Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Kasik 12:08, 30 sty 2017

Nasze ptaszki w całej masie buszują po sadzie, bo tam spokojniej. do karmnika na taras najwięcej sikorek i mazurków przylatuje. Był jeden ras rudzik, ale płochliwy bardzo. Dzisiaj rano pan kos Zarze z miski wyjadał śniadanie. wcale się nie bał.
Bogdzia 19:11, 30 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Chyba właśnie do jabłka ona przyszła. Wykładam na desce pod karmnikiem wiszącym przed kuchennym oknem. To pewnie stała mieszkanka, bo u mnie kosy są, tylko zanim Ciebie poznałam, to tak bardzo się ptakom nie przyglądałam. Zawsze kos to był ten czarny z zółtym. Teraz co podczytam u Ciebie, to szperam w necie i na półkach.

Miło mi ze Cię to wciąga
Bogdzia 19:13, 30 sty 2017

Margarete napisał(a)
U mnie też mieszka dużo Kosów, teraz daję im jabłka i chętnie do mnie zaglądają. Ale najaktywniejszych są wiosną i latem, powiększeniu trawnika - normalnie jakby czekały aż skończę koszenie bo nie zdążę zwinąć kabla i schować kosiarki a one już buszujący i wymagają z trawnika, i to całkiem blisko ludzi, nie boją się.

Kosy przyzwyczajaja sie do stale spotykanych ludzi w swoim rejonie a juz najbardziej jak sie ogród podlewa, wtedy wcale sie nie boją. Krótka trawa to dla nich lepszy dostęp do robali i błotka potrzebnego do budowy gniazda.
Bogdzia 19:14, 30 sty 2017

rozark napisał(a)
u mnie też sporo kosów

Fajnie ale koty im nie zagrażaja?
Bogdzia 19:17, 30 sty 2017

Nikita napisał(a)
Bogdziu, ja nie za bardzo wiem jacy skrzydlaci przyjaciele u mnie w "szmaragdowym" mieszkają, bo ja zimą tam tylko na chwilkę wpadam. Myślę jednak, że raczej mało ptaszków mam, bo teraz na działce mój kuzyn urzęduje a on ma 4 ogromne psy, więc chyba ptaszki się boją.
Za to dziś na spacerze liczyłam kaczki...oj naprawdę dużo ich spotkałam.

Gdzie te kaczki były? Pewnie w jakims miejskim stawie. Psy moze powinnas odgrodzic od swojego ogrodu bo i ogród Ci zniszcza i fakt że ptaki przegonią. Aż cztery wielkie psy? To juz do Ciebie nie da sie przyjechac.
Bogdzia 19:19, 30 sty 2017

Madzenka napisał(a)
Kosy już myślą o młodych, to chyba zwiastun szybkiej wiosny?
U mnie buszował w ogrodku, musze mu jabłko powiesić

U Ciebie podobno śniegu brak to może sobie znajda jakies jedzenie ale u nas śniegu dużo to mus dokarmiac bo nic nie znajdą. Wszyscy mówia juz o wiosnie a sprawdziłam prognozę to u mnie do polowy lutego mroźne noce a w dzien też wcale nie ciepło.
Bogdzia 19:22, 30 sty 2017

AgataP napisał(a)

U mnie para mieszka w świerkach, chyba już 3 rok poznajemy po samiczce, bo ma wykrzywioną lotkę w skrzydełku i jest bardzo charakterystyczna.
Latem buszują po hortensjowej i wyjadają robaczki, całe stado, bo mają po 5 szt młodych. Blisko jest poidełko więc nic więcej do szczęścia nie potrzebują
Teraz zimą uwielbiają jabłka i to co spadnie z kulek zbożowych z karmników Młode próbowały nawet wyjadać zboże z kulek, komicznie to wyglądało jak próbowały robić za koliberki

Bożenko o leszczynie napisałam u siebie, dzięki za uwagi, ale ona już rośnie tam od dawna. Więcej u mnie

U mnie tez po kilka lat mieszkają ale jednak co jakis czas widze inne.W tym roku miałam pierwsze gniazdo w rododendronie to dobry znak ze w nich tez bedą gniazda zakładac.Byłam u Ciebie ale jeszcze raz zajrzę.
Bogdzia 19:25, 30 sty 2017

Kasik napisał(a)
Nasze ptaszki w całej masie buszują po sadzie, bo tam spokojniej. do karmnika na taras najwięcej sikorek i mazurków przylatuje. Był jeden ras rudzik, ale płochliwy bardzo. Dzisiaj rano pan kos Zarze z miski wyjadał śniadanie. wcale się nie bał.

Widac się juz do Zary przyzwyczaił , jesli go nie przegania to korzysta z miski.U mnie w tym roku mniej ptaków (gatunków) bo zlikwidowałam karmnik taki zwykły z daszkiem i jednak wiele ptaków nie chce korzystac z tych karmników -tub , one świetne dla sikorek , inne wolą takie z daszkiem.Musze w przyszłym roku znów ustawic tradycyjny .
rozark 19:30, 30 sty 2017

Bogdzia napisał(a)

Fajnie ale koty im nie zagrażaja?

W zimie koty siedzą w domu i śpią
Bogdzia 19:56, 30 sty 2017

rozark napisał(a)

W zimie koty siedzą w domu i śpią

To dobrze.