się raz pomyliłam z takim podobnym, u Łukasza...

Mam różowe i białe, takie

jankosia 22:42, 14 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Nie zauważyłam tych siewek w Rogowie ale sie nie przyglądałam . Masz rację ze on dojrzał i nasiona maja siłę do wzrostu wiec trzeba bedzie im pomóc i ziemie przygotowac bo w trawniku nawet jak wyrosną to m skosi. Jedna wielbicielkę klonów znam i chętnie sie podziele a nawet ten pierwszy jej oddam albo nasiona.

Całe dywaniki były - żal było nie... Ups
Jeśli myślisz o tej samej osobie co ja ta za nic w świecie nie wzięłaby pierwszej siewki. Nasion zresztą też nie bo od kilku lat wysiewam cynamonowe i zerowe wschody W tym roku już się wyjątkowo wkurzyłam bo półroczne chłodzenie im zapewniłam a te dziady nic. W końcu zaczęłam pytać profesjonalistów i jak się dowiedziałam ile to zachodu z tym gatunkiem (do dwóch lat) to chyba odpuszczę na dobre. Ale palmowe z kolei to ludzie sieją normalnie i wschody mają duże więc myślę że jak twój klonik już się rozkręci to będziesz rozdawać siewki na prawo i lewo I ciekawe ile lat musi upłynąć zanim będzie można ocenić które cechy ma po matce i są trwałe. Ja kiedyś pod bordowym berberysem znalazłam żółtą siewkę z czerwoną obwódką i ty wiesz że dopiero w trzecim roku te liście zrobiły się czerwone? Za to żarnowców mam cztery własne odmiany Znaczy takie których nie miałam w ogrodzie a gdzieś to się pokrzyżowało chyba (miałam tylko zwykłe żółte przesadzane z pola i odmianę Hollandia) i teraz mam cztery o różnych kolorach kwiatów - fajne uczucie Życzę ci własnych, różnych kloników w najbliższych latach
Kasiek 23:28, 14 lip 2016

Zobacz Bozenko, na temat klonow
http://www.plantmar.pl/artykuly,2,13.html
Milka 04:22, 15 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Szkólki nie załozę ale ciekawa bardzo jestem czy to przypadek niespotykany czy może dużo ich potrafi z nasion wyrosnąc i to chce zobaczyc.

Mysle, ze duźo i ze jednak z klonami az tak trudno nie jest. Zlamany kawalek Garneta wcisnelam w ziemie i wypuscil listki, zyje, na razie go nie ruszam, ale jak juz brdzie mocny, zmienie mu miejsce
Floksow masz lany, pora moje rozsadzic, bo sie duszą, czy na totalnej patelni poradzą sobie? Mam tam sucho i nie zawsze wyrobie z podlewaniem, no i kiedy je dzielic i przesadzać?
Basilikum 11:35, 15 lip 2016

bajkowo hmmm
super bylinowki
Urszulla 13:23, 15 lip 2016

Bogdzia napisał(a)
Kasiu moje floksy tak wygladają , to zielone między nimi to astry jesienne.

Cię nie mogę ta rzeka floksów imponująco duża jak Ty to ogarniasz
ZieloneWrota 13:41, 15 lip 2016

Wow Bogdzia ale łan bylinówki, pięknie
Krys 14:28, 15 lip 2016

Bogdzia napisał(a)
Kasiu moje floksy tak wygladają , to zielone między nimi to astry jesienne.

Bosko ! a tak jakos mi sie przypomina,że mówiłas ze dlatego masz rododendronowy ogród poniewaz nie możesz miec bylin hahaha ale cudnie,że i je masz !
Bogdzia 19:01, 15 lip 2016

jankosia napisał(a)

Całe dywaniki były - żal było nie... Ups
Jeśli myślisz o tej samej osobie co ja ta za nic w świecie nie wzięłaby pierwszej siewki. Nasion zresztą też nie bo od kilku lat wysiewam cynamonowe i zerowe wschody W tym roku już się wyjątkowo wkurzyłam bo półroczne chłodzenie im zapewniłam a te dziady nic. W końcu zaczęłam pytać profesjonalistów i jak się dowiedziałam ile to zachodu z tym gatunkiem (do dwóch lat) to chyba odpuszczę na dobre. Ale palmowe z kolei to ludzie sieją normalnie i wschody mają duże więc myślę że jak twój klonik już się rozkręci to będziesz rozdawać siewki na prawo i lewo I ciekawe ile lat musi upłynąć zanim będzie można ocenić które cechy ma po matce i są trwałe. Ja kiedyś pod bordowym berberysem znalazłam żółtą siewkę z czerwoną obwódką i ty wiesz że dopiero w trzecim roku te liście zrobiły się czerwone? Za to żarnowców mam cztery własne odmiany Znaczy takie których nie miałam w ogrodzie a gdzieś to się pokrzyżowało chyba (miałam tylko zwykłe żółte przesadzane z pola i odmianę Hollandia) i teraz mam cztery o różnych kolorach kwiatów - fajne uczucie Życzę ci własnych, różnych kloników w najbliższych latach

Chyba myślimy o tej samej osobieDzis znalazłam jeszcze dwa malutkie kloniki. Jutro robie grządkę i sieję klony , zobaczymy czy wyrosna. Kiedys miałam zarnowce i tez miałam krzyzówki ale za bardzo sie rozsiewaly i zrezygnowałam z nich.Tak mysle ze najlepiej by było posadzic te klony do doniczek ale z podlewaniem doniczek zawsze problem ale w doniczkach szybciej by rosły.