Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Madzenka 13:12, 10 lut 2013

Bożenko melduję, że u mojej teściowej dzisiaj ranniki już widzialam, żółte pączuszki wyszły na rabatkach
Wiosna idzie!!!
Bogdzia 13:16, 10 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko melduję, że u mojej teściowej dzisiaj ranniki już widzialam, żółte pączuszki wyszły na rabatkach
Wiosna idzie!!!

Ojej ale fajny miałaś widok, no to jest nadzieja na szybką wiosnę. Super.
Mala_Mi 15:50, 10 lut 2013

Bogdzia.. ja też miałam dziś widok.... niefajny..... horror u mnie na 460str. jakość fatalna, ale ..... brrrrrr
Mala_Mi 15:59, 10 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

,,Nagana na piśmie " jeszcze mi się w życiu nie trafiła. Nieźle mi sie od Ciebie dostało.W tym roku będę pokazywac nawet kwitnące chwasty bo po takiej naganie na piśmie to się z pracy wylatuje a ja może z Ogrodowiska???????????????

Nawet chwasty Dzięki temu nic mi nie umknie..... A tak swoja drogą niektóre chwasty jak kwitną to też są ładne.... najpiękniej wyglądają chabry i maki w zbożu.... U mnie na trawniku dzikim kwitły śliczne żółte kwiatki (nie mlecze) takie drobiutkie i dużo... pięknie to wyglądało..... Żeby nie nornice ten dziki trawnik by się został...z powodu tych chwastów
Bogdzia 18:11, 10 lut 2013

asc napisał(a)

,,Nagana na piśmie " jeszcze mi się w życiu nie trafiła. Nieźle mi sie od Ciebie dostało.W tym roku będę pokazywac nawet kwitnące chwasty bo po takiej naganie na piśmie to się z pracy wylatuje a ja może z Ogrodowiska???????????????

Nawet chwasty Dzięki temu nic mi nie umknie..... A tak swoja drogą niektóre chwasty jak kwitną to też są ładne.... najpiękniej wyglądają chabry i maki w zbożu.... U mnie na trawniku dzikim kwitły śliczne żółte kwiatki (nie mlecze) takie drobiutkie i dużo... pięknie to wyglądało..... Żeby nie nornice ten dziki trawnik by się został...z powodu tych chwastów

Pewnie to ziarnopłon był. http://www.google.pl/#hl=pl&sugexp=crnk_timediscounta&gs_rn=2&gs_ri=hp&cp=7&gs_id=k&xhr=t&q=ziarnop%C5%82on+wiosenny&es_nrs=true&pf=p&tbo=d&rlz=1W1ADFA_plPL421&sclient=psy-ab&oq=ziarnop&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42080656,d.d2k&fp=585edc9af9a470f2&biw=1024&bih=546
Urszulla 18:33, 10 lut 2013

Pozdrowienia zostawiam......niestety zimowe
arcobaleno 20:32, 10 lut 2013

Bogdziu - cały dzisiejszy dzień czytam Twój pierwszy wątek, nie mogę się napatrzec i naczytać
W tym roku zima dość łagodna była, więc rh pewnie w super stanie?
Ja nie mogę patrzeć na te zwinięte listki u swoich ale u Ciebie wyczytałam, żeby się nie martwić bo to normalne i już mi lepiej
Jak tylko mrozy odpuszczą to opryskam je dolistnie bo nie są okazami zdrowia, pełno plam mają i zółtych liści, ale pączków jest sporo, więc po cichu liczę na piękne kwiaty
A..miałam jeszcze zapytać - a pierwsze siarkowanie gleby kiedy? Bo u mnie mimo wymiany ziemi pod rośliny (ale to już 3 lata temu) ph ciągle za wysokie :/

Mam do Ciebie pytanie o azalie wielkokwiatowe. Mam od Babci do wykopania 3 wieloletnie już rośliny, ale w słabym miejscu rosły, jakieś takie zagłuszone, coraz słabiej kwitły a i Babcia sił już ma coraz mniej więc mi je oddaje (a częśc mojej mamie). Ja oczywiście tupię już nogami bo miejsce na nie już wymyśliłam i tylko czekam aż ziemia rozmarznie, żeby rabatę w tej mojej glinie wyryć. Czy jeśli je przesadzę wczesną wiosną to są szanse, ze zakwitną w tym roku? Czy zapomnieć tym? Kapryśne są? Jak z ich systemem korzeniowym - tak łatwo się przesadza jak rh?

