Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

zszywka 21:31, 07 lut 2019

Piwonie zakwitły w 2 sezonie odkąd je mam, w pierwszym zawiązały paczki ale były za słabe na kolorek Posypie polifoską dziękuje za radę, na pewno im pomoże
Bogdzia 21:55, 07 lut 2019

zszywka napisał(a)
Piwonie zakwitły w 2 sezonie odkąd je mam, w pierwszym zawiązały paczki ale były za słabe na kolorek Posypie polifoską dziękuje za radę, na pewno im pomoże

Bedą lepiej kwitły a nie wyrosna w liscie za bardzo.
mira 22:12, 07 lut 2019

Obejrzałam i krokusy i piwonie.
Czekam na moje wysadzone do warzywnika.Też mam dumanie co posadzić - jak przekwitną bo mam w szpalerze - stare odmiany darowane.
Też zamówiłam już 3 z dostawą jesienią .
Polifoską posypię też i ja skoro tak radzisz.
które piwonie są wyższe krzaki itoh czy drzewiaste - mam miejsce przy wejściu i dumam o drzewiastej - zastanawiam się ile taki krzaczek rośnie ale chyba dość szybko.

pozdrawiam
Bogdzia 10:15, 08 lut 2019

mira napisał(a)
Obejrzałam i krokusy i piwonie.
Czekam na moje wysadzone do warzywnika.Też mam dumanie co posadzić - jak przekwitną bo mam w szpalerze - stare odmiany darowane.
Też zamówiłam już 3 z dostawą jesienią .
Polifoską posypię też i ja skoro tak radzisz.
które piwonie są wyższe krzaki itoh czy drzewiaste - mam miejsce przy wejściu i dumam o drzewiastej - zastanawiam się ile taki krzaczek rośnie ale chyba dość szybko.

pozdrawiam

Wyższe są oczywiscie drzewiaste bo rosną do 2m a bardzo stare nawet wyżej ale one sa kapryśne i jak im sie spodoba to rosną dosc szybko a jak nie to latami stoja w miejscu a nawet marnieja. Itoh jak bylinowe na zimę zamieraja a po zimie rosną od nowa więc mają jakby ustaloną wysokosc, najwyższa jaką widziałam miała nieco ponad metr.Ciekawa jestem jakie zamówiłas , napisz na pw.
mikina34 14:30, 08 lut 2019

Bogdzia napisał(a)

Najwazniejsze to nie sadzic ich zbyt głęboko bo wtedy nie kwitna , tak do ok 5 cm.

Czyli jak będę je wsadzać na miejsce to głębiej niż rosła w doniczce czy tak? A jakie towarzystwo dla piwonii będzie dobre?
Pszczelarnia 15:57, 08 lut 2019

Bogdzia napisał(a)

No to będę czekac na Twoje tegoroczne zdjęcia.Miło że mnie pochwaliłas za moja propozycję: Piwonie dobrze tez sie zgrywaja kwitnieniem z bodziszkami.

A masz więcej takich zgranych zdjęć?

Miodzio.

Mala_Mi 22:40, 08 lut 2019

Mnie w tym roku zima tak szybko mija ze nawet za wiosną nie zdążyłam zatęsknic.. jakbym siebie słyszała...

Bogdzia 10:42, 09 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Czyli jak będę je wsadzać na miejsce to głębiej niż rosła w doniczce czy tak? A jakie towarzystwo dla piwonii będzie dobre?

Nie , nie głębiej niz rosła w doniczce , tylko najlepiej tak samo , ale jeśli masz kupowac to najlepiej bez doniczki czyli z gołym korzeniem bo wtedy sa dużo wieksze krzaki i sadzęc je posadz nie głębiej niz 5cm tzn miejsce gdzie jest najwięcej czerwonawych pędów ma byc na takiej głębokości.
Piwonie świetnie wyglądaja w swoim towarzystwie ale jeśli chcesz inne byliny to proponuję trawy nie za wysokie , kocimiętkę , dzwonki i bodziszki.
Bogdzia 10:44, 09 lut 2019

Mala_Mi napisał(a)
Mnie w tym roku zima tak szybko mija ze nawet za wiosną nie zdążyłam zatęsknic.. jakbym siebie słyszała...

Ty masz szybkie zycie to sie nawet nie dziwię ale ja własciwie nic zima nie robię i tez mi czas szybko leci.
Bogdzia 10:49, 09 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)

A masz więcej takich zgranych zdjęć?

Miodzio.

Ewo nie robię takich zdjęc bo piwonie z daleka tracą na urodzie np na tym zdjęciu rozmywają sie

znalazłam jeszcze takie