Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

zbigniew_gazda 08:58, 04 mar 2013

Bożenko gratuluję też "wejścia smoka" u Hani. Pozdrawiam i czekamy na ocieplenie.
Kindzia 09:05, 04 mar 2013

Słoneczne pozdrowienia zostawiam
agniecha973 09:10, 04 mar 2013

Brawo Bogdziu za wierszyk!
Ptaszków w stołówce rzeczywiście co raz mniej. Tylko wróble w takiej samej ilości co dzień się stawiają, reszty malutko.
Pozdrawiam.
Betka 09:34, 04 mar 2013

Witam!Patrząc co tu się dzieje na forum( ile tu mądrych głów nie to co ja - zielona istota ) może mogę prosić o poradę Chciałabym kupić jakieś rododendrony i azalie które polecacie dla początkujących
Z góry dziękuje
Bogdziu twój ogród jest prześliczny oglądam i oglądam i napatrzeć się nie mogę
Bogdzia 09:44, 04 mar 2013

grazyna napisał(a)
Będę i ja szukać nemezji Bożenko Jakoś nie wpadła mi w ręce, może trudniejsza w uprawie ?

A co do czyżyków - całe stada u mnie są, chyba wcześniej ich nie wdziałam . Mój M. dosypuje im mak i siemie lniane, dobrze robi ? Oprócz słonecznika.

Serdeczności

Grażynko nie ma problemu żadnego z uprawą nemezji , wysiewasz do gruntu i koniec. Co do czyżyków to ja nigdy im maku nie sypałam a siemie owszem i jadły .Bardzo prawdopodobne ze mak też zjedzą bo one lubią nasionka olchowe które sa też drobniutkie.
Juzia 09:48, 04 mar 2013

Bogdziu wierszyk jak zwykle świetny!
Miłego poniedziałku
Bogdzia 09:51, 04 mar 2013

Betka napisał(a)
Witam!Patrząc co tu się dzieje na forum( ile tu mądrych głów nie to co ja - zielona istota ) może mogę prosić o poradę Chciałabym kupić jakieś rododendrony i azalie które polecacie dla początkujących
Z góry dziękuje
Bogdziu twój ogród jest prześliczny oglądam i oglądam i napatrzeć się nie mogę

Beatko miło Cię powitac na moim wątku. Co do azalii to nie ma zadnych przeciwskazań ,kupuj jakie Ci się podobają a rododendrony to już poważniejsza sprawa. Ja bym Ci radziła ograniczyc sie do gatunków które wymieniałam w tym wątku na str 852 i 854. Jest jednak poważny problem bo czytam u Ciebie w podpisie że masz bardzo podmokłą działkę a one tego nie znoszą. Jeśli faktycznie tak jest to nie będą Ci rosły dobrze.Musisz znależc sposób by ziemię zmienic. Widzę u mnie na wsi ze ludzie wsypują do ziemi całe samochody piachu albo kopią rowy odprowadzajace wode w jedno miejsce. No nie wiem ci Ci doradzic w sprawie drenażu ale na pewno dla rh i azalii ziemia musi byc dobrze przepusczalna.No i te krzewy trzeba sadzi do dobrze kwaśnej ziemi tn zmieszanej z kwaśnym torfem o ph 4-4,5.
Bogdzia 09:52, 04 mar 2013

Juzia_G napisał(a)
Bogdziu wierszyk jak zwykle świetny!
Miłego poniedziałku

dzięki Juziu.Tez życzę miłego dnia.
Bogdzia 09:54, 04 mar 2013

agniecha973 napisał(a)
Brawo Bogdziu za wierszyk!
Ptaszków w stołówce rzeczywiście co raz mniej. Tylko wróble w takiej samej ilości co dzień się stawiają, reszty malutko.
Pozdrawiam.

Wróble to ptaki prawie udomowione i ze stołówki chętnie będą korzystac przez cały rok jeśli będziesz im sypac jedzonko.Wiem że to Ci się nie podoba. Jak nie bedziesz to też sobie poradza.
Bogdzia 09:55, 04 mar 2013

Kindzia napisał(a)
Słoneczne pozdrowienia zostawiam

Kasiu miłego dnia bo słoneczny to chyba masz tak jak ja.