Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Nikita 10:07, 29 sty 2017

pestka56 napisał(a)

Jakbyś położyła linie kroplujące i zainstalowała czasowe włączniki wody ???

Mam linię kroplującą, niestety z manualnym sterowaniem. W chwili gdy zakładałam nawodnienie było wielce prawdopodobne, że moje automatyczne sterowniki mogą zupełnie bez mojej zgody zmienić właściciela, więc wolałam nie ryzykować. Teraz sytuacja trochę się zmieniła i muszę poważnie pomyśleć o zamianie sposobu sterowania nawodnieniem.
Dzięki Kasia, muszę poszperać w necie, że uzupełnić wiadomości w tym temacie.
Bogdzia 16:50, 29 sty 2017

Gabriela napisał(a)

No i widzisz, jak ja się znam na ptakach. Sporo ich jest u mnie teraz w ogrodzie, ale samczyków nie widziałam, wiem jak wyglądają, mają czerwone brzuszki. Ciekawe, że same są te damy.

Myśle ze gdzies w pobliżu były ,może na jabłonkach bo lubią ich pączki.
Bogdzia 17:00, 29 sty 2017

kamila66 napisał(a)
W tym roku mamy wyjątkowo malowniczą zimę. U mnie staje się coraz bardziej niebezpieczna wszędzie dookoła na drogach i chodnikach mamy lodowisko. Dzisiejsza noc ma być jeszcze bardzo mroźna kolejne już na małym minusie.

Dni z szadzią rzeczywiscie piękne był a wczesniej miałam jeszcze buki w paski i tez długo się utzymywał ten motyw, ale pomału mam dosc białego. U mnie ciągle jeszcze zimno ok -10 w nocy a w dzien ledwie do zera sie zbliża ale zapowiadaja ocieplenie.
Bogdzia 17:02, 29 sty 2017

Nikita napisał(a)

Niesamowite te zdjęcia Bogdziu. Aż uwierzyć się nie chce, że w jednym miejscu ta sama mgła tak pięknie pomalowała drzewa a w drugim tyle nieszczęścia spowodowała (mam na myśli te karambole pod Piotrkowem).
U mnie w tej chwili na termometrze -5 stopni...pewnie rano będę musiała znowu skrobać auto...ostatnio zamarzły mi szyby nawet od wewnątrz!
Ale zapowiadają teraz dwa tygodnie temperatur plusowych...zobaczymy czy się sprawdzą prognozy.
Upałów letnich też się boję, bo ja przecież tylko w weekendy bywam w "szmaragdowym". Przez pozostałe 5 dni w tygodniu słonko grzeje a wody nie ma kto odkręcić !!!

Magda czekam juz teraz tylko na spotkanie ale lepiej żeby sie ociepliło do tego czasu.Co do suszy mam tylko nadzieje ze się pomylili.
Bogdzia 17:06, 29 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Mnie ptaszki dziś olały, albo były, gdy mnie nie było. Zauważyłam tylko takiego jednego z żółtym dziobem i nakrapianymi piórkami.

Nakrapiane piórka? Nie mam pomysłu co to było. Nakrapiane sa szpaki ale ich jeszcze nie ma.
Bogdzia 17:09, 29 sty 2017

Nie mam nic ciekawego do wklejenia to zostawię pana kosa , wiosenny nastrój juz miał ale jak mnie zobaczył to spowazniał.

an_tre 17:31, 29 sty 2017

Bogdzia napisał(a)

Dni z szadzią rzeczywiscie piękne był a wczesniej miałam jeszcze buki w paski i tez długo się utzymywał ten motyw, ale pomału mam dosc białego. U mnie ciągle jeszcze zimno ok -10 w nocy a w dzien ledwie do zera sie zbliża ale zapowiadaja ocieplenie.
Ty masz pomału dość białego a ja mam niedosyt, zima u nas bezśnieżna, gdzieś pogubiła opady i szron był tylko dzień i to w pochmurny nic tylko wyglądać już wiosny
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Katkak 17:35, 29 sty 2017

Bożenko odnos.ie tej mojej budki dla rudzika to cz oa musi gdzies w gestwiniebyc powieszona, czy nie koniecznie? Bo jak nie koniecznie, to mam dla niej fajne i bezpieczne miejsce.
pestka56 18:42, 29 sty 2017

Poszperałam w necie i wyszło mi, że mogła to być samica kosa. Oglądałam przez lornetkę bardzo krótko. Słońce świeciło,więc możena piórkach odblaski były.

Nikita, wkleję u Ciebie ściągawki do poczytania o nawadnianiu.
Bogdzia 18:52, 29 sty 2017

an_tre napisał(a)
Ty masz pomału dość białego a ja mam niedosyt, zima u nas bezśnieżna, gdzieś pogubiła opady i szron był tylko dzień i to w pochmurny nic tylko wyglądać już wiosny

Aniu jesli wiosna ma byc u Ciebie wczesniej to tylko sie cieszyc. Gorzej jednak gdyby jeszcze przyszedł mróz a nie było śniegu. U mnie było -25 ale było sporo śniegu więc myślę ze będzie dobrze.