Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 15:01, 19 lis 2016

Rench napisał(a)
Poczytałam sobie troszkę u Ciebie Temat zamknięty,ale ja swoje dodam
W prawdzie moje dzieci, już za progiem gimnazjalnym i ich te zmiany nie dotyczą,ale swoje wiem.
Myślę,że mimo wszystko,wiele zależy od nauczycieli.
Niedawno miałam spotkanie klasowe po 30 latach,w którym uczestniczył nasz polonista.
Ze łzami w oczach słuchał,kiedy cytowaliśmy jego powiedzonka, cytaty z wierszy,których używał w rozmowach z nami itp.
Moje dzieci nie wyniosły ze szkoły co znaczy,Tabula rasa, Carpe diem,
Veni, vidi, vici.
Czasem byłam przerażona tym,czego moje dziecko nie wiedziało po studiach,a ja wiem tylko po zwykłej maturze.
Wszystko zależy od tego ,kto nam przekazuje wiedzę,czy to podstawówka,czy gimnazjum,czy liceum.

A tak na temat ogrodowy,to mogłabyś dorzucić na Youtube filmik z ogrodu w scenerii jesiennej,a później zimowej

No więc potwierdzasz to co i ja myślę . Nowy-stary system lepszy. Myśle ze wszyscy to wiedza a tylko przez politykę sa sprzeciwy.
Reniu nie kreciłam filmików z jesieni i zimy tez nie lubię więc i do YT wstawiac nie mam co.
Bogdzia 15:09, 19 lis 2016

yolka napisał(a)
To ja tez swoje dodam: moja córka była ostatnim rocznikiem w klasie ósmej, W liceum na koniec drugiej klasy (pierwszej nie było bo ten rocznik był w III gimnazjum)dyrektor liceum zwołał apel, na którym przestrzegał wszystkich licealistów przed nowym rocznikiem, który przyjdzie we wrześniu po gimnazjum - chodziło o zachowanie, udawanie dorosłości, także używki.
Uważam, że te dzieci po szóstej klasie uznały, że są dorosłe i nikt im tego z głowy nie wybił i tak jest do dziś - makijaż obowiązuje w gimnazjum, w liceum, do którego miała zaszczyt chodzić moja córka na szczęście już nie.

Dokładnie tak jak piszesz było i u mojej wnusi, w gimnazjum malowane lale a w liceum znów normalne dziewczyny. Było jeszcze jedno niepokojace zjawisko , przesladowanie ,,kotów" Starsi zmuszali pierwszoklasistów do róznych rzeczy i nawet moja super grzeczna wnusia gdy powiedziałam zeby poszła do n-li powiedziała ze nie pójdzie bo to normalne i za rok oni bedą przesladowac młodszych. To zaczynało byc normalnym zjawiskiem dla młodzieży a co najgorsze i dla wielu nauczycieli.O narkotykach i innych uzywkach nawet jak sie nie mówi głosno to uczniowie dobrze wiedza kto bierze.To najgorszy wiek dla dzieci i lepiej niech spędzaja go w podstawówkach . Dla mnie jednak super wazny jest ten stracony czas o którym juz pisałam . Pamietam jak w jakiejs reformie zabrano godzine matematyki to w ciagu roku brakowało miesiaca nauki, nie było łatwo zrealizowac program tak by dzieci go zapamiętały i robiłam to na zastepstwach i godzinach wychowawczych a tu lekką reką dwa lata straty i nikomu nie jest żal.
Bogdzia 15:12, 19 lis 2016

Basilikum napisał(a)

moj kaktus wlasciwie juz przekwitl, ma jeszecze kilka pakow
Twoje sa sliczne

Nie są śliczne ,powinnam je odmłodzic ale nie dbam o nie i chyba sie ich pozbędę.
kasiek 17:02, 19 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Tak własnie myślę.Tu jeszcze inny obrazek

Rany mozna dech stracić - fantastyczna kompozycja!
Adela 17:19, 19 lis 2016

Bogdziu, tym zdjęciem powyżej zauroczyłaś nie tylko mnie
Ja już na kartce papieru "tworzę" rabatę rododendronową. Nie mam wiele miejsca. Żeby powiększyć, muszę wejść w miejsce bardziej słoneczne. Jaki rh tolerujący słońce zaproponowałabyś do towarzystwa rosnącemu już tam cyprysikowi groszkowemu Filifera Aurea i rh Catawbiense Grandiflorum?
Rh wzdłuż żywopłotu będe sadzić w drugiej kolejności.
Bogdzia 19:46, 19 lis 2016

kasiek napisał(a)

Rany mozna dech stracić - fantastyczna kompozycja!

Dzieki Kasiu ale to u Ciebie dużo się ciekawego dzieje. Czytam , oglądam i podziwiam.
Bogdzia 19:51, 19 lis 2016

Adela napisał(a)
Bogdziu, tym zdjęciem powyżej zauroczyłaś nie tylko mnie
Ja już na kartce papieru "tworzę" rabatę rododendronową. Nie mam wiele miejsca. Żeby powiększyć, muszę wejść w miejsce bardziej słoneczne. Jaki rh tolerujący słońce zaproponowałabyś do towarzystwa rosnącemu już tam cyprysikowi groszkowemu Filifera Aurea i rh Catawbiense Grandiflorum?
Rh wzdłuż żywopłotu będe sadzić w drugiej kolejności.

Elu kazdy ma swój gust i nie chcę Ci wybierac kolorów . Ja uwazam ze rh zawsze dobrze wygladaja koło siebie , gorzej z azaliami bo tam kolory bardziej odbiegaja od stonowanych (zimnych) kolorów rh. Napisz jaki kolor by Ci pasował to podam gatunki.
BASIA8 21:31, 19 lis 2016

Buziaki zostawiam.
Jest pięknie ☺☺☺ do wiosny jeszcze daleko.
pestka56 22:08, 19 lis 2016

Bardzo mi się podoba zestawienie jabłoneczki z rhododendronem
Madzenka 00:09, 20 lis 2016

Zdjęciami przypomniałas jak piekny jest maj