Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:02, 15 lip 2016

Kasiek napisał(a)
Zobacz Bozenko, na temat klonow
http://www.plantmar.pl/artykuly,2,13.html

Dzięki Kasiu. Przeczytalam ale bedę wysiewac a nie sadzonkowac.
Bogdzia 19:04, 15 lip 2016

Milka napisał(a)

Mysle, ze duźo i ze jednak z klonami az tak trudno nie jest. Zlamany kawalek Garneta wcisnelam w ziemie i wypuscil listki, zyje, na razie go nie ruszam, ale jak juz brdzie mocny, zmienie mu miejsce
Floksow masz lany, pora moje rozsadzic, bo sie duszą, czy na totalnej patelni poradzą sobie? Mam tam sucho i nie zawsze wyrobie z podlewaniem, no i kiedy je dzielic i przesadzać?

Irenka złamany kawełek u mnie na pewno nie wypusci korzeni, nie ten klimat , nie ta ziemia i nie ta ogrodniczka.Floksy u mnie rosną na patelni ale poniewaz sa wysokie to same sobie cień robią i wcale nie odczuwaja upału.Przesadzac najlepiej w koncu sierpnia i we wrzesniu-wszystkie byliny , rh również.
Bogdzia 19:05, 15 lip 2016

Basilikum napisał(a)
bajkowo hmmm
super bylinowki

dzieki.
Bogdzia 19:07, 15 lip 2016

Urszulla napisał(a)

Cię nie mogę ta rzeka floksów imponująco duża jak Ty to ogarniasz

Ledwie ogarniam ale jeszcze ogarniam. Prawde mówiac wiele czasu na ogród nie poświęcam bo jak zimno siedze w domu , jak gorąco tez siedzę w domu , jak pada oczywiscie w domu i tylko w komfortowych warunkach pracuje w ogrodzie ale wtedy jest co robic
Bogdzia 19:08, 15 lip 2016

ZieloneWrota napisał(a)
Wow Bogdzia ale łan bylinówki, pięknie

Nie tak pięknie jak u innych ale dla mnie może byc.
Bogdzia 19:09, 15 lip 2016

Krys napisał(a)

Bosko ! a tak jakos mi sie przypomina,że mówiłas ze dlatego masz rododendronowy ogród poniewaz nie możesz miec bylin hahaha ale cudnie,że i je masz !

Dłuzszy czas nie miałam ale poniewaz okazało się ze pod rh więcej pielenia niz w bylinach to teraz mam.
Mala_Mi 19:23, 15 lip 2016

Bogdzia napisał(a)

Aniu to nie jest ten o którym myślisz. Ten nazywa sie Siloam Double Classic i jest bardzo maleńki , ma może z 15 cm wysokosci i jak pisałam bardzo mało lisci a kwiat dosc duży.Tamten ma liscie w wystarczajacej ilosci.

Dokładnie o tym myślałam .. pamiętam jak kupowałaś..

Bogdzia napisał(a)

Też czasem o tym myślałam ale zostawiam bo mam nadzieje ze liscie jeszcze odżywiaja rośline. Myśle jednak ze bez duzej straty dla kwitnienia można je obcinac.

W Wojsławicach wycinają liście dość szybko...

Bogdzia napisał(a)

U mnie troszkę w końcu popadało ale naprawdę niewiele, teraz jest dosc silny wiatr ale bez deszczu, zeby tylko nie było gorzej.

Mnie też ominęło.. spadło do kupy ok. 3cm wody..dobre i to.. w końcu 3 wiadra na metr.. ale na potrzeby to trochę mało.. pocieszam się, że podlało w sam raz.. i nie narobiło strat. jak oglądam Gdańsk.. to wszystko tam pływa.

Bogdzia napisał(a)

Liliowiec to Kwanso ,jeden z moich ulubionych.No to jak tak mówisz o klonach to trzeba zacząc ich wysiewanie.

Żaden liliowiec tak pięknie nie rośnie jak ten od Ciebie, z jednej sadzonki mam kępę tak wielką, że żadne nie jest tak wielki. Rośnie w cieniu, w zbitej glinie ( a tego liliowce nie lubią) , kwitnie co roku jak szalony.. i dobywa coraz to nowe obszary wkoło. Nawet już nim się dzieliłam..

To jest rewelacja... szczękę zbieram z podłogi... po prostu CUDNIE... cytuje to każdy, ale ja też zacytuje .. warto
Mala_Mi 19:24, 15 lip 2016

A i róza jaka wypasiona w dole, powojniki w górze i morze floksów i lilii... ale tam musi pachnieć ..
19:40, 15 lip 2016
floksownią się przyszłam uraczyć

juz sie na te byliny przyglądałam jak byłam ...ale nie wymyśliłam ze to taki efekt daje w pelni lata

PS. astry nie wypieraja floksów? ...bo u mnie sa bardzo ekspansywne (astry) nie pomyslałabym zeby floksy i astry połaczyc na jednej rabacie.
yolka 20:51, 15 lip 2016

A za floksami takie białe kłosy - co to jest?