Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 14:30, 24 sty 2018

Nikita napisał(a)
Bogdzia, niby tylko 0,5litra octu na konewkę (10litrów) ale i tak chyba bym sie bała

Mozna spróbowac z jabłkowym bo to naturalny produkt i zeby nie przesadzic mocno rozcieńczyc ale za duże zakwaszenie działa na rośliny jak jego brak tzn nie potrafią pobierac pokarmu z takiej gleby więc trzeba uważac. Z jabłkowym chyba mogłabym spróbowac , najlepiej jak jest swojej roboty.Ta proporcja pewnie byłaby dobra ale nie za czesto bo przesada też nie jest dobra.
Bogdzia 14:32, 24 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja w całej 10 litrowej konewce dałam 250 ml( 1 szklanka ) i ziemia była mocno nasączona deszczem......no nic będę u siebie pisać wiosną co obserwuję.....
Najbardziej by mi było żal magnolii i wrzosowiska, rodków nie mam dużo i malutkie jeszcze.....trzy takie konewki zużyłam na wszystkie rośliny kwasolubne....hortkom też dałam po odrobinie....

U mnie ziemia gliniasto lessowa to może się to zrównoważy jakoś....mam nadzieję.
A jeśli się okaże, ze to działa to będzie hit na zakwaszenie ziemi....pocieszam się

Na glinie zawsze mniejszy efekt, myślę ze będzie dobrze.Magnolie lubią lekko kwaśną ziemię , ja nigdy im nie zakwaszałam bo naturalna ziemia tez jest lekko kwaśna.
sylwia_slomc... 14:35, 24 sty 2018

Ufff ulżyło mi. Zobaczymy wiosną co z tego będzie. Gdyby działało na korzyść to raz w roku można by stosować może .....
Spirytusowego się bałam.
Bogdzia 14:37, 24 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ufff ulżyło mi. Zobaczymy wiosną co z tego będzie. Gdyby działało na korzyść to raz w roku można by stosować może .....
Spirytusowego się bałam.

Myślę ze starczy raz na 4-5 lat.
Nikita 16:01, 24 sty 2018

Bogdzia, w tym programie facet mówił, że stosuje taką miksturę raz w roku. Może i ten sposób zakwasiłby ziemię ale nie wiem czy taki szok dla roślin jest dobry. Ja chyba wolę stosować Twoje metody - mniejsza dawka ale częściej...bezpieczniej dla roślin i przyjemności z podlewania więcej.

Sylwia, myślę, że nic się Twoim kwasolubnym roślinkom nie stanie. Tak jak Bogdzia mówi, dobrze, że użyłaś octu jabłkowego i nasączenie deszczem ziemi też na pewno rozcieńczyło miksturę..
sylwia_slomc... 18:49, 24 sty 2018

Bogdzia napisał(a)

Myślę ze starczy raz na 4-5 lat.

Ok
19:20, 24 sty 2018
Nikita napisał(a)
Bogdziu, już kiedyś Cię o to pytałam, ale wtedy miałas awarię komputera i ci chyba umknęło moje zapytanie
Którejś nocy oglądałam jakiś powtórkowy odcinek „Mai w ogrodzie” i tam facet polecał do zakwaszania ziemi pod rododendrony miksturę składającą się z wody i octu - 0,5 litra octu na konewkę. Podobno raz w sezonie wystarczy podlać pod krzaczek. Co o tym sądzisz ??? Przecież to jakiś zajzajer wyjdzie i popali rośliny…
W oczekiwaniu na wiosnę pozdrawiam styczniowo

rozcieńczony nie popali taki prosto z butelki pali chwasty w szybkim tępie , ale one szybko się regenerują od korzenia raczej korzenia nie niszczy u mnie sie ta metoda nie prawdza jakos dobrze ....bym musiała stosować co tydzień w sezonie chwasty szybko odrastają. W takim duzym rozcieńczeniu myśle, że chwastów nawet nie załapie jesli by takowe były pod krzewami , a jak ma zakwasic ziemie to pewnie zakwasi

PS. ocet jabłkowy ma działanie odkwaszające/alkalizujące przynajmniej takie właściwości ma ten co pijam i nie jest żrący, chwastów nie wypali Zakwaszanie nim gleby chyba też się nie uda a poza tym to wysoki koszt bo litr dobrego octu jabłkowego to z 15 zł. taniej tym zwykłym to robić. (widziałam kiedyś w markecie taki po 2-3 zł ale trudno to nazwać octem jabłkowym bo zapachem mocno podobny do siarkowego wina marki wiono.
m_gocha 22:28, 24 sty 2018

