Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

sylwia_slomc... 22:23, 23 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Byle do piątku Asiu, jest nadzieja ze zrobią. U mnie kominek nie jest w stanie sam ogrzac całego domu więc grzejniki olejowe tez sa w użyciu.

Współczuję kłopotu A ja Ci jeszcze głowę zawracam
Nikita 06:58, 24 sty 2018

Bogdziu, już kiedyś Cię o to pytałam, ale wtedy miałas awarię komputera i ci chyba umknęło moje zapytanie
Którejś nocy oglądałam jakiś powtórkowy odcinek „Mai w ogrodzie” i tam facet polecał do zakwaszania ziemi pod rododendrony miksturę składającą się z wody i octu - 0,5 litra octu na konewkę. Podobno raz w sezonie wystarczy podlać pod krzaczek. Co o tym sądzisz ??? Przecież to jakiś zajzajer wyjdzie i popali rośliny…
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam styczniowo
Bogdzia 07:59, 24 sty 2018

Nikita napisał(a)
Bogdziu, już kiedyś Cię o to pytałam, ale wtedy miałas awarię komputera i ci chyba umknęło moje zapytanie
Którejś nocy oglądałam jakiś powtórkowy odcinek „Mai w ogrodzie” i tam facet polecał do zakwaszania ziemi pod rododendrony miksturę składającą się z wody i octu - 0,5 litra octu na konewkę. Podobno raz w sezonie wystarczy podlać pod krzaczek. Co o tym sądzisz ??? Przecież to jakiś zajzajer wyjdzie i popali rośliny…
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam styczniowo

Tak myślę jak Ty, bałabym się spróbowac bo przecież octem super sie chwasty niszczy np w kostce, polewasz i usychają.Może brał jakis duży roztwór ale strach spróbowac.
Bogdzia 07:59, 24 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Współczuję kłopotu A ja Ci jeszcze głowę zawracam

Nie zawracasz.
Bogdzia 08:01, 24 sty 2018

paniprzyroda napisał(a)
Raźniej się robi, jak jesteś, przecież wiesz..... Buziaki.

Nam też się raźniej robi jak Ty jesteś, nawet bardzo raźno jak pokazujesz takie cuda.Czy ta okropna zima musi aż tak długo trwac????????????
sylwia_slomc... 11:01, 24 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Tak myślę jak Ty, bałabym się spróbowac bo przecież octem super sie chwasty niszczy np w kostce, polewasz i usychają.Może brał jakis duży roztwór ale strach spróbowac.

No to mnie załamałyście Bo ja spróbowałam Dałam jeszcze większe rozcieńczenie i wzięłam ocet jabłkowy, a nie zwykły i polałam.......wszystkie rodki, azalie, magnolie, całe wrzosowiska i borówki i jagodę kamczacką
Było to jakieś 3 tygodnie po tej emisji.....nim się jeszcze przymrozki zaczęły......na razie wszystko wygląda ok , ale co będzie wiosną......liczę, że deszcze i śnieg jeszcze rozcieńczyły....
zoja 11:31, 24 sty 2018

No to mnie załamałyście Bo ja spróbowałam Dałam jeszcze większe rozcieńczenie i wzięłam ocet jabłkowy, a nie zwykły i polałam.......wszystkie rodki, azalie, magnolie, całe wrzosowiska i borówki i jagodę kamczacką
Było to jakieś 3 tygodnie po tej emisji.....nim się jeszcze przymrozki zaczęły......na razie wszystko wygląda ok , ale co będzie wiosną......liczę, że deszcze i śnieg jeszcze rozcieńczyły....

ja też coś podobnego widziałam - chyba w "rok w ogrodzie" tam była proporcja 1 litr octu na 10 litrową konewkę wody i tym polewał wrzosowisko - ma zakwasić glebę...
Nikita 11:33, 24 sty 2018

Bogdzia, niby tylko 0,5litra octu na konewkę (10litrów) ale i tak chyba bym sie bała
sylwia_slomc... 12:55, 24 sty 2018

Ja w całej 10 litrowej konewce dałam 250 ml( 1 szklanka ) i ziemia była mocno nasączona deszczem......no nic będę u siebie pisać wiosną co obserwuję.....
Najbardziej by mi było żal magnolii i wrzosowiska, rodków nie mam dużo i malutkie jeszcze.....trzy takie konewki zużyłam na wszystkie rośliny kwasolubne....hortkom też dałam po odrobinie....

U mnie ziemia gliniasto lessowa to może się to zrównoważy jakoś....mam nadzieję.
A jeśli się okaże, ze to działa to będzie hit na zakwaszenie ziemi....pocieszam się
Bogdzia 14:26, 24 sty 2018

To i tak dobrze ze jabłkowy i że przed zimą bo rośliny wszystkiego ,,nie zjadły". Moze sie udac , nie martw się .Deszcze na pewno go rozcieńczyły. Nad jabłkowym warto by się zastanowic ale dla mnie spirytusowy odpada.