Natchnęłaś mnie też jeśli chodi o ptaki w ogrodzie i maż mi dzisiaj zrobił 2 budki lęgowe, muszę tylko pomalować, powiesić i czekać na ptasie rodzinki

Pozdrawiam serdecznie!
Mala_Mi 20:59, 10 lut 2013

Bogdzia napisał(a)

Pewnie to ziarnopłon był. http://www.google.pl/#hl=pl&sugexp=crnk_timediscounta&gs_rn=2&gs_ri=hp&cp=7&gs_id=k&xhr=t&q=ziarnop%C5%82on+wiosenny&es_nrs=true&pf=p&tbo=d&rlz=1W1ADFA_plPL421&sclient=psy-ab&oq=ziarnop&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42080656,d.d2k&fp=585edc9af9a470f2&biw=1024&bih=546

99% że to mogło być to.... super trawnik z tym wyglądał...... Kwitł 2 razy do roku, może dlatego, że był koszony
Bogdzia 21:19, 10 lut 2013

arcobaleno napisał(a)
Bogdziu - cały dzisiejszy dzień czytam Twój pierwszy wątek, nie mogę się napatrzec i naczytać
W tym roku zima dość łagodna była, więc rh pewnie w super stanie?
Ja nie mogę patrzeć na te zwinięte listki u swoich ale u Ciebie wyczytałam, żeby się nie martwić bo to normalne i już mi lepiej
Jak tylko mrozy odpuszczą to opryskam je dolistnie bo nie są okazami zdrowia, pełno plam mają i zółtych liści, ale pączków jest sporo, więc po cichu liczę na piękne kwiaty
A..miałam jeszcze zapytać - a pierwsze siarkowanie gleby kiedy? Bo u mnie mimo wymiany ziemi pod rośliny (ale to już 3 lata temu) ph ciągle za wysokie :/

Mam do Ciebie pytanie o azalie wielkokwiatowe. Mam od Babci do wykopania 3 wieloletnie już rośliny, ale w słabym miejscu rosły, jakieś takie zagłuszone, coraz słabiej kwitły a i Babcia sił już ma coraz mniej więc mi je oddaje (a częśc mojej mamie). Ja oczywiście tupię już nogami bo miejsce na nie już wymyśliłam i tylko czekam aż ziemia rozmarznie, żeby rabatę w tej mojej glinie wyryć. Czy jeśli je przesadzę wczesną wiosną to są szanse, ze zakwitną w tym roku? Czy zapomnieć tym? Kapryśne są? Jak z ich systemem korzeniowym - tak łatwo się przesadza jak rh?

Natchnęłaś mnie też jeśli chodi o ptaki w ogrodzie i maż mi dzisiaj zrobił 2 budki lęgowe, muszę tylko pomalować, powiesić i czekać na ptasie rodzinki

Pozdrawiam serdecznie!

Marto pierwsze pytanie jakie Ci zadam to czy te rh mają kwaśne podłoże tzn czy mają go wystarczającą ilośc? Rh rosną tylko w kwaśnej glebie jak w doniczce i sadzac roślinę powinnas dac pod każdą mnimum 60l kwaśnego torfu o ph 4-4,5 czyli nie z marketu bo oni mają ph około 6. To jest podstawowa sprawa bo nic nie zdziałają nawozy jeśli korzenie nie będą miały się gdzie rozrastac , a one poza kwaśna ziemię nie będą rosły. Jeśli tak nie jest to nie wahaj się tylko zaraz po rozmarznięciu ziemi wykop je i posadz od nowa , ale koniecznie postaraj sie o naprawde kwaśny torf. Siarkę będziesz mogła wymieszac z torfem i ziemią przygotowana dla roślin (pół na pół torf i ziemia z ogrodu. Jeśli ziemia jest bardzo gliniasta to jest duży problem bo po deszczu zasadowa woda spływa do roślin i najlepiej wtedy posadzic je wyżej by temu zapobiec.Co do azalii to posadz je raczej w słonecznym miejscu, ziemię przygotuj tak samo jak dla rh i sadz jak tylko ziemia rozmarznie tzn zanim ruszy wegetacja , wtedy nie będą tak chorowac i ręczę ze jeśli nie braknie im wody to zakwitną oczywiście jeśli mają paki kwiatowe bo one zawiązują pąki latem rok wcześniej niż kwitną. Sprawdz , pąki kwiatowe sa większe i grubsze a liściowe szczyplutkie i niewielkie.Po przesadzeniu trzeba roślinę często podlewac bo wiosna często ma wysokie temperatury a korzenie uszkodzone przesadzaniem mają utrudnione jej pobieranie. W pierwszym roku po przesadzeniu nie dawaj żadnych nawozów bo mozesz je zniszczyc, mają dośc składników pokarmowych w torfie a nawóz może spalic delikatne korzonki.Jeśli coś noedokładnie napisałam to pytaj. Z budek bardzo sie cieszę i mam nadzieję ze wiele osób z forum też sie o nie postara.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 21:20, 10 lut 2013

Urszulla napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam......niestety zimowe

Ula jeszcze zimowe ale coraz mniej. Wiosna coraz blizej i to jest najważniejsze . pozdrówka.