Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:47, 22 lut 2018

paniprzyroda napisał(a)
Brak mi Ciebie tutaj Chociaż pozdrówka zostawię, tak jak to Ty piszesz

Mnie Was brakuje fizycznie , czekam na wiosne, na spotkania choc muszę je mocno ograniczyc. Buziaki.
Bogdzia 12:49, 22 lut 2018

Ewa777 napisał(a)
Bogdziu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Po zmartwieniach masz powód do radości - piec działa, wnusia zdała egzaminy
Czekamy wiosny z utęsknieniem

Piec działa, wnusia zaraz zaczyna nastepny semestr a wiosna w końcu musi przyjsc. liczę na wczesniejszą niz zapowiadają.Pozdrówka.
Bogdzia 12:55, 22 lut 2018

MalGosia napisał(a)
Dzień dobry,
posiadasz ogród piękny i przemyślany, w którym znajdują się moje ulubione rh!
niestety, ja chyba nie mam do nich ręki, bo te które kupiłam to albo rosną, albo grymaszą, albo ich już nie ma cóż poradzić, taki los ogrodnika
mam nieśmiałą nadzieję, że w razie nachodzących mnie wątpliwości będę mogła poprosić o radę w uprawie tych pięknych, ale jakże kapryszących w moim maleńkim ogródku roślin?
pozdrowienia zostawiam

Gosia zakładaj swój wątek .W uprawie rh dwie sprawy są zasadnicze i muszą byc porzadnie wykonane. po pierwsze trzeba kupic odpowiednie gatunki bo kupując tylko na wygląd od razu przekreślasz swoje szanse, szczególnie w naszym regionie gdzie bywa bardzo mroźno i bezśnieżnie, po drugie trzeba je odpowiednio posadzic i podlewac. Wiele razy pisałam o tym ale moze nie czytałaś, muszą miec kwasną ziemie , byc posadzone na tej samej wysokosci co rosły w doniczce , absolutnie nie głębiej a jesli masz glinę to koniecznie wyzej niz poziom ziemi np na jakimś murku, a potem to juz z górki , podlewac nawozic i rosną.Podaj na pw swój telefon to jak będziemy się umawiac na spotkanie to zawiadomię.
Bogdzia 12:58, 22 lut 2018

m_gocha napisał(a)
Bogdziu, na rabacie gdzie rosną Rh szalały chyba ostatnio koty (cudze!) i wczoraj zauważyłam, że niestety kilka gałązek jest złamanych Tak się zastanawiam czy można je jakoś ukorzenić? Na razie wstawiłam do wody.
Przyznam, że wkurzają mnie te koty... Dodatkowo chyba wypłoszyły mi ptaki z ogrodu bo ostatnio i zawartość karmnika i słoninka nie tknięta

W wodzie korzonków nie puszczą. Mozna rozmnażac ale to dosc trudne , sadzonki muszą byc malutkie , z przynajmniej częściowo obciętymi listakami. Drobnolistne i japońskie łatwiej sie rozmnaża.Ja mam sporo dzikich kotów i miłoscią ich nie darzę bo stale w jakies g... wchodzę a do tego na ptaki polują ale co zrobic jak przyłaża.
Bogdzia 13:01, 22 lut 2018

ana_art napisał(a)
jak czytam takie rzeczy to zawsze mam uśmiech na twarzy gdzie to posadzisz?

Trochę roślin wyciepałam i odrobinkę miejsca mam. Nie jest to dobry sposób bo łyse miejsca sie robią w ogrodzie ,tych nowych roślin prawie nie widac , brak spójnosci ale co zrobic jak lubię kupowac.
Bogdzia 13:03, 22 lut 2018

hankaandrus_44 napisał(a)
Z tym miejscem u Ciebie, to jednak coś za coś. Ale chyba nie tylko u Ciebie? Udanych zakupów na nowy sezon!

Masz racje Haniu u mnie juz tylko cos za cos. Na razie zamówiłam tylko lilie choc nie wiem czy to ma sens bo u mnie co rok mrozy bez śniegu to cebule wymarzaja. Piwonie wybrałam w dwóch miejscach ale kupię tylko w jednym i nie mogę sie zdecydowac w którym
Bogdzia 13:06, 22 lut 2018

Nikita napisał(a)
Bogdziu, co tam u ciebie? Wiosna w ogrodzie czy zima ?
I zdrówko jak ?
Buziaki zostawiam i spać uciekam.

Niestety zima , tak jak u Ciebie. Liczysz te dni a wiosna się ociąga.Zdrówko juz lepsze nie bedzie , w drugą stronę idzie ale o chorobach ani myślec ani rozmawiac nie lubię a juz najbardziej do lekarza chodzić a własnie wczoraj byłam , wróciłam bardzo chora dużo bardziej niz szłam do niego.Buziaki.
Bogdzia 13:07, 22 lut 2018

Urszulla napisał(a)
Za to ja dziś od 5 nie śpię i też pytam? Do nas zbliża się zima i okrutne mrozy.

Ula czytałam ze masz przynajmniej śnieg , u nas ani krzty.
eda 13:12, 22 lut 2018

Witam Bogdziu dziś mrozik czekamy wspólnie na wiosnę serdeczności i ciepełka zostawiam buziaki

Bogdzia 13:12, 22 lut 2018

Mariposa napisał(a)
Co tam, Bogdziu, u Ciebie, cisza taka...
Zaczęłam myśleć o rabatach i wróciłam do Twojego pierwszego wątku, dokształcam się o rh. Dobrze, że są takie, co dają radę na słońcu, bo u mnie cienia na razie nie ma (i pewnie jeszcze długo nie będzie). Wsadzę tam żywopłot, ale będzie rósł razem z rh... Tylko co wybrać, bo cisy chyba nie lubią kwaśnej gleby? Chcę zrobić jedną większą rabatę, posadzić tam także borówki, naczytałam się na O., że to dobry pomysł.
A ptasia stołówka tętni życiem. Sikorki czują się już całkiem swobodnie, całymi stadami przylatują. Ostatnio rozgościł się także kos. Właśnie szykuję budkę lęgową, wiem, że już najwyższa pora ją powiesić, ale ciągle czasu brak.
Pozdrawiam serdecznie

Gdybys kupowała wysoko rosnące gatunki to z czasem żywopłot nie będzie potrzebny ale trzeba trochę lat poczekac.Cisy az takie grymasne nie są , jesli im nie zrobisz kwasnej ziemi to ta obok dla rh im nie zaszkodzi. Pomysł z dużą rabatą dla kwasolubów oczywiscie dobry.Musimy się umówic na jakies spotkanie , myślę tylko o dziewczynach z naszej wsi . Zapraszam do siebie , tylko jakos dajcie znac jak wam pasuje zeby mozna było wszystkich zebrac.