Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kasya 00:25, 20 lis 2016

Trochę poczytalam, kolorowe fotki obejrzalam
Życzę miłej niedzieli bo czeka nas wyjątkowo piękny, ciepły i słoneczny tydzień
jankosia 09:30, 20 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

No więc potwierdzasz to co i ja myślę . Nowy-stary system lepszy. Myśle ze wszyscy to wiedza a tylko przez politykę sa sprzeciwy.

Rany Bogdzia! Naprawdę tak myślisz? Stary system/ nowy system... To tylko przestawianki dla podbudowania ego tego czy tamtego ministra edukacji. To nie są prawdziwe zmiany i dlatego ludzi denerwuje ta rozpierducha którą robią. Rzecz w tym że żaden minister nie pomyślał do tej pory o prawdziwych zmianach w edukacji. Mamy XXI wiek a szkoła mojego dziecka niewiele różni się od szkoły mojej mamy- toż to absurd. Pokaż mi drugą dziedzinę życia w której jest taki zastój?

Uff... Napisałabyś "kategoryczny koniec" to może by zadziałało A tak każdy chce wtrącić tylko po słóweczku - nic dziwnego, ludzi to dotyczy i chcą się wypowiedzieć. A słyszałaś że w Finlandii dzieciaki (na razie od 16ego roku życia) nie będą mieć przedmiotów jako takich? Sami będą wybierać czego chcą się uczyć. Dodać do tego że nie wkuwają na pamięć, nie są oceniane do wieku nastoletnieniego, a nauczyciele nie zadają prac domowych i... Mamy najlepszy system edukacji w Europie. Można się nie zgadzać ale to jak na tle innych państw europejskich wypadają ci "nieuczący się" nastolatkowie fińscy (pierwsze, czasem drugie miejsce rok po roku) mówi samo za siebie. Marzy mi się tylko żeby nauczyciele zarabiali naprawdę donrze- wtedy naturalnie do tego zawodu zaczną ciągnąć właściwe osoby
Bogdzia 17:45, 20 lis 2016

BASIA8 napisał(a)

Buziaki zostawiam.
Jest pięknie ☺☺☺ do wiosny jeszcze daleko.

Masz racje Basiu do wiosny daleko . W tamtą zime jakos nie miałam nastroju do kolorowych zdjec a w tym mimo ze to początek zimy juz brak mi kolorów więc sobie oglądam a czasem jakies wstawię.
Bogdzia 17:47, 20 lis 2016

pestka56 napisał(a)
Bardzo mi się podoba zestawienie jabłoneczki z rhododendronem

To tu tez wstawie niech i u mnie bedzie.

Bogdzia 17:48, 20 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Zdjęciami przypomniałas jak piekny jest maj

Piękny , szkoda ze jeszcze tyle czasu trzeba na niego czekac.Macham Madżen.
Bogdzia 17:51, 20 lis 2016

Kasya napisał(a)
Trochę poczytalam, kolorowe fotki obejrzalam
Życzę miłej niedzieli bo czeka nas wyjątkowo piękny, ciepły i słoneczny tydzień

Było faktycznie dosc ładnie i jutro tez ma byc ale jutro bedę w Łodzi , szkoda. Byłam u Ciebie i widziałam ptaszki, to ja tez choc jednego wstawie, no może dwa bo wziełam nie to co chciałam.

Bogdzia 18:08, 20 lis 2016

jankosia napisał(a)

Rany Bogdzia! Naprawdę tak myślisz? Stary system/ nowy system... To tylko przestawianki dla podbudowania ego tego czy tamtego ministra edukacji. To nie są prawdziwe zmiany i dlatego ludzi denerwuje ta rozpierducha którą robią. Rzecz w tym że żaden minister nie pomyślał do tej pory o prawdziwych zmianach w edukacji. Mamy XXI wiek a szkoła mojego dziecka niewiele różni się od szkoły mojej mamy- toż to absurd. Pokaż mi drugą dziedzinę życia w której jest taki zastój?

Uff... Napisałabyś "kategoryczny koniec" to może by zadziałało A tak każdy chce wtrącić tylko po słóweczku - nic dziwnego, ludzi to dotyczy i chcą się wypowiedzieć. A słyszałaś że w Finlandii dzieciaki (na razie od 16ego roku życia) nie będą mieć przedmiotów jako takich? Sami będą wybierać czego chcą się uczyć. Dodać do tego że nie wkuwają na pamięć, nie są oceniane do wieku nastoletnieniego, a nauczyciele nie zadają prac domowych i... Mamy najlepszy system edukacji w Europie. Można się nie zgadzać ale to jak na tle innych państw europejskich wypadają ci "nieuczący się" nastolatkowie fińscy (pierwsze, czasem drugie miejsce rok po roku) mówi samo za siebie. Marzy mi się tylko żeby nauczyciele zarabiali naprawdę donrze- wtedy naturalnie do tego zawodu zaczną ciągnąć właściwe osoby

