Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Adela 18:55, 27 lis 2016

pestka56 napisał(a)

Jeśli chodzi o kupowanie roślin internetowo, to np. krzewy róż kupowałam i z gołym korzeniem, i w doniczkach. Te w doniczkach przyjechały kwitnące. Tak pięknie zapakowane, że jednego płatka nie uroniły.

Myślę, że Fioletowo też potrafi dobrze zapakować, tym bardziej, że oni nawet spore rododendrony wysyłają.

Te zdjęcia przekonują. Myślę, że nie zaryzykowałabym wiele zamawiając przez internet. Szczególnie, że jak piszecie, Ciepłucha to profesjonalista. Nie słyszałam o nim wcześniej, bo się nie interesowałam
Dziękuję za poradę
Bogdzia 22:01, 27 lis 2016

Napia napisał(a)

Piękne... wzdycham bardzo, bo moje odmianowe marnieją Tylko te najzwyklejsze białe puszczają pąki, co bardzo mnie cieszy

Tego mam pierwszy rok ale inne odmianowe przeżyły różnie , jedne wypadły , inne zostały.
Bogdzia 22:03, 27 lis 2016

m_gocha napisał(a)
Ciemiernik piękny
Przy okazji takie pytanie - czy okrywać ciemierniki?

Ja nie okrywam ale jesli sie boisz to gałązkę swierkwą połoz na korzenie i wystarczy. Liscie w wiekszosci po zimie zamierają i wazne jest by ich nie obcinac dokąd moga byc przymrozki bo wtedy cały krzak pada.
Bogdzia 22:04, 27 lis 2016

Adela napisał(a)

Te zdjęcia przekonują. Myślę, że nie zaryzykowałabym wiele zamawiając przez internet. Szczególnie, że jak piszecie, Ciepłucha to profesjonalista. Nie słyszałam o nim wcześniej, bo się nie interesowałam
Dziękuję za poradę

Elu teraz juz nie kupuj dopiero wiosną , u mnie ziemia juz zamarznieta po wierzchu wiec lepiej poczekac do wiosny.
m_gocha 22:06, 27 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Ja nie okrywam ale jesli sie boisz to gałązkę swierkwą połoz na korzenie i wystarczy. Liscie w wiekszosci po zimie zamierają i wazne jest by ich nie obcinac dokąd moga byc przymrozki bo wtedy cały krzak pada.
ok, dzięki Moje ciemierniki mają już malutkie pąki
Adela 22:23, 27 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Elu teraz juz nie kupuj dopiero wiosną , u mnie ziemia juz zamarznieta po wierzchu wiec lepiej poczekac do wiosny.

Bogdziu oczywiście, że nie teraz. Jeszcze nie przearanżowałam miejsca dla nich nawet na papierze, tym bardziej w realu.
Bogdzia 22:29, 27 lis 2016

Adela napisał(a)

Bogdziu oczywiście, że nie teraz. Jeszcze nie przearanżowałam miejsca dla nich nawet na papierze, tym bardziej w realu.

No to dobrze , masz całą zimę do myślenia.
Margarete 23:20, 27 lis 2016

Zaglądam i nadrabiam zaległości. Do dyskusji o reformie edukacji już się nie będę odnosić bo dawno zamknięta. Co do ptaków drapieżnych to też ich nie lubię ale cóż świat tak urządzony jest i taka sójka też chce żyć i coś jeść musi...to jest okrutne,wiem ale cała przyroda to walka o przetrwanie, o teren, o światło czy o wodę...zarówno jeśli chodzi o faunę jak i o florę.

Cudne wiosenne foty wspomnieniowe i te z krokusami i te z rh
Eh....a do wiosny jeszcze ponad 110 dni..

ren133 10:12, 28 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Jesli chodzi o pierwsza częsc tego co napisałas to powiem że naprawde tak myślę. Programy stare były szerokie i logiczne ułozone logicznie i wypracowane przez cały czas trwania osmioklasowej szkoły. Moje dzieci w podstawówce umiały bez porównania wiecej niz dzis po gimnazjum , np funkcje trygonometryczne były w podstawówce i dzieci świetnie sie nimi posługiwały , dzis sa w drugiej klasie liceum ledwo liźnięte. W podstawówce były tez wektory których nie zauwazyłam by znała moje wnusia w maturalnej klasie do tego o profilu mat-fiz i mogłabym tak długo....np rach prawdopodobieństwa ale ze juz nie uczę to nie bedę wymieniac bo tych teraźniejszych programów ze szczególami nie znam. Co do nauki w Finlandii to nie ma sie czym zachwycac. Jak u nas zaczynały powstawac pierwsze prywatne szkoły to moja znajoma bardzo postepowa dała dwoje dzieci do szkoły która reklamowała sie jako bezstresowa. Zachwycała sie nia , nie było zadan domowych i rządzili uczniowie ale jak ta dwójka jej dzieci nie zdała matury to trzecie dala juz do dobrego liceum z wymaganiami i do klasy mat-fiz mimo wielkich sprzeciwów dziecka i nawet przyznała sie ze była głupia ze poszła za łatwizna i modą. Podobnych przykładów znam wiecej. Mnie matka wychowała na człowieka obowiazkowego i to cenię równiez u innych. O ministrach pisac nie bedę bo to polityka . Ja sie cieszę ze mój wnusio (w klasie o rok niżej niz Twoje dziecko) bedzie chodził osiem lat do postwawówki a zal mi ze wnusia tak nie chodziła .

Jeszcze dopiszę o nauczycielach. Moim zdaniem jest wielu dobrych ale oni nie sa w modzie bo teraz rzadzi uczeń i rodzic , więcej pisac nie bedę choc duzo byłoby do pisania, pewnie wiecj niz dotychczas na Ogrodowisku napisałam

Zgadzam sie z Tobą Bogdziu ... nowsze, cool, bez zadań domowych nie znaczy lepsze ...
ren133 10:16, 28 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Śliczne zdjęcie