Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

ren133 13:55, 06 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Fajnie jak jest ciepło ale przez to narobiłam sie okropnie.U mnie odpoczynku nigdy chyba nie bedzie

Tego się właśnie obawiam
Kindzia 14:08, 06 kwi 2017

Bogdzia napisał(a)

Pierwiosnki te kulkowe to pierwiosnek ząbkowany , mam fiolet , bordo i biały, fajne są.

Wiem Bogdziu, jeszcze dwa lata temu dużo ich miałam. Przepadły wszystkie
asiak 14:14, 06 kwi 2017

Bożenko, dostałam już Orlice, czekam jeszcze na Haagę.
Rozumiem, że niczym ich nie zasilam po wsadzeniu?
iwonadm 18:16, 06 kwi 2017

Bozenko kupiłam rh goldkrone czy masz może w swej kolekcji tego różanecznika? Bardzo mało znalazlam o nim w necie zależało mi na rh o niedużym rozmiarze. Masz jakieś fotki wszelkie informacje mile widziane
Katkak 19:38, 06 kwi 2017

Bożenko droga, czy możesz zerknąć do mnie na ostatnią stronę i powiedzieć co sądzisz o tym moim chorym klonie? Wrzuciłam jego zdjęcia.
Bogdzia 20:38, 06 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko, ta roślinka biała kolo kaskady to chyba ifejon. Danusia zamieściła o nim artykuł. Popatrz.

Haniu przeczytałam artykuł, roslina na pewno podobna ale jakos mam wrazenie że moje kwiatki są większe i nie przeginają tak płatków w dół jak te pokazane przez Danusię. Wielkim podobieństwem jest ze roslina ma tylko jeden kwiat, moze to faktycznie ten ifejon???Dzięki za podpowiedz.
Bogdzia 20:39, 06 kwi 2017

wiunia napisał(a)

Wszystkich nas dopada taka refleksja... ja sobie obiecuję od trzech lat, że to ostatni sezon rycia w ziemi...i nic z tegochoć z roku na rok staram się tak obsadzać rabaty, aby ogród był jak najmniej absorbujący - to złudne jak ktoś kocha zielone....
Pozdrawiam

U mnie tez co rok takie postanowienia i co rok jakies wieksze lub mniejsze rewolucje. Juz przestalismy mówic ze to ostatnie prace bo wiadomo ze to nigdy sie nie kończy , chyba ze przestanie się chodzic.
Bogdzia 20:47, 06 kwi 2017

Luki napisał(a)
Podziwiałem od poniedziałku całe łany zawilców i pierwiosnków w Bieszczadach, przepiękny widok
Moim magnoliom obmarzły wszystkie pąki kwiatowe mimo solidnego okrycia, chociaż mam nadzieję, że tylko pąki kwiatowe, a nie całe drzewka.

Ja w Bieszczady jechac nie muszę bo takie widoki mam za płotem a nawet i w ogrodzie choc w mniejszej skali. Uwielbiam te lesne dywany choc chętnie bym je zamieniła z angolami na żonkile bo mają trwalszy kwiat.
Jesli chodzi o magnolie to ja bym sie spodziewała raczej grzyba niz działania mrozu. Zymon mówił że tylko obsypywac korzenie przez pierwsze trzy zimy a nie trzeba okrywac i ja tak robię, kłade pod nimi świerkowe gałęzie , obsypuje ziemią a po zimie zbieram ta ziemię z gałęzi i wszystko jest po staremu. Laurkę jednak okryłam ale tylko gałęziami świerkowymi to moim zdaniem najlepsza ochrona ze wszystkich i nie wywołuje grzybowych chorób.Moje magnolie w dobrej formie i jesli nie będzie przymrozków to zakwitną wszystkie. Teraz przymrozki moglyby zniszczyc kwiaty bo juz wyszły z pąków.
Bogdzia 20:50, 06 kwi 2017

Napia napisał(a)
Bardzo lubię Twoje poletka krokusów. A magnolie tuż, tuż... Czekam na nie,bo sama mam tylko jedną susan.

Klonów szkoda bardzo

Ja mam 6 magnolii i jeszcze chce kupic.Piękne sa wiosną ale potem dają dosc ciemną plamę gestych lisci , na mój gust za ciemną ale zawsze są jakies minusy.Susan tez mam choc czasem wydaje mi sie ze to Betty a nie Susan.Klonów szkoda ale znów kupię nowe , trudno.
Katkak 20:51, 06 kwi 2017

Bardzo Ci dziękuję Bożenko. Zawsze znajdujesz dla mnie czas . Buziak wielki .