Mnie też zaintrygował pomysł zakwaszania octem gleby pod wrzosami pokazywany w programie Maja w ogrodzie.
Szperałam trochę na ten temat i wszędzie jeżeli była mowa o zakwaszaniu gleby octem to owszem ale jako zakwaszanie gleby przed sadzeniem roślin (na co najmniej 3 tygodnie przed)
Doczytałam również o zakwaszaniu gleby kwaskiem cytrynowym. Przed zimą - na 8 l wody dać pełną łyżeczkę kwasku, dokładnie rozmieszać i podlewać tak aby nie moczyć roślin. W czasie wegetacji roślin stężenie kwasu musi być nieco mniejsze
Bogdzia 14:42, 25 sty 2018

Dziewczyny po pierwsze to co mówią w programie Mai to nie są wiadomosci ogrodniczo sprawdzone. Maja pozwala ludziom mówic o ich sposobach i wcale nie jest powiedziane ze to jest sprawdzone i dobre. Kiedys była afera , szczegółow juz nie pamiętam ale chodziło o rybki , ludzie cos tam zrobili co było w programie i rybki pozdychały ,mieli sporo pretensji ale to pretensje nie do Mai bo ona nie podaje tych sposobów postepowania tylko ludzie u których jest w ogrodzie. Ja tez mówiłam o swoich sposobach opieki nad rh np o opryskach które znacie, tego nie ma w zadnych pracach naukowych, to ja sobie wymyśliłam i wypróbowałam ale jeden człowiek wypróbuje przynajmniej kilka razy a inny raz i juz wszystkim poleca a potem sie okazuje że to wcale sie nie sprawdza.Wszędzie pisza by ściólkowac rh a ja jak wiecie nie ściókuje i też o tym mówiłam w audycji, Maja daje całkowitą swobodę mówienia , takie sposoby czasem są bardzo cenne a czasem bardzo zawodne, trzeba do tego podchodzic z duzą ostrożnoscia.Co do octu to nie próbowałam ale spirytusowego bym sie bała, zresztą nie wiem po co to stosowac jak sa specjalne nawozy dla rh odpowiednio dobrane a jak ktos chce więcej zakwaszac(po co???????) to są specjalne do zakwaszania np jest nawóz zakwaszajacy Florovitu.Przesada w żadnym kierunku nie jest wskazana bo zawsze zaszkodzi, rośliny kwasolubne w ziemi zbyt kwaśnej nie poradza sobie z pobieraniem pokarmu tak samo jak w ziemi zbyt zasadowej.Justynko nie wiem dlaczego piszesz ze ocet jabłkowy ma działanie zasadowe , to jest kwas i na pewno nie działa zasadowo. Znalazłam takie dosc ciekawe artykuły , poczytajacie.
http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny/wykorzystanie-octu-w-ekologicznym-ogrodzie-na-co-pomaga-i-jak-go-uzywac

https://poradnikogrodniczy.pl/jak-zakwasic-ziemie-domowym-sposobem.php

Takich artukułów jest wiecej , łatwo znaleźć.
Sonka 15:09, 25 sty 2018

Podpisuję się pod tym co napisałaś obiema rękoma. Zawsze i wszędzie jest wskazany umiar a przede wszystkim sprawdzone sposoby. Masz na pewno rację dotyczącą nie ściółkowania rh, ja np. ściółkuję ale ja mam piasek i kora pomaga mi w utrzymaniu wilgotności. Każdy powinien znać swój ogród i stosować takie metody, by były dla niego właściwe. Osobiście wolę nie lać ani kwasku ani octu, po co ? skoro jest nawóz zakwaszający Vigor S lub inne wskazane do tych roślin. Ogrodnikiem nie staje się w momencie posiadania ogrodu ale z czasem kiedy nabiera się wiedzy i doświadczenia a i tak ciągle się doskonalimy, bo przecież to jest ogrom wiedzy.Ja stosuję opryski wskazane przez Ciebie, sprawdzone latami, potwierdzone i również dobrze moim rodkom służą.
Czekam do wiosny z utęsknieniem, ciągle do Ciebie zaglądam, czy jest już też coś napisane, co należałoby w temacie zdziałać, wszyscy wiemy, że masz wiedzę i doświadczenie w temacie ogromne. Pozdrawiam serdecznie.