Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 11:23, 16 lut 2013

jotka napisał(a)
Witaj Bogdziu Rozszalałaś się liliowo I bardzo dobrze Będę miała co podziwiać, bo u siebie nie planuję ze względu na ich zapach.[/quote

Jolu bardzo długo nie sadziłam lilii , przyczyną był fakt że to rosliny cebulowe i przy innych pracach łatwo je zniszczyc.W końcu kilka kupiłam i im więcej mam tym więcej mam ochotę kupic bo w tej chwili jest mnóstwo przecudnych. Ja ich zapachu nie znoszę w pomieszczeniach ale w ogrodzie zapach traci na intensywności i nawet mi się podoba.No ale każdy ma swoje zdanie na ten temat, więc bedziemy pokazywac a Ty tylko na zdjęciach będziesz podziwiac. Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 11:29, 16 lut 2013

mira napisał(a)

Uśmiałam się z Waszej wymiany zdań Bożenko nie wiedziałam że byłaś matematyczką! Po Twoich bajkach myślałabym że jeżeli nauczycielką, to raczej polonistką

pozdrawiam serdecznie!!

Bożenko czemu lilie martagon są takie drogie? Dobrze Ci rosną w gruncie, nie przemarzają? Jak już kupię chciałabym trochę się nacieszyć..

dzięki

Karola , dobrze rosna , nie marzną i nawet się rozmnażają (wolno) . Niestety brzydko pachną, ja nie mam wyczulonego wechu ale inni twierdzą że przepoconymi skarpetkami. W ogrodzie nie czuc ich zapachu , trzeba by specjalnie wąchac. Przypuszczam ze są drogie bo to lilie prawie całkowicie wyniszczone w przyrodzie.Są to oryginalne gatunki botaniczne i chyba troche potrwa zanim bedą bardziej dostępne niz dziś, zresztą wszystkie gatunki kolekcjonerskie takie dla koneserów nawet jak brzydkie to jednak drogie. Mnie sie podoba ich naturalistyczny wygląd i dlatego chcę ich miec jak najwięcej ,ale poskrzypki lubia je o wiele bardziej niż inne lilie.

tak sobie myślę , że w pobliżu jak się posadzi tąbkowe to tylko ich zapach będzie tych trąbkowych a jest ładny
ja Bogdziu zamówiłam martagony i mam zamiar posdzić je pod sosnami pomiędzy paprociami i hostami i będę dmuchać na nie - i cieszę się bo też zamówiłaś więc porównamy

pozdrawiam

Miruś które martagony kupiłaś? Między hostami i paprociami to zdecydowanie najlepsze miejsce dla nich , a ja kupiłam sześc rodzajów i muszę je rozdzielic i rozmnożyc i dopiero wtedy stworzyc coś na stałe , tak ze u mnie na razie bedzie hodowla a nie aranzacja.
Bogdzia 11:33, 16 lut 2013

majkel0326 napisał(a)
Bożenko,przeczytałam własnie,że uczyłaś matematyki i zbieram szczękę z podłogi Zawsze czułam respekt do nauczycielek matematyki Fotki i wierszyk o ptaszkach jak zwykle pierwszorzędne! Pozdrawiam Bożenko weekendowo

Maju dawno Cię nie było wiec szczególnie wiosennie Cię witam. Matematycy to chyba najbardziej zapamiętywani nauczyciele bo najbardziej wymagający ale nie da sie byc innym jeśli chce się przedmiotu nauczyc.Przyznaje się i ja byłam bardzo wymagająca , pewnie nawet bardziej niż inni.
Jak u Ciebie przygotowania do wiosny? A martagony ode mnie posadziłaś na jesieni czy trzymasz do wiosny?Pozdrówka.
Bogdzia 11:36, 16 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Miłego dnia Bożenko w ten szarobury dzień
Wstawiam kwiatka aby zachęcić słońce do pokazania nam swojej twarzy.

