Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 18:54, 29 sty 2017

Katkak napisał(a)
Bożenko odnos.ie tej mojej budki dla rudzika to cz oa musi gdzies w gestwiniebyc powieszona, czy nie koniecznie? Bo jak nie koniecznie, to mam dla niej fajne i bezpieczne miejsce.

Kasiu to skryty ptak i w zaciszu pewnie by wolał ale jesli nie bedzie miał wyboru to pewnie i gdzie indziej budkę zajmie. Dla rudzika wieszamy od pół metra nad ziemią do trzech. Oczywiscie konieczne jest takie umieszczenie zeby koty nie miały szans zniszczyc. Groźne są tez wiewiórki ale mieszkasz w miescie wiec może ich tam nie ma.
Bogdzia 18:57, 29 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Poszperałam w necie i wyszło mi, że mogła to być samica kosa. Oglądałam przez lornetkę bardzo krótko. Słońce świeciło,więc możena piórkach odblaski były.

Nikita, wkleję u Ciebie ściągawki do poczytania o nawadnianiu.

Kasiu wklejam zdjecia samicy kosa . Ludzie mowią na te centki że ptak jest jarzebaty.Zdjecia kiepskie bo zimą oswietlenie kiepskie.

pestka56 19:05, 29 sty 2017

Dokładnie taka była ta ptaszyna, tylko jaśniejsza, bo w słońcu

Ale się pospieszyła.
Bogdzia 19:07, 29 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Dokładnie taka była ta ptaszyna, tylko jaśniejsza, bo w słońcu

Ale się pospieszyła.

Kasiu kosy lubią mieszkac w jednym miejscu, może nie na stałe ale przynajmniej sezon. Na pewno ją jeszcze zobaczysz.Jabłko na ziemi i płatki owsiane na pewno takie spotkanie przyspiesza.
pestka56 19:31, 29 sty 2017

Chyba właśnie do jabłka ona przyszła. Wykładam na desce pod karmnikiem wiszącym przed kuchennym oknem. To pewnie stała mieszkanka, bo u mnie kosy są, tylko zanim Ciebie poznałam, to tak bardzo się ptakom nie przyglądałam. Zawsze kos to był ten czarny z zółtym. Teraz co podczytam u Ciebie, to szperam w necie i na półkach.
Margarete 20:07, 29 sty 2017

U mnie też mieszka dużo Kosów, teraz daję im jabłka i chętnie do mnie zaglądają. Ale najaktywniejszych są wiosną i latem, powiększeniu trawnika - normalnie jakby czekały aż skończę koszenie bo nie zdążę zwinąć kabla i schować kosiarki a one już buszujący i wymagają z trawnika, i to całkiem blisko ludzi, nie boją się.
rozark 20:51, 29 sty 2017

u mnie też sporo kosów
Nikita 21:00, 29 sty 2017

Bogdziu, ja nie za bardzo wiem jacy skrzydlaci przyjaciele u mnie w "szmaragdowym" mieszkają, bo ja zimą tam tylko na chwilkę wpadam. Myślę jednak, że raczej mało ptaszków mam, bo teraz na działce mój kuzyn urzęduje a on ma 4 ogromne psy, więc chyba ptaszki się boją.
Za to dziś na spacerze liczyłam kaczki...oj naprawdę dużo ich spotkałam.
Madzenka 06:46, 30 sty 2017

Kosy już myślą o młodych, to chyba zwiastun szybkiej wiosny?
U mnie buszował w ogrodku, musze mu jabłko powiesić
AgataP 09:20, 30 sty 2017

Bogdzia napisał(a)

Kasiu kosy lubią mieszkac w jednym miejscu, może nie na stałe ale przynajmniej sezon. Na pewno ją jeszcze zobaczysz.Jabłko na ziemi i płatki owsiane na pewno takie spotkanie przyspiesza.

U mnie para mieszka w świerkach, chyba już 3 rok poznajemy po samiczce, bo ma wykrzywioną lotkę w skrzydełku i jest bardzo charakterystyczna.
Latem buszują po hortensjowej i wyjadają robaczki, całe stado, bo mają po 5 szt młodych. Blisko jest poidełko więc nic więcej do szczęścia nie potrzebują
Teraz zimą uwielbiają jabłka i to co spadnie z kulek zbożowych z karmników Młode próbowały nawet wyjadać zboże z kulek, komicznie to wyglądało jak próbowały robić za koliberki

Bożenko o leszczynie napisałam u siebie, dzięki za uwagi, ale ona już rośnie tam od dawna. Więcej u mnie