Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:46, 31 mar 2019

yolka napisał(a)
Opiekuńcza roślina, przyjdę ja zobaczyć w pełnym rozkwicie

W pełnym rozkwicie jeszcze nie jest ale pierwsze kwiatki dzis były.

Bogdzia 19:47, 31 mar 2019

wiunia napisał(a)
O takie .....

Bardzo możliwe ze ptaki , szczególnie wróble uwielbiaja kapiele w piasku.Masz wróble?
Bogdzia 19:52, 31 mar 2019

asiak napisał(a)
Bogdziu zajrzysz do mnie w wolnej chwili? Wstawiłam fotki swoich różaneczników, które są w kiepskiej kondycji.
Co należy im dostarczyć, czy mają szansę wyjść na prostą?
Z góry dziękuję

Asiu mają chlorozę , chciałam napisac że straszna chlorozę ale żeby Cię nie przestraszyc najpierw napisałam delikatniej. Na pewno pomoże oprysk moja mieszanką ale zeby wiedziec czy to wystarczy muszę wiedziec jak je posadziłaś tzn do jakiej ziemi bo nie wiem czy nie trzeba ich posadzic jeszcze raz. Oprysk mieszanką nawozów dolistnych to działanie na krótko , jeśli mają złą ziemie to jest problem i powiem Ci rzecz dyskusyjną bo róznie ludzie uwazaja ale wg mnie kora na nie dobrze nie działa, ja bym ją odgarneła daleko spod krzaków. Napisz o tym sadzeniu to ważne.
Bogdzia 19:55, 31 mar 2019

To jeszcze śnieżniki

Miłego tygodnia wszystkim zycze.
asiak 20:00, 31 mar 2019

Bogdziu sadziłam je w ziemię z dużą ilością obornika końskiego (chyba), dostały siarkę, dużo liści dębowych, mikoryzę... a one takie niewdzięczne hehehe.
W nawozach byłam bardzo ostrożna, dostały chyba na wiosnę zeszłego roku. Pryskałam też Twoją miksturą. Na jesieni dostały dużo kawy. Co mogę jeszcze dla nich zrobić?
Szkoda mi ich trochę, to są egzemplarze od Ciepłuchy, ale nie potrafię się nimi zaopiekować

Bogdziu jestem gotowa je przesadzić, tylko proszę Cię o instrukcję
Będę Ci ogromnie wdzięczna
Mala_Mi 20:19, 31 mar 2019

Bogdzia napisał(a)
Dzis pokazę sangwinarie czyli po polsku stopowca. Malutka roślinka ale cudnie chroni liscmi swoje nierozwiniete kwiatki, uwielbiam ten widok.

Miłej niedzieli.

Sangwinaria to stopowiec???? Nie mam czasu sprawdzać ale byłam święcie przekonana że to dwie różne rośliny.

Ale jakby nie nazywał..są śliczne. W realu widziałam kiedyś u Pana Bylinowego... w jego ogrodzie , duży łan.. cudny. Niestety cena zaporowa
abiko 20:39, 31 mar 2019

Śliczne te sangwinawie, chyba u Ciebie je tylko widziałam
Bogdzia 20:45, 31 mar 2019

asiak napisał(a)
Bogdziu sadziłam je w ziemię z dużą ilością obornika końskiego (chyba), dostały siarkę, dużo liści dębowych, mikoryzę... a one takie niewdzięczne hehehe.
W nawozach byłam bardzo ostrożna, dostały chyba na wiosnę zeszłego roku. Pryskałam też Twoją miksturą. Na jesieni dostały dużo kawy. Co mogę jeszcze dla nich zrobić?
Szkoda mi ich trochę, to są egzemplarze od Ciepłuchy, ale nie potrafię się nimi zaopiekować

Asiu sadziłas jak zaleca Toszka, nie umiem tego ocenic bo ja tak nie sadzę. W tej kwesti mamy z Toszka calkiem odmienne zdanie bo ona nie znosi torfu a ja sadzę w torf, własciwie sadziłam bo teraz juz nie mam miejsca. Nie dawałam nawozu końskiego chyba ze mocno przerobiony w kompoście, czy ten Twój nie był przypadkiem świeży?bo swieży zniszczy kazdą roślinę.Można go dawac jedynie na zime kiedy ma pół roku na rozłozenie sie.Liscie debowe powinny byc rozłozone bo jesli nie są to kwasny odczyn bedzie z nich za kilka lat a rh potrzebują przeciez tego kwasu od zaraz. Nie chcę sie wtrącac do rad Toszki , ja robie całkiem inaczej i jeśli chodzi o mnie to bym je posadziła od nowa bo jak sama piszesz juz pryskałas dolistnie i nadal problem pozostał czyli jest w ziemi. Musisz dalej sama zadecydowac co zrobic .
Bogdzia 20:46, 31 mar 2019

abiko napisał(a)
Śliczne te sangwinawie, chyba u Ciebie je tylko widziałam

Miała jeszcze Monteverde, nawet starsze od moich ale zninęła z forum, szkoda bo ona miała same ciekawe roslinki.
Bogdzia 20:54, 31 mar 2019

Mala_Mi napisał(a)

Sangwinaria to stopowiec???? Nie mam czasu sprawdzać ale byłam święcie przekonana że to dwie różne rośliny.

Ale jakby nie nazywał..są śliczne. W realu widziałam kiedyś u Pana Bylinowego... w jego ogrodzie , duży łan.. cudny. Niestety cena zaporowa

No i masz racje , źle napisałam , stopowca tez mam ale jeszcze nie wyrósł a rosna koło siebie i stąd ta pomyłka. Odwołuje sangwinaria to nie stopowiec, przepraszam za wprowadzenie w błąd.