Marzenko tulipany prześliczne ale powiem szczerze ze za słońcem wcale nie tęsknie i dokąd jest mróz to bardzo mnie cieszy że go nie ma,powodem sa oczywiście moje rh których dzieki pochmurnym dniom nie muszę przykrywac. Jak tak dalej pójdzie będzie to najlepszy rok dla moich rh ze wszystkich dotychczasowych lat.Słoneczko chętnie przywitam jak już ziemia rozmarznie.
Bogdzia 11:38, 16 lut 2013

aldonaz napisał(a)
Jak zwykle wierszyk na każdą okazję, dodatkowo okraszony zdjęciami - tylko Ty tak potrafisz Bożenko. Pozdrówka

Aldonko miło Cie widziec.Przesadzasz z tym chwaleniem ale wiem ze masz dobre intencje. Buziaki przesyłam.
Bogdzia 11:39, 16 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Jak człowiek się naczyta o tych liliach to już musi iść sobie coś kupić....

To działa jak narkotyk , trudno sobie odmówic.No to jakie kupujesz Marzenko??
Bogdzia 11:41, 16 lut 2013

monteverde napisał(a)
Bogdziu fajny wierszyk wiesz zauważyłam, że sikory jakieś takie teraz czyściejsze, piórka mają żywsze kolory przez ten okres godowy też kupiłam chyba z 9 martagonów kolekcja się rozrasta pozdrawiam

Aniu które kupiłaś??
Madzenka 11:58, 16 lut 2013

Bożenko masz rację (jak zwykle ) . Jak na razie to również dobry rok dla moich rh i azali, po zimie dobrze wyglądają. Zapomniałam już jak w ubiegłym roku z agrowłókniną latałam po ogrodzie, na sygnał od Ciebie, aby je osłonić przed słońcem Najbardziej się cieszę, że laurowiśnie przeżyły w znakomitej formie. W ubiegłym roku rh jakoś u mnie przetrwały ale laurowiśnie i kaliny dawidia niemal do gruntu wymarzły.
U nas jednak nie ma mrozu, wczoraj wieczorem +2, teraz 4.
Lilie jeszcze nie zakupione, pewnie dokupię orientalne, gdyż w ubiegłym roku takie już kupiłam i zagęszczę ten zakątek.
hanka_andrus 12:00, 16 lut 2013

Przy trzech siódemkach się zatrzymam!
Bożenki nie ma, to ja po ogródku pochodzę,
może tu coś podpatrzę i u siebie wymodzę?
Buźka! Na razie kwiatkiem kiwam!

Bogdzia 12:15, 16 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko masz rację (jak zwykle ) . Jak na razie to również dobry rok dla moich rh i azali, po zimie dobrze wyglądają. Zapomniałam już jak w ubiegłym roku z agrowłókniną latałam po ogrodzie, na sygnał od Ciebie, aby je osłonić przed słońcem Najbardziej się cieszę, że laurowiśnie przeżyły w znakomitej formie. W ubiegłym roku rh jakoś u mnie przetrwały ale laurowiśnie i kaliny dawidia niemal do gruntu wymarzły.
U nas jednak nie ma mrozu, wczoraj wieczorem +2, teraz 4.
Lilie jeszcze nie zakupione, pewnie dokupię orientalne, gdyż w ubiegłym roku takie już kupiłam i zagęszczę ten zakątek.

Tamta zima była najgorsza od bardzo wielu lat , ta już sie kończy i można powiedziec że jedna z najlepszych. Laurowiśnie są dośc delikatne szczególnie w młodym wieku, ta zimę powinny jednak pięknie przetrzymac.Nakrywanie rh -teoretycznie niezbyt cięzka praca ale o wiele lepiej jest jak jej wykonywac nie trzeba, a na słonko przyjdzie jeszcze czas.U mnie temp tak miedzy zerem i -2 , ziemia jeszcze nie rozmarza ale to już niedługo potrwa.I bedzie wiosna , cudna , radosna,,,,,