Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:02, 07 lut 2019

sierotka napisał(a)
Dzień dobry ale cudna zima
Pozdrawiam Bogdziu

Słonko co prawda mocno świeci ale to wyżowe słońce i nie bardzo topi snieg. Co by jednak nie mówic kazdy dzień zbliża nas do wiosny.
Bogdzia 21:03, 07 lut 2019

abiko napisał(a)
Napatrzyłam się na piwonie.. przepiękne. Tak szkoda, że nie mam na nie miejsca.. U nas też dziś pięknie biało, ale mniej niż u Ciebie. Wiosna musi jeszcze zaczekać

Piwonie krótko kwitną ale ich uroda warta tego by je miec, jakis krzaczek pewnie zmieścisz. Ja tez nie mam miejsca , zupełnie nie mam ale ze cztery planuję w tym roku kupic.
Bogdzia 21:06, 07 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gile masz
U mnie nigdy jeszcze nie było, ciekawe czy kiedyś się pojawią. głóg mam posadzony, ale maluch jeszcze bo ten co rósł wcześniej zaraza zabrała

U Ciebie tyle ptaków ze i gile pewnie tez masz , co najwyzej jeszcze ich nie zauważyłas. One wczesna wiosna lubią zjadac pączki drzew owocowych tak ze niekoniecznie dla nich głógpotrzebny. Ja swój głog juz dawno wyrzuciłam bo rdza po ogrodzie mi sie od niego roznosiła.
Bogdzia 21:09, 07 lut 2019

Ewa777 napisał(a)
Mój ogród za mały na piwonie. Już ich nie zmieszczę. Mogę u Ciebie podziwiać
Śliczne gile. Do mnie nie przylatują.

Gile mają bardzo cichy głos , nie zwracaja na siebie uwagi choc samce maja bardzo przyciagający kolor ale brązowe samiczki jesli sie ich nie wypatruje to umkną uwagi. Wprawdzie pary latają razem ale samica zawsze bardziej ukryta.Ja piwonie kocham choc bardzo bym chciała by kwitły dłużej.W Twoim japońskim ogrodzie koniecznie powinny byc.
Bogdzia 21:10, 07 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
T. mówi, że dopiero o 3 w nocy zaczęło sypać. Czyli przez ok 2 godziny tyle tego śniegu dowaliło. Też miałam zaczynać czyszczenie w ogrodzie

Fakt że nam dosypało i pieknie było ale tylko przez jeden dzień, teraz juz nie ma sie czym zachwycac.
Bogdzia 21:13, 07 lut 2019

Margarete napisał(a)
Brrrr! Nie lubię zimy choć na fotkach ładnie wygląda. U mnie tak samo jak u ciebie dużo śniegu. Od rana machanie łopatą i ślisko. Trzeba przyznać że urody takim widokom nie można odmówić jak w bajce jest ale zaraz po pracy otrzepywałam ten śnieg w ogrodzie bo rozczapierzone i powyginane te moje roślinki były od tego ciężkiego śniegu, a niektóre już złamane to musiałam im ulżyć i pozbawić tej "urody".
Buziaki!

Gosia ja nie otrzepuję za dużo wszystkiego i za wysokie , co się złamie to trudno, jak dotąd strat nie mam. Fakt że Ty z odśnieżaniem masz kłopot tym bardziej że przed pracą musisz to zrobic , u mnie M odśnieża i nawet to lubi więc nie ma problemu. Za to ja w domu siedzę a Wy wycieczki fajne sobie robicie, zazdroszczę.
Bogdzia 21:16, 07 lut 2019

AgataP napisał(a)
Bożenka u mnie zima podobna, ale zdjęć nie robię bo czasu brak.. wszytko się toczy swoim rytmem, wyciszyłam się i ogarniam dużo więcej rzeczy niż myślałam... ale nie mogę doczekać się wiosny...

buziaki

Mnie w tym roku zima tak szybko mija ze nawet za wiosną nie zdążyłam zatęsknic.Marzy mi sie taka wolno przychodząca , z niezbyt wysokimi temperaturami ale kto wie czy znów po zimie nie bedzie od razu lato. Agata nigdy w to nie wątpiłam ze pokonasz wszelkie problemy bo kto jak nie Ty. Mam nadzieje ze choc teraz masz mniej czasu to spotkasz sie z nami jak się ociepli.
Bogdzia 21:19, 07 lut 2019

mikina34 napisał(a)
Pięknie pobieliło, bajkowa sceneria szkoda, ze w weekend znowu dużo na plusie i wszystko spłynie.

Bogdziu, podpowiedz proszę czy są jakieś "żelazne damy" wśród piwonii, których szukać na początek? U mnie to głownie w słońcu są rabaty, czy one nóżki muszą mieć w cieniu?

Nie muszą miec nóżek w cieniu, nadmiar wilgoci im nawet może szkodzic, a słoneczne miejsce dla nich najlepsze. Nie musisz sie zastanawiac jakie kupic bo wszystkie które sa u nas w sprzedaży wytrzymują nasze warunki, kupuj jakie Ci sie podobaja.Najwazniejsze to nie sadzic ich zbyt głęboko bo wtedy nie kwitna , tak do ok 5 cm.
Bogdzia 21:22, 07 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Bogdziu, piwonie w kocimiętce zobaczysz u mnie, jak zakwitną (bo na jesieni rozsadzałam).

Podałaś piękne schematy i rady co do towarzystwa dla piwonii.

No to będę czekac na Twoje tegoroczne zdjęcia.Miło że mnie pochwaliłas za moja propozycję: Piwonie dobrze tez sie zgrywaja kwitnieniem z bodziszkami.
Bogdzia 21:25, 07 lut 2019

zszywka napisał(a)
Przebiegłam się przywitać w nowym roku Bożenko
Piękna zima u Ciebie, jak w bajce. U mnie nawet sosny sąsiada wyglądały bajecznie obsypane białym puchem

Podziwiam piwonie, u mnie jak wiesz 2 odmiany nn ale tez piękne kwitły jak na „mordercze dzielenie” mojej cioci

Mordercze dzielenie je na pewno osłabiło ale i tak mocne jeśli w pierwszym roku kwitły. Ja jesienią tez swoje dzieliłam i w tym roku nie spodziewam się pięknego kwitnienia ale juz za rok bedzie lepiej a u Ciebie juz w tym roku. Podsyp im polifoski, nawet juz teraz.