Jesli chodzi o pierwsza częsc tego co napisałas to powiem że naprawde tak myślę. Programy stare były szerokie i logiczne ułozone logicznie i wypracowane przez cały czas trwania osmioklasowej szkoły. Moje dzieci w podstawówce umiały bez porównania wiecej niz dzis po gimnazjum , np funkcje trygonometryczne były w podstawówce i dzieci świetnie sie nimi posługiwały , dzis sa w drugiej klasie liceum ledwo liźnięte. W podstawówce były tez wektory których nie zauwazyłam by znała moje wnusia w maturalnej klasie do tego o profilu mat-fiz i mogłabym tak długo....np rach prawdopodobieństwa ale ze juz nie uczę to nie bedę wymieniac bo tych teraźniejszych programów ze szczególami nie znam. Co do nauki w Finlandii to nie ma sie czym zachwycac. Jak u nas zaczynały powstawac pierwsze prywatne szkoły to moja znajoma bardzo postepowa dała dwoje dzieci do szkoły która reklamowała sie jako bezstresowa. Zachwycała sie nia , nie było zadan domowych i rządzili uczniowie ale jak ta dwójka jej dzieci nie zdała matury to trzecie dala juz do dobrego liceum z wymaganiami i do klasy mat-fiz mimo wielkich sprzeciwów dziecka i nawet przyznała sie ze była głupia ze poszła za łatwizna i modą. Podobnych przykładów znam wiecej. Mnie matka wychowała na człowieka obowiazkowego i to cenię równiez u innych. O ministrach pisac nie bedę bo to polityka . Ja sie cieszę ze mój wnusio (w klasie o rok niżej niz Twoje dziecko) bedzie chodził osiem lat do postwawówki a zal mi ze wnusia tak nie chodziła .

Jeszcze dopiszę o nauczycielach. Moim zdaniem jest wielu dobrych ale oni nie sa w modzie bo teraz rzadzi uczeń i rodzic , więcej pisac nie bedę choc duzo byłoby do pisania, pewnie wiecj niz dotychczas na Ogrodowisku napisałam
Napia 18:33, 20 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Ja tez zimę mogłabym przespac a co do gimnazjów to masz racje ze mimo problemów wychowawczych niektóre wypracowały sobie juz jaki taki styl pracy a mimo to uwazam ze lepiej jest bez gimnazjów . Nawet jesli odrzucic problemy wychowawcze to prawda jest taka ze zarówno w gimnazjum jak i liceum pół roku jest na wdrożenie sie do pracy , poznanie nauczycieli i kolegów i końcowe pól roku marne cwiczenie do końcowych egzaminów. To jest rok straty na kazdym poziomie czyli dwa lata w całym kształceniu. Stanowczo za dużo , przez ten czas mozna porzadnie zrobic mnóstwo materiału. Do tego dzieci nie zdąża sie zaprzyjaźnic i tego tez szkoda.W kształceniu podstawówka , liceum nie ma tych strat ,nauka idzie bez zbednych przerw a dzieci i nauczyciele wiedza co od siebie wymagac i mają duzo czasu na przyjaźnie. Ja jestem spokojna bo pamiętam jak wdrazano osmioklasowa szkołę , nikomu krzywda sie nie stała i tym razem sie nie stanie jestem pewna.

Mam nadzieję, że się nie mylisz. Bardzo bym tego chciała.

Doczytałam o piwoniach dziękuję i teraz się zastanawiam, czy im jednak w pierwszym roku nie zrobić oslony z kartonu i włókniny.
19:30, 20 lis 2016
czytam

odniosę sie

1. Finlandia ...oglądałam kilka programów na ten temat...wzdycham z zadrości ze tak sie da ....ale to nie tylko system nauczania ...ale styl życia i bycia i kultura narodu ...prowadzi do tak dobrych rezultatów

2. ja w mat-fiz miałam macierze i całki i różniczki ...nauczyciel wprowadził poza programem ( liceum sredniej klasy zadne dobre ale tez zadne złe)...dzis nauczycielom sie nie chce ...kiedyś mieli poczucie ze sa elitą ...cokolwiek to znaczy ...mieli autorytet dzis to najgorzej opłacana grupa ludzi po studiach ...z oświatą nie maja nic wspólnego (zbyt mało oświeconych spotkałam podczas edukacji syna...im młodsi byli tym mniej z kagankiem mieli wspólnego) czasem jak na to patrze to odnoszę wrażenia ze uczyć do szkoły ida ludzie którzy nigdzie sie nienadaja chyba....coś w rodzaju gorszego sortu przykre ale co zrobię że tak ich odbieram

3. jestem przeciwnikiem prywatnych szkół w Polsce ..może przedszkola i klasy 1-3 maja sens ale z uwagi na fakt że w wiekszośći rodzice płaca za wiecej godzin opieki w szkole ...bo pracują i nie wyrabiają o 15 wychodzić.

PS tak długich wypracowań to ja w szkole nie pisywałam ...zawsze miałam uwagi ze mam lakoniczny styl co to forum z ludzi robi? ))

Kasya 19:36, 20 lis 2016

Juz nie będę cytowac ale widzę moją sóję u ciebie