Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:26, 30 sty 2017

Miałam napisac o roślinach dla motyli.

PAZ KRÓLOWEJ
Motyl żywi sie nektarem roslin gatunki dla jego gąsienic to marchew, koper równiez fenkuł, pietruszka, biedrzeniec.

PAZ ŻEGLARZ
Motyl żywi sie nektarem lilaka pospolitego, żmijowca, a gąsienice lubią liscie śliw tarniny i głogu.

RUSAŁKI ( rusałka pawik, pokrzywnik, ceik, kratkowiec, admirał, osetnik) Motyle oczywiscie nektar a gasienice glownie pokrzywy i chmiel.

RUSAŁKI ( drzewoszek , żałobnik i wierzbowiec).Motyle sok ze zranionych drzew i gnijace owoce a gasienice liscie wierzby , osiki, wiazów i brzóz.

BIELINKI (bielinek kapustnik, bytomkowiec i rzepnik) oczywiscie rosliny kapustne ale równiez wieczornik damski, gorczyce i nasturcje.Bielinki są bardzo zarłoczne i bardzo objadaja rosliny.Do bielinków należy tez Zorzynek żerzuchowiec-mały biały motyl z duzą żóltą plamą na skrzydlach i cytrynek który żywi sie szakłakiem i kruszyną.

Perłowce-wszystkie rodzaje fiołków i drobne bratki.

Modraszek Arion motyl żywi sie nektarem a gasienice macierzanką i rozchodnikiem, ale uwaga jesli rozchodnik jest bardzo zniszczony to pewnie nie jest to wina motyli a opuchlaków.
CZERWOŃCZYK DUKACIK Motyl żywi sie nektarem ostów i lebiodek a gasienica szczawiem.
Są tez motyle których gąsienice żywia sie trawami ale wszystkich tu nie opiszę , napisałam o naładniejszych i najczęsciej spotykanych.Jesli spotkacie gąsienice na wymienionych gatunkach pamietajcie że to moga byc wlasnie gasienice pieknych motyli.
Kasya 20:43, 30 sty 2017

wrzuce sobie linka u siebie
Kasya 20:43, 30 sty 2017

cos mi sie dubluje ostatnio
ale mi sie przypomnialo, ze chcialabym zobaczc twoje martagony masz jakies fotki pod reka ?
Napia 21:14, 30 sty 2017

Kosy i u mnie się zadomowiły a w warzywniku i nie tylko będę się teraz rozglądać za ładnymi gąsieniczkami i motylami
anka_ 21:18, 30 sty 2017

Dziękuję za rozpiskę o motylach. Muszę się baczniej za tym czerwończykiem rozejrzeć....

Wiesz Bożenko, dzisiaj pierwszy raz widziałam kowalika. Wprawdzie wiedziałam od leśniczego, że jest w naszej gminie, ale nigdy do nie spotkałam. Dzisiaj zainteresował mnie 'inny', nieznany głos. Stałam pod drzewem i przygladałam się kilka minut (a ludzie z politowaniem na mnie czego ja tam szukam). Piękny jest. Najbardziej mnie zdziwiło, że tak blisko mnie a nigdy go nie widziałam. Teraz tylko muszę 'upolować' go na fotce....

Bogdzia napisał(a)
... Wszyscy mówia juz o wiosnie ....
Kowalik to jedno zaskoczenie dzisiaj, ale równie wielkim były rozwinięte bazie u sąsiada... Aż jutro fotkę cyknę....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
abiko 21:18, 30 sty 2017

Podglądam Bogdzia widziałam cudną zimę, ale motylami mnie zaskoczyłaś
Nikita 21:25, 30 sty 2017

Bogdziu, nie martw się o moje kaczuszki. U mnie napisałam kilka słów o nich.
Za to u Ciebie sobie o motylkach poczytałam.
pestka56 23:27, 30 sty 2017

Czy obserwowanie zwierząt i ptaków na wolności może w ogóle kogoś nie wciągnąć ???

Zapisuję sobie motylowe rośliny i... poproszę też listę roślinek dla ptaszków
U nas w domu zimą jest motylarnia Od kilku lat co kilka dni lata Rusałka pawik.
AgataP 08:41, 31 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Czy obserwowanie zwierząt i ptaków na wolności może w ogóle kogoś nie wciągnąć ???

Zapisuję sobie motylowe rośliny i... poproszę też listę roślinek dla ptaszków
U nas w domu zimą jest motylarnia Od kilku lat co kilka dni lata Rusałka pawik.

u mnie motyle hibernują w domku gospodarczym, jest tam chłodno, ale jak tylko nagrzeję mocniej to zaczynają latać po całym pokoju gdzie pracuję jak się wychłodzi to znowu zapadają w letarg
Basilikum 10:12, 31 sty 2017

a ja kiedys z trzy lata z rzedu mialam biedronkarnie zima w domu